vytisknout velikost písma Květák: jeho pěstování a odrůdy

Květák (Brassica oleracea convar. Botrytis) patří do čeledi brukvovitých (Brassicaeae). Byl vyšlechtěn Araby v šestnáctém století a postupně se rozšířil po Evropě. Seznamte se s jeho kultivary a se zásadami pěstování.
Květák: jeho pěstování a odrůdy

Důvodem pěstování květáku je především obsah vitaminů B, C, K a pro organismus důležitých prvků, jako jsou draslík, fosfor a vápník. Nejlepší vlastností růžic je však jejich velmi dobrá stravitelnost a nízký obsah tuků. 

Co nevíte o pozdním květáku

Co nevíte o pozdním květáku

Od března 

S předpěstováním květáku začínejte v polovině měsíce března. Výsev proveďte do vytápěného skleníku nebo teplého pařeniště. Samozřejmě že sazeničky si vypěstujete i v malých květináčcích doma za oknem. Růst je však mnohem pomalejší, tudíž výsev uskutečněte již v polovině února. 

Přehled kultivarů květáku
NázevTyp
'Amfora F1'pozdní
'Bora'velmi raný
'Brilant'polopozdní
'Delta'pozdní
'Expres'velmi raný
'Gameta'středně raný
'Octavian'pozdní
'Opaal'velmi raný
'Planita F1'polopozdní
'White Rock'pozdní

Vzrostlé, asi patnáct centimetrů velké rostliny získáte jedině řídkým výsevem, přičemž mezera mezi jednotlivými sazenicemi by neměla být menší než patnáct centimetrů. Silné a pěkné kusy si udrží děložní lístky až do výsadby. 

Klepněte pro větší obrázek
Květák je poměrně náročnou zeleninou; foto: Luboš Srbek, Moravoseed 

Náročnější strávník 

Květák patří mezi poměrně náročné členy rodiny brukvovitých. Na finální stanoviště jej sázejte hned po zmrzlých mužích. Ještě před samotným zasazením do záhonu zaryjte nakrátko posekanou trávu, která se silně zahřívá a tím podporuje růst kořenového balu.  

Pro vývin růžic je velmi důležité, aby půda obsahovala mangan, hořčík, bór a molybden. Tyto stopové prvky rostlinám dodá vícesložkové umělé hnojivo. 

Výběr stanoviště je poměrně důležitý. Záhon, na němž hodláte květák pěstovat, nesmí být umístěn na přímém slunci. Nejlepší je rozptýlené světlo po celý den. Polostín ani plný stín nejsou zcela ideální, sazenice porostou jen velmi zvolna.  

Klepněte pro větší obrázek
'Octavian' je oblíbenou pozdní odrůdou; foto: Luboš Srbek, Moravoseed 

Rostliny prospívají na hluboce zpracovaných a řádně vyhnojených středně těžkých půdách, kde není nouze o dostatek vláhy. V období sucha musíte sazenice pravidelně každý den zalévat, jinak s výslednou úrodou nebudete spokojeni. Zalévejte pouze ke kořenům, nikdy ne na listy. 

Nemoci a škůdci 

Nejzávažnějším škůdcem na květáku je bělásek zelný, jehož larvy mohou napáchat velké škody. Pokud zjistíte napadení květáku larvami tohoto motýla, zasáhněte co nejdříve! Při pozdním zjištění často dochází ke znehodnocení mladých rostlin. 

Zažil jsem již několik případů, kdy larvy běláska vyžraly prostředek květáku v místech, kde se tvoří růžice. Jediným řešením pak bohužel bylo zlikvidovat celý exemplář, z něhož již není žádný užitek. Proti běláskovi použijte některý z insekticidních přípravků, například Decis. 

Klepněte pro větší obrázek
Při správné technice pěstování dosáhnete vysokých výnosů; foto: Luboš Srbek, Moravoseed 

Na přemokřených půdách v zastíněných místech se setkáte s celkovým zakrněním rostliny. Květák v tomto prostředí téměř neroste, má velmi světle zelené listy a churaví, často je také terčem škůdců a nejrůznějších chorob.  

Při pěstování také důrazně dbejte na pravidelné střídání plodin na záhonech. Pokud nasadíte na jedno místo několik let po sobě brukvovité (ředkvičky, zelí, květák, kapustu, kedluben), riskujete rozvinutí nádorovitosti kořenů.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |