Květák: jeho pěstování a odrůdy

Květák (Brassica oleracea convar. Botrytis) patří do čeledi brukvovitých (Brassicaeae). Byl vyšlechtěn Araby v šestnáctém století a postupně se rozšířil po Evropě. Seznamte se s jeho kultivary a se zásadami pěstování.

Důvodem pěstování květáku je především obsah vitaminů B, C, K a pro organismus důležitých prvků, jako jsou draslík, fosfor a vápník. Nejlepší vlastností růžic je však jejich velmi dobrá stravitelnost a nízký obsah tuků. 

Od března 

S předpěstováním květáku začínejte v polovině měsíce března. Výsev proveďte do vytápěného skleníku nebo teplého pařeniště. Samozřejmě že sazeničky si vypěstujete i v malých květináčcích doma za oknem. Růst je však mnohem pomalejší, tudíž výsev uskutečněte již v polovině února. 

Přehled kultivarů květáku
NázevTyp
'Amfora F1'pozdní
'Bora'velmi raný
'Brilant'polopozdní
'Delta'pozdní
'Expres'velmi raný
'Gameta'středně raný
'Octavian'pozdní
'Opaal'velmi raný
'Planita F1'polopozdní
'White Rock'pozdní

Vzrostlé, asi patnáct centimetrů velké rostliny získáte jedině řídkým výsevem, přičemž mezera mezi jednotlivými sazenicemi by neměla být menší než patnáct centimetrů. Silné a pěkné kusy si udrží děložní lístky až do výsadby. 

kvetak1.jpg
Květák je poměrně náročnou zeleninou; foto: Luboš Srbek, Moravoseed 

Náročnější strávník 

Květák patří mezi poměrně náročné členy rodiny brukvovitých. Na finální stanoviště jej sázejte hned po zmrzlých mužích. Ještě před samotným zasazením do záhonu zaryjte nakrátko posekanou trávu, která se silně zahřívá a tím podporuje růst kořenového balu.  

Pro vývin růžic je velmi důležité, aby půda obsahovala mangan, hořčík, bór a molybden. Tyto stopové prvky rostlinám dodá vícesložkové umělé hnojivo. 

Výběr stanoviště je poměrně důležitý. Záhon, na němž hodláte květák pěstovat, nesmí být umístěn na přímém slunci. Nejlepší je rozptýlené světlo po celý den. Polostín ani plný stín nejsou zcela ideální, sazenice porostou jen velmi zvolna.  

kvetak2.jpg
'Octavian' je oblíbenou pozdní odrůdou; foto: Luboš Srbek, Moravoseed 

Rostliny prospívají na hluboce zpracovaných a řádně vyhnojených středně těžkých půdách, kde není nouze o dostatek vláhy. V období sucha musíte sazenice pravidelně každý den zalévat, jinak s výslednou úrodou nebudete spokojeni. Zalévejte pouze ke kořenům, nikdy ne na listy. 

Nemoci a škůdci 

Nejzávažnějším škůdcem na květáku je bělásek zelný, jehož larvy mohou napáchat velké škody. Pokud zjistíte napadení květáku larvami tohoto motýla, zasáhněte co nejdříve! Při pozdním zjištění často dochází ke znehodnocení mladých rostlin. 

Zažil jsem již několik případů, kdy larvy běláska vyžraly prostředek květáku v místech, kde se tvoří růžice. Jediným řešením pak bohužel bylo zlikvidovat celý exemplář, z něhož již není žádný užitek. Proti běláskovi použijte některý z insekticidních přípravků, například Decis. 

kvetak3.jpg
Při správné technice pěstování dosáhnete vysokých výnosů; foto: Luboš Srbek, Moravoseed 

Na přemokřených půdách v zastíněných místech se setkáte s celkovým zakrněním rostliny. Květák v tomto prostředí téměř neroste, má velmi světle zelené listy a churaví, často je také terčem škůdců a nejrůznějších chorob.  

Při pěstování také důrazně dbejte na pravidelné střídání plodin na záhonech. Pokud nasadíte na jedno místo několik let po sobě brukvovité (ředkvičky, zelí, květák, kapustu, kedluben), riskujete rozvinutí nádorovitosti kořenů.

Doporučujeme

Články odjinud