vytisknout velikost písma Květák: jeho pěstování a odrůdy

Květák (Brassica oleracea convar. Botrytis) patří do čeledi brukvovitých (Brassicaeae). Byl vyšlechtěn Araby v šestnáctém století a postupně se rozšířil po Evropě. Seznamte se s jeho kultivary a se zásadami pěstování.
Květák: jeho pěstování a odrůdy

Důvodem pěstování květáku je především obsah vitaminů B, C, K a pro organismus důležitých prvků, jako jsou draslík, fosfor a vápník. Nejlepší vlastností růžic je však jejich velmi dobrá stravitelnost a nízký obsah tuků. 

Co nevíte o pozdním květáku

Co nevíte o pozdním květáku

Od března 

S předpěstováním květáku začínejte v polovině měsíce března. Výsev proveďte do vytápěného skleníku nebo teplého pařeniště. Samozřejmě že sazeničky si vypěstujete i v malých květináčcích doma za oknem. Růst je však mnohem pomalejší, tudíž výsev uskutečněte již v polovině února. 

Přehled kultivarů květáku
NázevTyp
'Amfora F1'pozdní
'Bora'velmi raný
'Brilant'polopozdní
'Delta'pozdní
'Expres'velmi raný
'Gameta'středně raný
'Octavian'pozdní
'Opaal'velmi raný
'Planita F1'polopozdní
'White Rock'pozdní

Vzrostlé, asi patnáct centimetrů velké rostliny získáte jedině řídkým výsevem, přičemž mezera mezi jednotlivými sazenicemi by neměla být menší než patnáct centimetrů. Silné a pěkné kusy si udrží děložní lístky až do výsadby. 

Klepněte pro větší obrázek
Květák je poměrně náročnou zeleninou; foto: Luboš Srbek, Moravoseed 

Náročnější strávník 

Květák patří mezi poměrně náročné členy rodiny brukvovitých. Na finální stanoviště jej sázejte hned po zmrzlých mužích. Ještě před samotným zasazením do záhonu zaryjte nakrátko posekanou trávu, která se silně zahřívá a tím podporuje růst kořenového balu.  

Pro vývin růžic je velmi důležité, aby půda obsahovala mangan, hořčík, bór a molybden. Tyto stopové prvky rostlinám dodá vícesložkové umělé hnojivo. 

Výběr stanoviště je poměrně důležitý. Záhon, na němž hodláte květák pěstovat, nesmí být umístěn na přímém slunci. Nejlepší je rozptýlené světlo po celý den. Polostín ani plný stín nejsou zcela ideální, sazenice porostou jen velmi zvolna.  

Klepněte pro větší obrázek
'Octavian' je oblíbenou pozdní odrůdou; foto: Luboš Srbek, Moravoseed 

Rostliny prospívají na hluboce zpracovaných a řádně vyhnojených středně těžkých půdách, kde není nouze o dostatek vláhy. V období sucha musíte sazenice pravidelně každý den zalévat, jinak s výslednou úrodou nebudete spokojeni. Zalévejte pouze ke kořenům, nikdy ne na listy. 

Nemoci a škůdci 

Nejzávažnějším škůdcem na květáku je bělásek zelný, jehož larvy mohou napáchat velké škody. Pokud zjistíte napadení květáku larvami tohoto motýla, zasáhněte co nejdříve! Při pozdním zjištění často dochází ke znehodnocení mladých rostlin. 

Zažil jsem již několik případů, kdy larvy běláska vyžraly prostředek květáku v místech, kde se tvoří růžice. Jediným řešením pak bohužel bylo zlikvidovat celý exemplář, z něhož již není žádný užitek. Proti běláskovi použijte některý z insekticidních přípravků, například Decis. 

Klepněte pro větší obrázek
Při správné technice pěstování dosáhnete vysokých výnosů; foto: Luboš Srbek, Moravoseed 

Na přemokřených půdách v zastíněných místech se setkáte s celkovým zakrněním rostliny. Květák v tomto prostředí téměř neroste, má velmi světle zelené listy a churaví, často je také terčem škůdců a nejrůznějších chorob.  

Při pěstování také důrazně dbejte na pravidelné střídání plodin na záhonech. Pokud nasadíte na jedno místo několik let po sobě brukvovité (ředkvičky, zelí, květák, kapustu, kedluben), riskujete rozvinutí nádorovitosti kořenů.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |