vytisknout velikost písma Kurkuma: vypěstujte si koření s léčivými účinky

Kurkumu neboli indický šafrán znají hlavně kuchaři, kteří toto koření žluté barvy přidávají do pokrmů. Kurkuma je totiž jednou z důležitých součástí tradičního indického kari koření. Víte však, že si ji můžete vypěstovat i doma?

Koření kurkuma se získává z oddenků rostliny zvané kurkumovník dlouhý (Curcuma longa), pocházející z jihovýchodní Asie. Jeho pěstování je nejvíce rozšířeno v Číně, na ostrově Jáva, na Tchaj-wanu a Filipínách. 

Jedná se o vytrvalou rostlinu s hlízovitým oddenkem, z něhož vyrůstají kořeny a řapíkaté kopinaté listy, které mohou být až padesát centimetrů dlouhé. Klasovité květenství složené z bledě žlutých květů vyrůstá na asi patnácticentimetrovém stvolu. Plodem kurkumovníku jsou třípouzdré, mnohosemenné tobolky. 

Kurkumovník na okrasu vs. na sklizeň

Kromě klasického kurkumovníku dlouhého patří ke známějším druhům kurkumovník okrouhlolistý (Curcuma rotundifolia). Další druhy nemají české názvy, mezi pěstiteli jsou rozšířeny pouze pod latinským označením, například Curcuma alismatifolia, Curcuma attenuata, Curcuma cordata, Curcuma harmandii, Curcuma parviflora, Curcuma parvenu, Curcuma petiolata, Curcuma rhabdota či Curcuma roscoena

Curcuma alismatifolia se v našich zahradnictvích, květinářstvích i na prodejních výstavách objevuje nejčastěji. Pochází z Thajska, a protože svými květy, zbarvenými růžově nebo bíle, připomíná tulipán, vžil se pro něj lidový název thajský tulipán. 

Ve své domovině má tato okrasná rostlina nejpříhodnější klimatické podmínky pro růst – stálou, relativně vysokou teplotu a vlhkost. Při jejím pěstování na to nezapomínejte a dopřejte jí co nejteplejší stanoviště a dostatečnou vzdušnou vlhkost. 

Vypěstujte si vlastní kurkumu

Kurkumovník se pěstuje podobně jako zázvor, přičemž nejmenší nároky na pěstování má Curcuma alismatifolia. Hlízu vysaďte do lehké písčitohlinité půdy, na dno nádoby nezapomeňte dát drenážní vrstvu. Květináč s rostlinou umístěte na světlé stanoviště, například na jižní či východní okno. Čím více světla rostlině dopřejete, tím lépe bude prospívat a kvést. 

Podmínkou dobrého růstu je též dostatečná vzdušná vlhkost. Přes léto (prospívá mu, je-li horké a vlhké) můžete kurkumovník umístit na venkovní, mírně přistíněné stanoviště nebo do skleníku. Potřebuje vydatně zalévat a rosit, jednou za čtrnáct dní ho můžete přihnojit. 

Klepněte pro větší obrázek
Kurkumovník má podobné nároky jako jiné, u nás známější exotické balkonové rostliny
 

Jakmile teploty vyklesají pod patnáct stupňů Celsia, přeneste rostlinu na teplejší stanoviště. V tuto dobu začínají listy vadnout a pomalu se zatahují. Rostlinu (hlízu) připravenou na zimu umístěte v chladné místnosti s teplotou okolo sedmi stupňů. 

U hlíz přezimujících v zemině omezte zálivku na minimum, hlízy z ní vyndané nezavlažujte vůbec. V tomto stádiu přečkají zimu. Na přelomu března a dubna se začnou probouzet – právě tehdy je znovu vysaďte. Hlízy umístěné přes zimu v zemině přesaďte do nového substrátu. Zvyšte jim teplotu a pomalu je začněte zalévat. 

Sklizeň hlíz: jak na to 

Pro kuchyňské účely se zpracovávají Curcuma longa a Curcuma rotundifolia, naopak Curcuma alismatifolia a další druhy se pěstují především pro své krásné květy. Nejvhodnější doba pro sklizeň hlíz kurkumovníku nastává po odkvětu, kdy se stonek začíná pomalu zatahovat. 

Kurkumovník vyjměte z květináče a oklepejte zeminu. Je-li hlíza dostatečně velká, můžete ji rozdělit na dvě části – jedna poslouží ke konzumaci, druhá pro pěstování v dalším roce. Stejným způsobem se kurkumovník také rozmnožuje. 

Sklizené oddenky kurkumovníku očistěte, zbavte kořenů a následně vařte. Právě vařením v oddenku vzniká žluté barvivo zvané kurkumin, jehož obsah v oddenku se pohybuje kolem tří desetin procenta. Po uvaření oddenky usušte a poté rozemelte na prášek. 

Kurkuma má vícero využití

Kurkuma je nezbytnou součásti nejen kari koření. Žluté barvivo obsažené v hlízách se používá k barvení textilií, potravin i ke kosmetickým účelům. Kurkuma se uplatňuje také v lidovém léčitelství.

Má protirakovinné účinky, posiluje organizmus i tvorbu žluči, příznivě působí při žaludečních a ledvinových problémech, snižuje množství cholesterolu  v krvi. Stejně jako zázvor ji lze nastrouhat do čaje s medem a léčit tak nachlazení. 

Nejsnadnější cestu, jak pořídit hlízy kurkumovníku, představuje nákup přes internet. Občas je prodávají i na specializovaných zahradnických výstavách, například na Floře Olomouc nebo Zahradě Čech v Litoměřicích, coby zpestření nabídky je někdy nabízejí i hobbymarkety. 

Zdroj: semena-rostliny.cz

Foto: Profimedia, Shutterstock

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnice vypadá?

Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnic…

Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že to není kopřivka ani komáří štípnutí, máte zřejmě před sebou velký problém. Asi máte doma štěnice. Prozradíme vám, kde se schovávají, jak je poznat a co s nimi dělat.

18.  10.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Jak pěstovat nenáročné keře s jedlými plody

Jak pěstovat nenáročné keře s jedlými plody

V zahradě bývají často nejrůznější plochy, které jen těžko najdou využití. A právě tam jsou velmi vhodné keře, které i při minimální péči přinášejí jedlé plody a současně zahradu esteticky dotvářejí.

17.  10.  2017 |