Kupujeme zahradní traktor

Čeká-li vás v zahradě jarní úklid, podzimní mulčování listů či zimní odklízení sněhu, pomůže vám zahradní traktor. S pomocí příslušenství dokáže obstarat žací, sběrací i odklízecí práce na trávníku.

Rider, nebo traktor?

Umístění žacího ústrojí se u rideru a traktoru různí - rider je má umístěno vepředu, zpravidla se jedná o jeden žací nůž. Motor je umístěný nad zadní nápravou a díky menšímu záběru se dostane téměř všude.

rider.jpg
Rider XK 13 nabízí firma Mountfield za 107 000 korun

Rider se tedy pro svou výbornou manévrovatelnost hodí k údržbě menších zahrad, kde se vyskytuje mnoho keřů, stromků a jiných překážek. Traktory mají silnější motory umístěné vepředu pod maskou a používají se na střední a velké travnaté plochy.

Žací funkce

Tato funkce traktoru se hodí hlavně pro plochu větší než tisíc metrů čtverečních. Obecně platí, že čím větší plocha udržovaného trávníku je, tím větší záběr by mělo mít žací ústrojí traktoru.

Firmy specializující se na výrobu těchto pomocníků uvádějí, že pro rozmezí travnaté plochy od přibližně tisíce do dvou tisíc metrů čtverečních se hodí šíře záběru šedesát dva až sedmdesát šest centimetrů, pro rozmezí travnaté plochy od jednoho tisíce pět set do pěti tisíc metrů čtverečních šíře záběru sedmdesát šest až devadesát dva centimetrů a od sedmi tisíc metrů čtverečních pak šíře záběru nad sto sedm centimetrů.

Je třeba mít na paměti, že čím větší je záběr žacího soustrojí, tím silnější motor potřebujete. Například traktor se záběrem sečení sto dva centimetrů by měl mít minimální výkon motoru šestnáct HP, dvouválec. Pokud má stroj dva žací nože, musí mít dvouválcový motor. Odlévaná přední náprava zajišťuje snadnou ovladatelnost. Široké pneumatiky mají nízký měrný tlak na půdu a nepoškozují trávník.

partner-12-92 RB.jpg
Zahradní traktor Partner 12-92 RB

Koš pro dobrý traktor

Čím větší obsahuje traktor sběrný koš, tím lépe. Seká se totiž rychle a komu by se chtělo stále odpad vyprazdňovat! Standardní větší koše se vyrábějí o objemu tři sta litrů. Někteří výrobci vybavují své traktory dokonce elektricky vyklápěnými koši s vyšším objemem.

Koš se hodí také ke sběru listí nebo při stříhání keřů, živého plotu nebo při odklízení zahradního odpadu. Sbírání do koše se využije, obáváme-li se alergické reakce na trávu nebo chceme-li zabránit šíření semínek plevele.

Sekáme s traktorem

Pokud se seká vyšší, silnější či hrubší tráva, mělo by se používat žací ústrojí se zadním nebo bočním výhozem, které zvládne velké množství trávy. U dobře udržovaných trávníků s častým sekáním lze využít výborné schopnosti stroje, vracení nadrobno nasekané trávy zpět do trávníku. Ta zde pak působí jako hnojivo, a jelikož odřezky obsahují i dostatek vody, trávník je během suchého období odolnější.

Před koupí se ptejte!

Před koupí traktoru si nejprve porovnejte různé typy a zvažte, který z nich se dobře hodí právě pro vaše podmínky. Nekupujte příliš malý stroj, protože výkonnější odvede lepší práci. U prodejce, jehož obchod se nachází co nejblíže vašeho bydliště (možnost získat později lehce informace, na které jste zapomněli, reklamovat zboží a tak dále), si zjistěte, zda poskytuje servis a zda má k dispozici náhradní díly a příslušenství.

C600H.jpg
Zahradní traktor C600H

Prodejce by vám dále měl předat český návod k použití, traktor či rider předvést a poradit, jak s ním pracovat. Poptejte se, jak se provádí údržba (není až příliš náročná?), požádejte o zkušební test a záruku (nárok máte na dva roky). Informujte se, zda pracuje traktor či rider s bezolovnatým benzínem.

Pamatujte, že cena výrobku nemusí nutně vypovídat o jeho kvalitách - dobré stroje vám mohou nabídnout i méně známé značky výrobců. Ovšem mělo by platit, že čím je traktor dražší, tím větším počtem různých funkcí disponuje. Dobré je poptat se přátel či známých, kteří podobný stroj vlastní, jak jsou s konkrétní značkou spokojeni.

Příslušenství pro větší pracovitost

Pokud k traktoru dokoupíte i příslušenství jako valník, sněhovou radlici, sněhovou frézu, rotační kartáč, vozík, rozmetadlo hnojiv, provzdušňovač, odmechovač, vertikulátor na odstraňování stařiny a plsti, přívěs, válec, shrabovač, postřikovač, pluh a další, můžete ho využívat k pracem skutečně celoročně.

Samozřejmě že si v takovém případě budete muset nachystat z rodinného rozpočtu velkou částku, ale rozhodně je lepší pořídit si jeden stroj a k němu třeba i postupně (jak vaše příjmy dovolí) přikupovat různá příslušenství, než schraňovat několik strojů, sice levnějších, ale s jedinou funkcí.

Abyste si udělali obrázek, v jakých cenových relacích se traktory nabízejí, vytvořili jsme pro vás tabulku několika výrobků různých firem. U každého stroje jsou uvedeny základní charakteristické údaje.

typ traktoru výkon motoru šířka záběru cena
Zahradní traktor Al-ko T 1000
  12,7 kW 102 cm 62-72000 Kč
poznámka: mechanická převodovka, počet stupňů: 5 vpřed, 1 vzad, objem koše 220 l, hmotnost 212 kg, dva nože
Zahradní traktor Bolens BL 125/76 T
  9,3 kW 76 cm 45-48000 Kč
poznámka: mechanická převodovka, objem koše 200 l, hmotnost 169 kg
Zahradní traktor BRILL DUO-CUT Hydrostat 102/16
  11,8 kW 102 cm 115-119000 Kč
poznámka: převodovka Hydrostat, objem koše 300 l, hmotnost 225 kg
Zahradní traktor C600H
  11,7 kW 107 cm 160-182000 Kč
poznámka: hydrostatická převodovka, tři nože, hmotnost 244 kg
Zahradní traktor Husqvarna CT 151
  11,2 kW 92 cm 75-85000 Kč
poznámka: motor Kohler Courage OHV SV470, ruční převodovka, počet stupňů: 6 vpřed, 1 vzad, hmotnost 220 kg
Zahradní traktor Husqvarna LT 151
  11,2 kW 97 cm 56-66000 Kč
poznámka: motor Kohler Courage OHV SV470, převodovka Peerless, počet stupňů: 6 vpřed, 1 vzad, hmotnost 185 kg
Zahradní traktor JN 200 AT
  14,9 kW 105 cm 90000
poznámka: traktor se zadním výhozem, hmotnost 247 kg, dva nože
Zahradní traktor MTD RH 115/76
  8,4 kW 76 cm 42-44000 Kč
poznámka: motor Tecumseh, mechanická převodovka, objem koše 200 l, hmotnost 169 kg
Zahradní traktor Partner 11-92
  8 kW 92 cm cca 47-50000 Kč
poznámka: ruční převodovka, počet stupňů: 4 vpřed, 1vzad
Zahradní traktor Partner 12-92 RB
  9,2 kW 92 cm 62-66000 Kč
poznámka: ruční převodovka, 6 rychlostí

Doporučujeme

Články odjinud