vytisknout velikost písma Kupte si jedličku od Veroniky, zúčastníte se projektu Vánoční stromky – stromy pro život

V pondělí 30. listopadu zahájili pracovníci Ekologické poradny Veronica prodej vánočních jedliček v květináči, který potrvá až do středy 23. prosince 2009. Pokud přemýšlíte, jaký stromek si letos pořídíte, vyzkoušejte tento. Na jaře jej pak můžete vysadit buď na své zahradě, nebo ve spolupráci s Veronikou ve volné přírodě.  

Jedle v květináči: originální vánoční dárek

Jedná se o tří až čtyřleté sazenice jedle bělokoré, vysoké asi čtyřicet centimetrů, které lze zakoupit za osmdesát korun v Ekologické poradně Veronica (Panská 9, Brno), a to vždy v pondělí a čtvrtek od 9.00 do 18.00 hodin a v pátek od 9.00 do 14.00 hodin. Nezapomeňte si přinést dostatečně velkou tašku.

Projekt Vánoční stromky – stromy pro život vznikl v roce 1998 ve spolupráci Veroniky, Lipky a Hnutí Duha v Brně. Jeho základní myšlenkou je dát lidem možnost využít tradic vánočních svátků k podpoře městské zeleně nebo lesa výsadbou této naší původní dřeviny.

Kontejnerovaný stromek má být alternativou k dosud převažujícím řezaným vánočním stromečkům, jichž se v naší republice prodá ročně přes milion. Po Vánocích se stávají odpadem, který se obtížně likviduje. Takže i kdyby se jen jedno procento stromků stalo sazenicí, bylo by ročně vysazeno deset tisíc stromků.

Od druhého ročníku prodeje jsou jedličky opatřeny certifikátem FSC – tato certifikace je obdobou označování produktů ekologického zemědělství – zdravých potravin pocházejících z šetrně a udržitelně obhospodařované půdy.

Co možná o jedli vůbec nevíte

Jedle bělokorá (Abies alba) je náš původní druh jehličnaté dřeviny, který ze zdejších lesů téměř vymizel. Kdysi u nás bývala nejhojněji zastoupenou jehličnatou dřevinou a zaujímala až dvacet procent rozlohy lesů.

Nedokázala ale vzdorovat změnám, jež do krajiny vnesl člověk: na jejím ústupu se podílel zejména holosečný způsob hospodaření v lesích, postupné vysoušení krajiny, průmyslové imise, okus a ohryz spárkatou zvěří. Všechny příčiny ústupu jedle však nejsou dosud uspokojivě vysvětleny. V roce 1950 bylo zastoupení jedle v lesích České republiky necelá tři procenta, v roce 1990 už to bylo pouze necelých jeden a půl procent.

Jak se o jedličku starat před Vánoci?

Ekologická poradna Veronica po konzultaci s lesnickými odborníky radí:

  • Stromek v květináči je živá bytost, o kterou je třeba se starat. Je hostem ve vašem pokoji a nebude se tam cítit příliš dobře. Den strávený zejména v přetopeném bytě je pro stromek tím, čím pro vás noc strávená v lese bez spacáku. Snažte se proto držet stromek co nejdéle mimo byt (na dvorku, na zahrádce nebo na balkoně).
  • Stromek potřebuje hodně vody! A tu potřebuje nejen po dobu, kdy je mimo místnost, ale hlavně, když se ocitne v bytě. Proto je třeba jej podle potřeby pravidelně zalévat.

Jak se o jedličku starat o Vánocích? 

Přechod ze zimy do tepla je pro stromek tepelný šok. Zejména pokud venku mrzne, může být teplotní rozdíl až 30 stupňů! Snažte se proto tento přechod zmírnit:

  • Den nebo dva před Vánocemi přeneste stromek do temperovaného prostředí (do chodby, kočárkárny, dílny či garáže).
  • Před přenesením stromku do místnosti snižte na několik hodin teplotu pokoje asi na 15 stupňů.
  • Po celou dobu se snažte udržovat vysokou vlhkost pokoje (asi 75 procent relativní vlhkosti). Nejlépe poslouží mechanický rozprašovač, kterým stromek několikrát denně mlžíte.
  • Stromek je vždy třeba zalévat, třeba i dvakrát denně, aby zemina, ve které je usazen, byla stále vlhká.
  • Bylo by také vhodné se zříci svíček připevněných ke stromku.
  • Rozhodně vždy stromek držte v teplé místnosti co nejkratší dobu.
  • Před navrácením stromku na balkon, dvorek či zahradu jej opět ponechejte nejméně dva dny v temperované místnosti.

Jak se o jedličku starat po Vánocích?

Máte několik možností, jak s jedličkou naložit:

  • Co nejdříve, jakmile to počasí dovolí, můžete vysadit jedličku na vlastním pozemku či zahradě a nechat ji tam růst.
  • Stromek i s kontejnerem zasenkovat (přihrnout hlínou) na zahradě a použít ho znovu o příštích Vánocích.
  • Pokud jste z Brna a okolí, bude nejlepší přinést začátkem jara stromek na připravené místo (pokaždé je předem uveřejněno místo a termín společné výsadby), kde jej můžete vlastnoručně vysadit do lesa. Další péči o stromek zajistí pracovníci Školního lesního podniku Křtiny.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |