vytisknout velikost písma Kupovat bonsaj je jako vybírat starožitný šperk

Nákup bonsaje může ovlivnit zcela vášeň pro pěstování těchto dřevitých miniatur. Na výběru v obchodě závisí, zda umění bonsajářství propadneme nebo skončí navždy v popelnici.
Kupovat bonsaj je jako vybírat starožitný šperk

Miniaturní stromek vsazený šikmo do květináče nemusí, ale může být „pravou“ bonsají. Vysoká cena ještě nezaručuje, že je nabízená rostlina „originál“. Jak se v tom vyznat a čeho si při nákupu všimnout?

Určitou záruku by měla poskytnout zahradnická centra, kde bychom měli dostat profesionální informace o původu rostliny, názvu druhu a odrůdy, a také rady, jaké podmínky pro bonsaj vytvořit a jak ji ošetřovat. Pro větší výběr druhů, a případně i požadovanou odrůdu, je lépe se obrátit na specializovaná bonsaj centra.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Venkovní bonsaj z jalovce • Domácí bonsaj z fíkusu

Jak při nákupu nenaletět

  • Jak má být bonsaj „velká“? Obecně řečeno od několika centimetrů až do jednoho metru. V každém případě berme v úvahu nejen velikost bonsaje, ale i její hmotnost. Misky jsou většinou dost těžké a s většími exempláři se těžko manipuluje, zvlášť když je stěhujeme na zazimování.
  • Kořeny a jejich rozložení vypovídá o stáří bonsaje. Měly by se u báze kmene pravidelně větvit a být co nejmohutnější.
  • Kmen nesmí být v žádném případě poškozen, a to ani tehdy, je-li tvarován drátkem – ten se nesmí do kmene zařezávat!
  • Z estetického hlediska by poměr kmene a koruny měl být 2:3, ale není to pravidlem.
  • Tloušťka kmene by měla být úměrná kompozičním prvkům a znakům dané rostliny. Pro tvarování kmene neexistuje žádný obecný návod. Každý stromek je již pro nějaký styl předurčen, proto může být kmen vzpřímený či pokroucený a měl by být podle toho dále tvarován.
  • Větve a olistění. Postavení větví na kmeni se odvíjí od stylu tvarování, proto nelze jednoznačně tvrdit, že musí být pravidelně uspořádány. První větev by ale měla vyrůstat zhruba v třetině z celkové výšky rostliny. Rozvětvení bonsaje docílíme pravidelným zaštipováním a zpětným řezem. To je jeden za základních a nejdůležitějších zásahů do života bonsaje, proto se vyplatí si o technice tvarování nastudovat odbornou literaturu nebo se přímo obrátit na odborníka.
  • Listy si prohlédneme pořádně z lícové i rubové strany, abychom s bonsají nekoupili i nějakého škůdce. Uschlé, zvadlé nebo rezavé skvrny na listech svědčí o tom, že není něco v pořádku.

Venkovní bonsaj do bytu nepatří…

Když si pořídíme bonsaj na balkón či na zahradu, uděláme nejlépe když ji umístíme od jara do podzimu ven. Většině druhů prospívá místo s dostatkem světla, chráněného od přímých slunečních paprsků.

Pravidelně zaléváme a rosíme, během vegetace můžeme jednou týdně celý kořenový bal i s miskou ponořit asi na hodinu do vody. Dbáme na přihnojování, které provádíme jednou za čtrnáct dní.

Tvar bonsají udržujeme pravidelným zaštipováním. Na podzim, po prvních mrazech, venkovní bonsaje zazimujeme na světlém, ale dostatečně chladném místě.

… a naopak

Pěstitelské podmínky venkovních bonsají platí i pro bonsaje v bytě. Jedinou výjimkou je letnění, které nemusí některé druhy rostlin snášet, například fíkusy. Bytovým bonsajím dopřáváme dostatek světla, teplotu prostředí podle druhu rostliny. Zálivka se řídí úměrně s teplotou v místnosti.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |