vytisknout velikost písma Kupovat bonsaj je jako vybírat starožitný šperk

Nákup bonsaje může ovlivnit zcela vášeň pro pěstování těchto dřevitých miniatur. Na výběru v obchodě závisí, zda umění bonsajářství propadneme nebo skončí navždy v popelnici.
Kupovat bonsaj je jako vybírat starožitný šperk

Miniaturní stromek vsazený šikmo do květináče nemusí, ale může být „pravou“ bonsají. Vysoká cena ještě nezaručuje, že je nabízená rostlina „originál“. Jak se v tom vyznat a čeho si při nákupu všimnout?

Určitou záruku by měla poskytnout zahradnická centra, kde bychom měli dostat profesionální informace o původu rostliny, názvu druhu a odrůdy, a také rady, jaké podmínky pro bonsaj vytvořit a jak ji ošetřovat. Pro větší výběr druhů, a případně i požadovanou odrůdu, je lépe se obrátit na specializovaná bonsaj centra.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Venkovní bonsaj z jalovce • Domácí bonsaj z fíkusu

Jak při nákupu nenaletět

  • Jak má být bonsaj „velká“? Obecně řečeno od několika centimetrů až do jednoho metru. V každém případě berme v úvahu nejen velikost bonsaje, ale i její hmotnost. Misky jsou většinou dost těžké a s většími exempláři se těžko manipuluje, zvlášť když je stěhujeme na zazimování.
  • Kořeny a jejich rozložení vypovídá o stáří bonsaje. Měly by se u báze kmene pravidelně větvit a být co nejmohutnější.
  • Kmen nesmí být v žádném případě poškozen, a to ani tehdy, je-li tvarován drátkem – ten se nesmí do kmene zařezávat!
  • Z estetického hlediska by poměr kmene a koruny měl být 2:3, ale není to pravidlem.
  • Tloušťka kmene by měla být úměrná kompozičním prvkům a znakům dané rostliny. Pro tvarování kmene neexistuje žádný obecný návod. Každý stromek je již pro nějaký styl předurčen, proto může být kmen vzpřímený či pokroucený a měl by být podle toho dále tvarován.
  • Větve a olistění. Postavení větví na kmeni se odvíjí od stylu tvarování, proto nelze jednoznačně tvrdit, že musí být pravidelně uspořádány. První větev by ale měla vyrůstat zhruba v třetině z celkové výšky rostliny. Rozvětvení bonsaje docílíme pravidelným zaštipováním a zpětným řezem. To je jeden za základních a nejdůležitějších zásahů do života bonsaje, proto se vyplatí si o technice tvarování nastudovat odbornou literaturu nebo se přímo obrátit na odborníka.
  • Listy si prohlédneme pořádně z lícové i rubové strany, abychom s bonsají nekoupili i nějakého škůdce. Uschlé, zvadlé nebo rezavé skvrny na listech svědčí o tom, že není něco v pořádku.

Venkovní bonsaj do bytu nepatří…

Když si pořídíme bonsaj na balkón či na zahradu, uděláme nejlépe když ji umístíme od jara do podzimu ven. Většině druhů prospívá místo s dostatkem světla, chráněného od přímých slunečních paprsků.

Pravidelně zaléváme a rosíme, během vegetace můžeme jednou týdně celý kořenový bal i s miskou ponořit asi na hodinu do vody. Dbáme na přihnojování, které provádíme jednou za čtrnáct dní.

Tvar bonsají udržujeme pravidelným zaštipováním. Na podzim, po prvních mrazech, venkovní bonsaje zazimujeme na světlém, ale dostatečně chladném místě.

… a naopak

Pěstitelské podmínky venkovních bonsají platí i pro bonsaje v bytě. Jedinou výjimkou je letnění, které nemusí některé druhy rostlin snášet, například fíkusy. Bytovým bonsajím dopřáváme dostatek světla, teplotu prostředí podle druhu rostliny. Zálivka se řídí úměrně s teplotou v místnosti.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |