Kultivátor je celoroční pracant

Kdyby se dělal žebříček nejužitečnějších strojů na zahradě, na čelní místo by se vyšvihl kultivátor. Dokáže skoro vše a díky tomu je k vidění na stále větším počtu zahrad, kolem rodinných domů, chat a chalup.

Kultivátor je skutečný šikula, se kterým zastanete celou řadu různorodé práce. Zjednodušeně řečeno je to vlastně multifunkční motorová jednotka s řídítky a několika rychlostmi včetně zpátečky, k níž si člověk může připojit libovolné přídavné zařízení.

Poseče zahradu i louku

Vzhledem k rozmanitému příslušenství lze s kultivátory obsáhnout veškeré práce, které jsou během celého roku třeba udělat kolem domu, na velké zahradě nebo na louce, v sadech, vinohradech i na zemědělské farmě. Na výběr máte až 25 druhů možností.

kultivátor se sekačkou.jpg
Foto: Mountfield

Trápí vás například přerostlá vysoká tráva, kterou potřebujete posekat? V tom případě není nic jednoduššího než si vybrat mezi jednobubnovou a dvoububnovou sekačkou. Dvoububnová sekačka má úctyhodným záběr celých sto centimetrů. Hodit se tak bude každému, kdo potřebuje kosit vzrostlou trávu na skutečně velkém rovinatém pozemku, popřípadě louce. Vzhledem k výkonnosti a kvalitě sečení není divu, že právě tato dvě příslušenství patří u kultivátoru k nejoblíbenějšímu. Mimo jiné je to i proto, že bubnová sekačka má oproti lištové sekačce mnohé přednosti. Nejenže s ní lze sekat i skutečně nepoddajné a divoké porosty. Pro mnoho uživatelů je stejně zásadní i to, že je mnohem odolnější a navíc nevyžaduje složitou údržbu. A co po sekání udělat s trávou? Stačí přidat obraceč sena a můžete ji pěkně usušit a zužitkovat.

Úklid? Žádný problém      

Ale tím výčet možností rozhodně nekončí. Pokud člověk potřebuje leccos uklidit, stačí sáhnout po dalším příslušenství. Například po čelní radlici na jednoduchý přesun sypkých materiálů jako je písek nebo štěrk. Teď v zimě ji velmi dobře využijete i na úklid sněhu. Práce s radlicí je pohodlná, protože je nastavitelná do několika poloh a má výměnný pryžový břit. Když sněhovou nadílku potřebujete pravidelně uklízet z větších ploch, vyplatí se vzít na pomoc sněhovou frézu. Ta dokáže za minut zpracovat až 700 kg sněhu a odhodit ho do vzdálenosti až 8 metrů. Na odmetení čerstvého sněhu, ale i spadaného listí nebo jiných drobných nečistot na chodnících a cestách můžete použít rotační zametací kartáč. Další možnosti využití pak představuje připojení praktických vozíků. Uvezou náklad až pět set kilogramů těžký, takže bez obtíží převezete zeminu, velké květináče, stavební materiál nebo třeba dřevo.

kultivátor s frézou.jpg
Foto: Mountfield

Posaďte se

Mezi dalším praktickým příslušenstvím stojí určitě za to jmenovat nerezové rozmetadlo, se kterým snadno zapravíte do půdy hnojivo nebo drtič a štěpkovač v jednom. Přijde vhod při úklidu zahrady, protože zlikviduje větve silné až 8 cm. K dispozici je i celá řada příslušenství pro kompletní zpracování půdy a pěstování plodin, a to včetně kypření, orby, pletí i válcování.

kultivátor s kartáčem.jpg
Foto: Mountfield

Kdo chce pracovat skutečně komfortně, může zkusit přídavnou sedačku. Díky ní se klasický kultivátor snadno proměníte na čtyřkolový stroj s pohodlným sezením pro řidiče.

Autor: Martina Tomková

Doporučujeme

Články odjinud