Symbolika plná kukuřice
Staré velké civilizace Ameriky – Inkové, Mayové, Aztékové, Čibčové, Karibové, Araukáni (Mapučové), Guaraní a téměř všechny národy předkolumbovské éry závisely na kukuřici především díky její výživové hodnotě a schopnosti adaptace na různé počasí.
Právě proto se větší část života dřívějších lidí stáčela k této plodině; keramika, textilie a básně jsou plné symboliky o důležitosti kukuřice jak v rodině, tak i v životě. V Mexiku z ní ženy mlely mouku, z níž připravovaly nejen typické tortilly a tamales (kukuřičné listy plněné kukuřičnou kaší s různou náplní), ale i nápoje zvané Atole a Pinole.
Takto vypadají tamales
Stejně tak arepy ( kukuřičné placky), kaše, koláče či opečené klasy. Čtyřicet dní do sklizně Čibčové oslavovali pro ně magické kukuřičné sklizně, při nichž se zdobili maskami. Zemědělství Tainů se rovněž neobešlo bez polí plných této plodiny. Jedli ji tak měkkou a rozmačkanou, až se skoro podobala mléku.
Stejně tak ji i opékali, mleli, smažili nebo jedli suchou. Důležité bylo, že sklízet se mohlo téměř za čtyřicet dní po jejím vysetí – v porovnání s yucou, jejíž sklizeň byla jednou za rok.
Zdraví nahromaděné v zrnu
V kukuřici se skrývá především béčková bomba. Naleznete zde vysoký obsah vitaminů B1, B3, B5 a B9 – z tohoto výčtu vyplývá, že s nimi bude postaráno o správnou funkci vašich orgánů a metabolismus.
Z dalších látek mohu jmenovat železo, draslík, hořčík, zinek, kobalt, mangan, selen, sodík, vápník a fosfor. Pozadu nezůstávají ani bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, glukóza a vláknina.
Pokud tedy svůj jídelníček obohatíte o pravidelné a dostatečné dávky kukuřice, přilepšíte své krvetvorbě, okysličování buněk, vlasům, nehtům a pleti, plodnosti a potenci.
Rovněž naberete tělesnou a mentální vitalitu, odolnost proti stresu, skvělou náladu a výkonný mozek. Uvádí se, že pokud denně sníte hrst kukuřičných lupínků, můžete se ubránit mnoha nádorovým chorobám.
Kukuřice v modrém hávu pomáhá k zeštíhlení
Na světě se pěstuje mnoho druhů kukuřice. Setkáte se s klasicky žloutou, bílou, ale rovněž červenou, černou, plochou či pukancovou na pražení. A existuje i dobrá modrá! Mají ji v Mexiku a pomáhá lidem s nadváhou a obezitou.
Modrou kukuřici pěstují Mexičané
Modrá kukuřice, jak se přímo nazývá, obsahuje méně škrobu a navíc přispívá, aby byl přísun proteinů do našeho těla o dvacet procent vyšší, než je tomu u bílé kukuřice.
Za svůj netypický odstín modré barvy vděčí antocianinu a skupině pigmentů, které jsou navíc velmi prospěšné našemu organismu – například redukují cholesterol v krvi.
Podívejte se na kukuřičná videa
- Možná vás bude zajímat, jak se připravují typická salvadorská jídla na bázi kukuřice: video najdete zde
- Kukuřicí potěšíte nejen krmná zvířata, ale třeba i vaše kočky. Ty mají mlsné jazyky! Nevěříte? Video najdete zde.
Kukuřice v kuchyňské náruči
V kukuřici nenaleznete lepek, a proto je lépe stravitelná než obilí a vhodně vyplní menu bezlepkové diety. Kukuřičná zrna obsahují téměř čtyřicet procent oleje s nenasycenými mastnými kyselinami, prospěšnými pro zdraví.
Chutné a zdravé tortilly
Tento čerstvý olej si ve sklenicích zachovává typickou chuť kukuřice. Užívá se především na smažení. Jinak můžete tuto plodinu připravovat na mnoho způsobů.
Kukuřice může být i červená
Konzumuje se syrová, v salátech, smíchaná s rýží, těstovinami, opečená, vařená, grilovaná či v polévkách. Hodí se ke sterilování a k mnoha dalším způsobům příprav. Zkuste si připravit některý z nabízených receptů:
Mléčná polévka s pórkem a kukuřicí
2 lžičky nasekané cibule
1 nasekaný stroužek česneku
100 g kukuřice
2 hrnky mléka
1 malý pórek
olej
Na trošce oleje osmahněte cibuli a česnek. Přidejte kukuřičná zrna a zahřívejte pět minut. Pak přilijte mléko a míchejte až do varu. Pórek nakrájejte na tenké nudličky a osmahněte ho na oleji dozlatova na druhé pánvi. Polévku vylijte do skleniček nebo hrnečků a ozdobte hrstkou smaženého pórku.
Rýžový salát s kokosem, kukuřicí a papájou
1 malý kokos
1 bobkový list
1 stroužek česneku
1 hřebíček
špetka kurkumy
sůl
300 g celozrnné rýže
3 kukuřičné klasy
2 papáji
1 cibule
2 lžíce medu
1 citron
mletá pálivá paprika
olivový olej
Jeden a půl litru vody smíchejte s kokosovou vodou (mlékem) a přiveďte k varu. Přidejte bobkový list, stroužek česneku, hřebíček, kurkumu a sůl. Jakmile se vše vaří, vsypte propláchnutou rýži a vařte třicet až čtyřicet minut nebo podle instrukcí výrobce na sáčku.
Uvařenou rýži sceďte a propláchněte vodou. V druhém kastrolu dejte vařit vodu s troškou cukru a másla. Přihoďte kukuřici, nechte vařit deset minut. Kokosovou dužinu nakrájejte na kostičky, stejně tak oloupanou papáju.
Ovoce smíchejte s rýží, zrny vařené kukuřice a nasekanou cibulí. Ochuťte zálivkou vyrobenou smícháním medu, citronové šťávy, pálivé mleté papriky, soli a trošky olivového oleje. Vše dohromady našlehejte a přelévejte přes salát.
Kukuřičná omáčka
100 g osmahnuté kukuřice
10 paprik
200 g tvrdého sýra
půl hrnku oleje
6 lžic mléka
sůl a pepř podle chuti
1 lžička cukru
Papriky očistěte a zbavte semeníků, dejte je vařit do vody s jednou lžičkou cukru na pět minut. Oloupejte je a vložte do mixéru společně s olejem, kukuřicí, sýrem a mlékem. Vše zamíchejte do hladké směsi. Osolte a opepřete dle chuti. Používejte jako přílohu k bramborám, yuce, rybám a tak dále.
Kukuřičná polévka proticholesterolová
1 plechovka sterilované kukuřice
4 hrnky drůbežího vývaru
2 nasekané jarní cibulky se zelenou natí
1 lžička zázvoru
1 našlehané vejce
špetka soli
bílý mletý pepř
V mixéru rozmíchejte kukuřici s vývarem. Pak tekutou směs ohřejte na středním ohni v hrnci, přidejte cibuli a koření dle chuti. Vařte asi dvacet minut pod pokličkou. Následně vmíchejte našlehané vejce a neustále míchejte ještě tři minuty. Podávejte.