vytisknout velikost písma Kuchyňské trendy v roce 2019: Tmavý mat, přírodní materiály, měď a otevřené police

Chystáte se zařizovat, rekonstruovat nebo třeba jen modernizovat kuchyň? Pak se vám určitě budou hodit informace z oblasti bytového designu. Nahlédněte s námi do světa kuchyňských trendů, které letos udávají směr.

Tmavé barvy hrají prim

I když dlouhé roky byly populární především bílé kuchyně, které mohly působit poněkud sterilně, loni už pomalu začaly ustupovat a do popředí se dostaly barvy, jako jsou sytě fialová či tyrkysová. Letos je vše zase jinak: Bílá už je úplně passé, in je kuchyňská linka v černé, různých odstínech šedé nebo v šedomodré barvě. Milovníci barev pak mohou sáhnout po popelavě růžové nebo myslivecké zelené.

Barvy roku 2020 jsou klasická modrá i zelenkavá. Co dokáží s interiérem?

Barvy roku 2020 jsou klasická modrá i zelenkavá. Co dokáží s interiérem?

Na lesklé povrchy zapomeňte

Loni povrch kuchyňských linek zdobil vysoký lesk, který však nebyl příliš praktický. Možná i to je důvod, proč se na výsluní příliš dlouho neohřál. Vše na něm totiž bylo vidět. Jednu výhodu ale měl. Lesklé povrchy totiž prostor opticky zvětšují. Roku 2019 ale vládne mat. Ten navíc skvěle kontrastuje s přírodními materiály, jako jsou světlé dřevo, mramor nebo beton, které jsou teď trendy. Pokud ale máte světlou kuchyň, nemusíte ji hned celou měnit. Oživte ji doplňky v decentní matné černé. Pořiďte si v této barvě třeba sporák, nové úchytky na skříňky a nějaké další drobné bytové doplňky.

Nerez vyměňte za měď

Out jsou letos také veškeré doplňky z nerezu, jako jsou dřez, páková baterie, digestoř a další. Ty by měly být buď v mědi, mosazi, nebo z černého kovu. K letošním trendy barvám, jako jsou šedá, šedomodrá a myslivecká zelená, se navíc teplé kovové odstíny hodí mnohem víc. Pokud máte linku černou, nešlápnete vedle ani se zlatými doplňky. Tato nadčasová kombinace dodá každé kuchyni punc luxusu. Hřejivé kovové barvy můžete ale uplatnit třeba i na zdi v podobě obkladů. V měděném designu také seženete i různé kuchyňské spotřebiče.

Tapety jsou zase IN! Kterou z nich byste si teď vybrali?

Tapety jsou zase IN! Kterou z nich byste si teď vybrali?

Pořiďte si police

Loni bytoví designéři veleli odstranit horní skříňky kuchyňské linky. Letos požadavky na vzdušný prostor zůstávají, volné místo na stěně ale zaplnily otevřené police. Ty kuchyň odlehčí, prostor opticky zvětší a otevřou. Záleží ale už jen na vás, zda si vyberete masivní závěsné police s černou kovovou konstrukcí, skleněné, nebo jednoduché dřevěné poličky.

Zaměřte se na přírodní materiály

Ještě nikdy nebyl kladen takový důraz na materiály použité na pracovní kuchyňské desky jako letos. Trendem roku 2019 je leštěný beton, mramor, žula, kámen a dřevo. Velký návrat pak zažívá teraco, které bylo populární v 50. letech minulého století. Jde o směs cementu, ušlechtilých kamenných drtí a barviv. Teraco znáte například ze starých domů, kde se na chodbách používalo na podlahy.

Jak obložit prostor za kuchyňskou linkou? Inspirujte se v galerii

Jak obložit prostor za kuchyňskou linkou? Inspirujte se v galerii

Jak vyčistit ucpaný odpad: Jde to i bez chemie a zásahu profesionála

Jak vyčistit ucpaný odpad: Jde to i bez chemie a zásahu profesionála

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |