Krásu hlíznatých rostlin můžeme obdivovat i v bytě

Krásu hlíznatých rostlin můžeme obdivovat i v bytě

Právě hlíznaté květiny jsou skupinou druhově velmi bohatou. Mnohé venkovní druhy se v zimě rychlí, ale vedle těchto existují také druhy vyloženě vyžadující pokojové teploty ke svému růstu. Většina z nich v bytě krásně kvete.

Kapitoly článku:


Hlíznaté rostliny mají spoustu zástupců z řad pokojovek. Nejčastěji pěstovanými druhy jsou zmijovec (Amorphophallus), brambořík (Cyclamen), glorióza (Gloriosa) a třeba gloxínie (Sinningia).

brambořík.jpg

Zmijovec (Amorphophallus) pochází z tropické Asie a existuje asi v 90 různých druzích. Je zajímavý svým květenstvím tmavě hnědé barvy připomínajícím kalu a vydávajícím nepříjemný zápach. Velmi dekorativní jsou však také jeho zpeřené lesklé listy a skvrnitý stonek i řapíky.

Brambořík (Cyclamen persicum) je velmi oblíbenou pokojovou rostlinou. Dnes se v obchodech objevuje celoročně v mnoha barevných variantách. Tato rostlina je velmi dekorativní, bohužel nesnáší suché a horké prostředí panelákových bytů. Naopak nejlépe se mu daří v chladné světlé místnosti, na chodbách a mezi okny. Díky tomu jeho dřívější sláva upadá. V paneláku rychle odkvétá a hnije, takže svého majitele zklame. Mezi okny však dokáže kvést dlouhé měsíce.

Glorióza (Gloriosa superba) je tropickou liánou pěstovanou ve velkovýrobě pro sklizeň květů atraktivního exotického vzhledu. Je ji možné pěstovat i v domácích podmínkách a těšit se z krásných květů.

Gloxínie (Sinningia) je další pokojovou květinou, jejíž hlízy jsou někdy v obchodech nabízeny. Předci této rostliny pocházejí z brazilských tropů a dnes se pěstují vyšlechtěné velkokvěté odrůdy. Rostlina je ozdobná nejen svými velkými sametově obrvenými květy ve tvaru zvonků, ale také obrvenými listy. Ty někdy připomínají pokojovou fialku (Saintpaulia). K dostání jsou většinou kvetoucí rostliny nebo hlízy.

gloxínie.jpg

Doporučujeme

Články odjinud