vytisknout velikost písma Krásné talíře v hlavní roli: Inspirujte se dokonale prostřenými stoly

Ať už ke stolu usedáte ke snídani, nedělnímu obědu či sváteční večeři, vždy je příležitost ho hezky prostřít. Pěkně upravený stůl totiž dokáže navodit dokonalou atmosféru a zpříjemnit čas s rodinou nebo třeba s blízkým člověkem strávený u jídla. Pokochejte se nádhernými stoly z celého světa a načerpejte inspiraci.

Usedněte k tabuli. I ve všední den

Ať už dáte přednost klasice, nebo vsadíte na moderní design, nebojte se při prostírání popustit uzdu fantazii. Vždy ale pamatujte na to, že by zvolený styl měl ladit s vaším interiérem a měl by odrážet atmosféru dané příležitosti. Velkou roli hraje vhodně zvolené nádobí. Pokud jde o slavnostní příležitost, vyžaduje každý chod vlastní talíř. Aby se o sebe nedřely, můžete je proložit ubrouskem. V dnešní době už se celé jídelní servisy příliš "nenosí“, klidně proto zkombinujte různé druhy a barvy talířů. Dbejte jen na to, aby k sobě ladily. Důležité je i správné rozmístění skla. Sklenice na víno patří nad špičku nože, sklenička k předkrmu stojí od ní vpravo, případná třetí sklenice na vodu je pak umístěna nad nimi.

Jak složit ubrousek do tvaru vánočního stromečku

Jak složit ubrousek do tvaru vánočního stromečku

Jak uspořádat příbory a skleničky? 

Počet příborů je daný počtem chodů. Při jejich sestavování platí jednoduché pravidlo, nejdál od talíře položte ty příbory, které se budou používat jako první. Příbory umisťujte v rovině s dolním okrajem talíře, vzdálenost mezi nimi by měla být zhruba půl centimetru. Dezertní příbory patří nad talíř, rukojetí na tu stranu, kterou rukou budete jíst. Nezapomeňte také na ubrousky, které stolu dodají šmrnc. Mohou být látkové, ale i papírové. Konečný vzhled stolu dolaďte vhodnými doplňky. Dominujícím prvkem prostřeného stolu bývá dekorace umístěná v jeho středu. Může jít o vázu s květinami, svícen, květináče s čerstvými bylinkami, netradičně zakroucenou větev či cokoliv jiného. Drobné dekorace můžete umístit i po celém stole. Působivé jsou i zajímavě složené ubrousky nebo vlastnoručně vytvořené jmenovky. Zkrátka buďte kreativní!

Ve fotogalerii v úvodu článku najdete téměř šedesát fotografií stolů prostřených pro různé příležitosti. Inspirujte se.

Jak prostřít stůl na zahradě? Ty nejkrásnější letní tabule najdete v galerii

Jak prostřít stůl na zahradě? Ty nejkrásnější letní tabule najdete v galerii

Nejkrásnější štědrovečerní tabule. Inspirujte se v galerii

Nejkrásnější štědrovečerní tabule. Inspirujte se v galerii

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |