vytisknout velikost písma Krása masdeválií

Pokochejte se krásou orchidejí rodu Masdevalia z čeledi vstavačovitých (Orchidaceae).

Jedná se o orchideje sympodiální a terestrické, vzácněji i epifytické, které rostou v horských oblastech Střední a Jižní Ameriky.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Masdevallia coccinea a Masdevallia ishbel kirkulo

Protože jejich kořeny nejsou nijak silné, mohou zadržovat vodu jen omezeně, a to v pletivech masitých listů. Pěstitelé jim tedy musí zajistit stálou vlhkost.

  • Věděli jste, že několik druhů této orchideje objevil známý český botanik a cestovatel Benedikt Roezl?
Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Masdevallia tovarensis a Masdevallia winefred

Specifika květu

Zvláštní, velmi atypický květ je trojcípý a symetrický. Vnější lístky (sepaly) jsou často zakončeny dlouhým chvostem, vnitřní lístky (petaly) a pysk bývají zakrnělé. Květní stvol nese obvykle jen jeden květ.

Jak vidíte na fotografiích, jeho zbarvení bývá různé (i dvoubarevné): od bílé a krémové přes červenou, oranžovou, žlutou či zlatavou až po růžovou.

Klepněte pro větší obrázek
Masdevallia caloptera
Klepněte pro větší obrázek
Masdevallia triangularis

Masdeválie patří k druhům vhodným pro zkušenější pěstitele. Rozhodující vliv na úspěšnost pěstování má správné složení substrátu, jenž musí být vlhký, ale dobře propustný a vzdušný. Při správném pěstování však kvetou tyto orchideje poměrně ochotně.

Klepněte pro větší obrázek
Masdevallia coriazonica
Klepněte pro větší obrázek
Masdevallia 'Chloe Marie'

Zimní stanoviště by mělo být chladné, vlhké a polostinné, v době vegetace rostlině prospívá letnění ve stínu a pravidelná zálivka měkkou vodou s malým přídavkem hnojiva.

  • Kompletní popis rostliny i s návodem na pěstování najdete v katalogu rostlin.
  • Se čtenáři, kteří pěstují orchidej rodu Masdevalia, si můžete popovídat v diskuzním fóru.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |