vytisknout velikost písma Krása balkónových květin a exotických rostlin je odměnou za důkladnou péči

Parádnice z tropů a subtropů každý rok rozzáří naše balkony, terasy i parky. Jejich exotická a do dálky zářící paráda je však nákladná a vyžaduje od nás zahrádkářů zvýšenou péči.
Krása balkónových květin a exotických rostlin je odměnou za důkladnou péči

U rostlin v nádobách můžeme podmínky pro růst ovlivňovat snad nejvýrazněji. Nejdůležitější je rovnováha a vzájemný soulad všech faktorů potřebných pro růst. Měly by tak odpovídat aspoň částečně podmínkám panujícím na původním stanovišti rostliny v tropech, subtropech či jiných krajinách.
 
Životadárné slunce

Pro rostliny je zdrojem energie potřebné pro výrobu organických látek v procesu zvaném fotosyntéza právě sluneční záření. Pokud rostou na přirozeném stanovišti v podrostu jiných rostlin, musíme jim u nás dopřát nižší světelnou intenzitu, na rozdíl od těch rostoucích na plném slunci. Většina je přizpůsobena k růstu na plném slunci nebo v mírném polostínu, existuje jen málo balkonovek a exotických rostlin, které milují stinná stanoviště.

Především v zimním období trpí naši "exoti" nedostatkem světla a tomu musíme přizpůsobit i ostatní pěstební podmínky. Vytvoříme tak rovnovážný stav, v němž rostlina přečká nepříznivou zimu.

Mráz neznáme!

Teplota prostředí ovlivňuje u rostlin především intenzitu dýchání, vypařování vody a rychlost fotosyntézy. V našich podmínkách, s nedostatkem světla v zimních měsících, je však nutné snížit pěstební teplotu i rostlinám pocházejícím z tropických oblastí. To se týká např. fuchsie (Fuchsia sp.). Nízké i příliš vysoké teploty vyvolávají u rostlin poruchy růstu a příjmu živin. Vysoké teploty mohou poškodit také špičky kořenů v nádobách, rostlina pak nemůže přijímat vodu a živiny.

Dýchám, dýcháš, dýcháme

Rostliny potřebují k dýchání vzduch, z něhož získávají důležité prvky, kyslík a uhlík. Nadzemní části rostliny nedostatek vzduchu většinou neohrožuje. Mohou být poškozeny snad jen silným větrem. Nedostatkem vzduchu mohou ale trpět kořeny, které potřebují rovněž dýchat. Vzduch z půdy je vytlačován především vodou, a proto dbáme na vhodnou zálivku. Rostlinám nesvědčí, jsou-li přelívány. Pěstební substrát udržujeme dostatečně propustný a v pěstební nádobě zajistíme dostatečně velký odtokový otvor.

Žíznivá léta, suché zimy

Voda slouží rostlinám k přenosu látek uvnitř jejího těla, pomáhá regulovat teplotu, ale rostlina především svými kořeny přijímá ve vodě rozpuštěné živiny. Kořeny rostlin v nádobách mají omezený prostor, a proto musí být zálivka pravidelná a přiměřená dle nároků rostliny a podmínek na jejím stanovišti. V zimě zálivku omezujeme částečně nebo zcela přestaneme zavlažovat. V létě, v horkých a parných dnech, naopak musíme zavlažovat denně.

Bohatá zásoba živin - bohatá násada květů

Rostliny si všechny látky potřebné pro růst vyrábějí samy ze základních živin. Jimi jsou kyslík (O), uhlík (C), vodík (H), dusík (N), fosfor (P), draslík (K), vápník (Ca), hořčík (Mg) a železo (Fe). Všechny tyto látky se nazývají makroprvky, protože je rostlina potřebuje ve větším množství a jsou pro její život nezbytné. Zinek (Zn), molybden (Mo) a třeba měď (Cu) nazýváme mikroprvky (mikroelementy), rostlina je přijímá jen v malých množstvích, ale jejich nedostatek může vyvolat závažná onemocnění rostliny.

Živiny dodáváme rostlině ve vegetačním období rozpuštěné v zálivce. Dnes nám práci s hnojivy usnadňují kvalitní přípravky, které jsou k dostání v zahradnictvích a supermarketech. Řídíme-li se návodem na jejich obale, pak se nám rostliny odměnují bohatstvím květů a zdravým růstem.

Pamatujeme také na to, že na jaře a počátku léta dodáváme hodně dusíku, fosforu a hořčíku pro bujný růst a kvetení, zatímco ke konci léta a na podzim omezíme přísun dusíku a zvýšíme přísun draslíku, aby dřevnaté části rostliny dobře vyzrály a přečkaly zimu.

Související články

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |