vytisknout velikost písma Krása balkónových květin a exotických rostlin je odměnou za důkladnou péči

Parádnice z tropů a subtropů každý rok rozzáří naše balkony, terasy i parky. Jejich exotická a do dálky zářící paráda je však nákladná a vyžaduje od nás zahrádkářů zvýšenou péči.
Krása balkónových květin a exotických rostlin je odměnou za důkladnou péči

U rostlin v nádobách můžeme podmínky pro růst ovlivňovat snad nejvýrazněji. Nejdůležitější je rovnováha a vzájemný soulad všech faktorů potřebných pro růst. Měly by tak odpovídat aspoň částečně podmínkám panujícím na původním stanovišti rostliny v tropech, subtropech či jiných krajinách.
 
Životadárné slunce

Pro rostliny je zdrojem energie potřebné pro výrobu organických látek v procesu zvaném fotosyntéza právě sluneční záření. Pokud rostou na přirozeném stanovišti v podrostu jiných rostlin, musíme jim u nás dopřát nižší světelnou intenzitu, na rozdíl od těch rostoucích na plném slunci. Většina je přizpůsobena k růstu na plném slunci nebo v mírném polostínu, existuje jen málo balkonovek a exotických rostlin, které milují stinná stanoviště.

Především v zimním období trpí naši "exoti" nedostatkem světla a tomu musíme přizpůsobit i ostatní pěstební podmínky. Vytvoříme tak rovnovážný stav, v němž rostlina přečká nepříznivou zimu.

Mráz neznáme!

Teplota prostředí ovlivňuje u rostlin především intenzitu dýchání, vypařování vody a rychlost fotosyntézy. V našich podmínkách, s nedostatkem světla v zimních měsících, je však nutné snížit pěstební teplotu i rostlinám pocházejícím z tropických oblastí. To se týká např. fuchsie (Fuchsia sp.). Nízké i příliš vysoké teploty vyvolávají u rostlin poruchy růstu a příjmu živin. Vysoké teploty mohou poškodit také špičky kořenů v nádobách, rostlina pak nemůže přijímat vodu a živiny.

Dýchám, dýcháš, dýcháme

Rostliny potřebují k dýchání vzduch, z něhož získávají důležité prvky, kyslík a uhlík. Nadzemní části rostliny nedostatek vzduchu většinou neohrožuje. Mohou být poškozeny snad jen silným větrem. Nedostatkem vzduchu mohou ale trpět kořeny, které potřebují rovněž dýchat. Vzduch z půdy je vytlačován především vodou, a proto dbáme na vhodnou zálivku. Rostlinám nesvědčí, jsou-li přelívány. Pěstební substrát udržujeme dostatečně propustný a v pěstební nádobě zajistíme dostatečně velký odtokový otvor.

Žíznivá léta, suché zimy

Voda slouží rostlinám k přenosu látek uvnitř jejího těla, pomáhá regulovat teplotu, ale rostlina především svými kořeny přijímá ve vodě rozpuštěné živiny. Kořeny rostlin v nádobách mají omezený prostor, a proto musí být zálivka pravidelná a přiměřená dle nároků rostliny a podmínek na jejím stanovišti. V zimě zálivku omezujeme částečně nebo zcela přestaneme zavlažovat. V létě, v horkých a parných dnech, naopak musíme zavlažovat denně.

Bohatá zásoba živin - bohatá násada květů

Rostliny si všechny látky potřebné pro růst vyrábějí samy ze základních živin. Jimi jsou kyslík (O), uhlík (C), vodík (H), dusík (N), fosfor (P), draslík (K), vápník (Ca), hořčík (Mg) a železo (Fe). Všechny tyto látky se nazývají makroprvky, protože je rostlina potřebuje ve větším množství a jsou pro její život nezbytné. Zinek (Zn), molybden (Mo) a třeba měď (Cu) nazýváme mikroprvky (mikroelementy), rostlina je přijímá jen v malých množstvích, ale jejich nedostatek může vyvolat závažná onemocnění rostliny.

Živiny dodáváme rostlině ve vegetačním období rozpuštěné v zálivce. Dnes nám práci s hnojivy usnadňují kvalitní přípravky, které jsou k dostání v zahradnictvích a supermarketech. Řídíme-li se návodem na jejich obale, pak se nám rostliny odměnují bohatstvím květů a zdravým růstem.

Pamatujeme také na to, že na jaře a počátku léta dodáváme hodně dusíku, fosforu a hořčíku pro bujný růst a kvetení, zatímco ke konci léta a na podzim omezíme přísun dusíku a zvýšíme přísun draslíku, aby dřevnaté části rostliny dobře vyzrály a přečkaly zimu.

Související články

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |