vytisknout velikost písma Koulelo se koulelo, červené jablíčko

Letošní podzimní trh přinese řadu nových registrovaných odrůd jabloní. Doufejme, že je zahradnická centra pěstitelům nabídnou v dostatečném množství. Na jaké novinky se můžeme těšit?
Koulelo se koulelo, červené jablíčko

Ovocnáři nevědí, kam dřív skočit. Jestli dřív sklízet nebo shánět nové stromky na výsadbu. Na špici jabloní se stále drží Bohemia, které se daří téměř všude, včetně vyšších poloh. Prim hrají i podzimní Šampion, letní Discovery, ale i oblíbený Rubín.

Nejžádanějšími odrůdami jsou ty, které jsou schopny odolávat co nejširšímu spektru chorob. Hodně pěstitelů trápí strupovitost – houbová choroba, která se většinou projeví až během zimního uskladnění.

V tomto duchu se ubírá současný výzkum a šlechtění. Z odolných odrůd proti napadení strupovitostí, bez potřeby používat chemickou ochranu, byly v letošním roce zaregistrovány převážně zimní odrůdy jabloní.

Velkoplodá, zimní odrůda Orion vyniká výbornou chutí zelenožlutých kulovitých plodů, které se v konzumní zralosti vybarví oranžovým líčkem. Jablíčka mají tenkou slupku a žlutavou, šťavnatou, navinule sladkou dužninu.

Sklízí se počátkem října, v termínu přibližně s Golden Delicious, konzumní a při dobrém skladování vydrží až do února. Nevýhodou je, že v suchém prostředí má sklon k vadnutí jako Golden Delicious. K pěstování se hodí pro střední polohy ve tvaru volného zákrsku nebo štíhlého vřetene. Předností odrůdy Orion je navíc odolnost proti padlí.

Klepněte pro větší obrázek
Odrůda Orion

Vyloženě pastvou pro oči bude zimní odrůda Heliodor, pojmenovaná podle žlutého drahokamu, který výstižně charakterizuje atraktivní vzhled plodů. Základní barva slupky je žlutá, krycí barva růžová, s nevýrazným líčkem. Mastná slupka kryje krémovou, šťavnatou dužninu.

Středně velké, kulovité plody se objevují na krátkém rozvětveném plodonosném obrostu. Sklizňové zralosti Heliodor dosahuje začátkem října, konzumní zralosti od poloviny listopadu. Odrůda je vhodná zejména do středních poloh.

Klepněte pro větší obrázek
Odrůda Heliodor

Bez zvláštních nároků na polohu a způsob pěstování zaujme zimní zahrádkářská odrůda Lipno. Předností odrůdy je vyrovnanost plodů bez probírky a dlouhá konzumní zralost,která začíná koncem září a trvá až do února. Lipno najde své příznivce mezi odpůrci řezu.

Odrůda není na řez nijak náročná ani v plné plodnosti. Od této jabloně můžeme očekávat plody standardních parametrů, s krémovou měkčí sladkou dužninou, které při sklizni vyžadují šetrné zacházení, aby nedocházelo k jejich poškození.

Klepněte pro větší obrázek
Odrůda Lipno

Z podzimních odrůd odolných proti strupovitosti bude zahrádkáře zajímat Vysočina. Odrůda je cenná obdobím skladovatelnosti, kdy ještě nejsou k dispozici chutná zimní jablka. Sklizňová zralost začíná již koncem srpna a skladovat se do listopadu.

Vysočina plodí na krátkém obrostu středně velké až velké, ploše kulovité plody. Základní barva slupky je bělavě zelená, krycí barva purpurová s žíháním. Chutná bílá dužnina je pevná, šťavnatá a navinule sladká.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |