Mnozí houbaři považují kotrč za nejchutnější houbu a někteří mají za to že je poměrně vzácná. Přitom když víte kde ji hledat, můžete si i vy pochutnat na této delikatese.
Jak vypadá kotrč
Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) je jedlá chorošovitá houba, která vyrůstá ze dřeva, a to převážně z kořenů borovic. Kotrč z dálky připomíná hlávku květáku, z blízka pak mořskou houbu, vždyť má i podobnou barvu. Ze silné nohy zcela ponořené v půdě vyrůstají jednotlivé větvičky, které jsou nejprve silné, dále se větví a na koncích jsou zkadeřené, odtud houba získala své jméno. Obvykle roste do kulovitého tvaru, může být ale i podlouhlý. Jednotlivé větvičky jsou křehké, lámou se, silnější větvičky jsou tužší.
Plodnice mohou měřit od 10 do 40 centimetrů. Podle velikosti může kotrč vážit i jeden kilogram.
V mládí je houba bělavá, později žloutne. Může ale mít i růžový či světle rezavý odstín. Staré plodnice získávají hnědou barvu, tehdy už není vhodné je konzumovat. Tmavší barva na konci větviček není na škodu, pokud je vnitřek plodnice bledý. Kotrč příjemně, kořenitě voní a má lehce oříškovou chuť.
Kdy roste kotrč
Tato houba obvykle vyrůstá od července do listopadu. V létě, kdy je často sucho, obvykle bývá menší velikosti. Na začátku podzimu je poté možné najít mnohem větší plodnice.
Kde roste kotrč
Kotrč parazituje obvykle na borovicích. Pátrejte tedy u jejich kmenů. Může ho ale také nalézt na mrtvém dřevě těchto stromů, ať už na pařezech, či u jejich kořenů, zanořených do země nebo vystouplých na povrch.
S čím lze zaměnit kotrč
Kotrč kadeřavý nelze zaměnit za jinou, jedovatou houbu. Záměna je možná pouze s jiným druhem kotrče. A to buď s kotrčem štěrbákovým (Sparassis brevipes), který roste vzácně na kořenech buků, dubů, smrků či modřínů nebo za kotrč Němcův (Sparassis nemecii), což je forma kotrče štěrbákového, která roste převážně na bázi starých jedlí. Tyto kotrče nemají tolik zprohýbané konce větviček a vytváří větší plodnice. Jde o ohrožené druhy uvedené v červeném seznamu druhů, a proto byste jej neměli sbírat, i když je jedlý.
Zpracování kotrče
Kotrč je velmi žádaná houba, i když její čištění může být obtížné, protože velmi často bývá znečištěná. Jak na povrchu, tak uvnitř plodnice se totiž zachycují částečky substrátu, mech, jehličí nebo drobný hmyz.
Uvádí se, že znečištěný kotrč je nejlepší ponořit na několik hodin do vody, poté prý lze nečistoty lépe vymýt. Houba nasáklá vodou ale ztrácí svoji křupavou konzistenci, díky níž je tak chutná. Lepší je tedy kotrč rozebrat na jednotlivé větvičky a každou z nich poté opláchnout vodou.
Z kotrče se nejčastěji připravuje falešná dršťková polévka, lze jej ale využít i do smetanových základů, pikantních směsí, polévek, stejně tak jako do asijských jídel. Výborný je i připravený samotný na másle, tuto směs si poté můžete vychutnat například na topince.