Kostival lékařský (Symphytum officinale) je vytrvalá, kolem 100 až 120 centimetrů vysoká léčivá rostlina. Drsná, chlupatá lodyha vyrůstá z listové růžice. Světle zelené kopinaté listy mají až 15 centimetrů a jsou stejně jako lodyha na omak drsné a chlupaté. Právě podle této jejich drsnosti kostival dobře poznáte. Ještě lepším poznávacím znamením jsou zvonkovité květy. Sklánějí se lehce k zemi, většinou bývají fialové, modrofialové, růžové či načervenalé, vzácněji žlutavé až bílé a na rostlině se objevují od května či června do srpna. Kostival můžete znát i pod dalšími – lidovými – názvy: černý kořen, svalník, kostihoj, mudronica, medunice, trudovník, volský jazyk, kobylí mléko či lupen sladký.
Co léčí kostival lékařský?
Jak název rostliny napovídá, pomáhá hojit v prvé řadě nemoci a poranění kostí. K léčení se užívá nejčastěji kořen, který obsahuje alantoin, aminokyseliny a sliz. Alantoin, nacházející se i v listech, je protein podporující dělení buněk, právě proto je kostival vhodný k léčbě zlomených kostí i bércových vředů, pomáhá při revmatizmu a otocích kloubů, vymknutých kloubech, modřinách, pohmožděninách, bolestech zad, namožených či natržených svalech. Doporučuje se i jako pomoc při spáleninách, omrzlinách a dermatitidách, při artróze a artritidě. Velmi rychle účinkují i kostivalové listy: Po omytí je povařte a ve formě teplé kaše přiložte na postižené místo.
Dříve se kostival užíval běžně i vnitřně: Působí hojivě na trávicí trakt, na záněty žaludku a střev, léčí respirační choroby. Připravovalo se z něj léčivé víno i odvary, čaj. Protože ale obsahuje alkaloidy, v současnosti se pro neodbornou veřejnost doporučuje jen a pouze k vnějšímu použití.
Recept na výrobu kostivalové masti. A kdy vykopat kořen?
Kořen kostivalu roste až do 30centimetrové hloubky, přitom je ale velmi křehký a lámavý. Vykopává se na jaře a na podzim, nejlépe vám poslouží rycí vidle. Víceletý bývá z vnější strany tmavě hnědý až černý, uvnitř pak bílý nebo žlutavý. Především je ale na řezu sliznatý, na dotek mazlavý a mastný. Jak ho použít na výrobu masti?
- Čerstvý kořen dobře omyjte, nechte okapat a poté ho nakrájejte nadrobno na tenoučké plátky – vhodné je použít keramický či skleněný nůž.
- Dvě hrsti plátků vložte do 250 gramů rozehřátého nesoleného vepřového sádla. Chvíli nechte osmahnout a přes noc uležet, druhý den směs opět rozehřejte a důkladně promíchejte.
- Sádlo potom sceďte přes jemné sítko či gázu do připravených nádobek.
- Kdo chce, může místo sádla použít jiný tuk, například bambucké máslo či olivový olej z pokrutin, přidat se dá i troška včelího vosku, medu nebo několik kapek esenciálního oleje.
- Mast uchovávejte v chladu.
Poznámka: Nejvhodnější je používat kořen čerstvý, ale dá se i skladovat ve sklepě jako mrkev a lze ho také sušit.
Kde roste kostival a jak jej pěstovat
Kostival hledejte na místech, kde se drží voda a je dostatek slunce, případně polostín. Vlhká pole, u potoků či rybníků, při okrajích lesa, na mokrých loukách.
Pokud mu poskytnete podobné podmínky, hlinitou nebo jílovitou půdu bohatou na živiny, můžete ho pěstovat i na své zahradě. Sáček semen pořídíte za cca 20 korun. Vysévejte je brzy na jaře – podle počasí od konce března do dubna – do misek či pařeniště, sazeničky pak přesaďte na finální stanoviště v druhé půli května. Trsy se rozrostou v následujícím roce.
Kostival můžete použít nejen při léčení
- Listy máčejte ve vodě po dobu jednoho měsíce. Získáte skvělé hnojivo pro rajčata a brambory.
- Listy se dají použít také jako mulč – po nasbírání je nechte nejdřív 48 hodin zavadnout.
- Uvařenými čerstvými listy obarvíte látky dozlatova.