vytisknout velikost písma Kosatce právě kvetou: umíte je pěstovat?

Kosatec zahradní je oblíbenou rostlinu i proto, že barevná škála jeho květenství sahá od bílé až po temně fialovou. Barvy květů vyniknou zvlášť ve společnosti stříbřitých okrasných trav a jiných trvalek. Jak kosatce pěstovat a množit?

Kosatce a pivoňky: aby zářily krásou příští rok

Kosatce a pivoňky: aby zářily krásou příští rok

Rod zahradních kosatců (Iris x barbata) zahrnuje v současné době nesčetné množství kultivarů. Všechny tyto rostliny mají jedno společné: na jedné lodyze je několik velkých, barevných květů, přičemž každý se skládá z šesti okvětních lístků.

Klepněte pro větší obrázek
Kosatce, hýřící pestrou paletou barev, vyniknou v každé zahrádce 

Celkový počet kultivarů a hybridů převyšuje u rodu Iris počet jednoho tisíce, druhů je známo zatím přes dvě stovky. Kosatce členíme do čtyř základních skupin (a dále podskupin).

Zamčeni v botanické zahradě: Fotoreportáž z výstavy kosatců

Zamčeni v botanické zahradě: Fotoreportáž z výstavy kosatců

Kosatce: základní rozdělení

Bradaté kosatce

Jejich hlavním znakem je chlupatý kartáček uvnitř květu. Vyžadují lehčí půdu s přídavkem vápna, na jaře hodně vláhy a v létě dostatek sluníčka a sucho. Lze je dále dělit na:

  • vysoké: pocházejí z oblasti Středozemí, jejich výška je až jeden metr;
  • obrubové: výška okolo pětašedesáti centimetrů, kvetou ve stejnou dobu jako vysoké kosatce – na přelomu května a června;
Klepněte pro větší obrázek
Zakrslé kosatce v kultivarech 'Lime smoothy' – bílá a 'Little episode' – fialová; foto: Zdeněk Seidl 
  • středně vysoké: svojí výškou se podobají obrubovým kosatcům, mají však menší květenství. Kvetou už v polovině dubna;
  • nízké: rostou pouze do výšky čtyřiceti centimetrů a kvetou na konci dubna;
  • zakrslé: nejmenší ze všech kosatců, dosahují výšky pouhých deseti centimetrů. Mají málo květů, ale můžete se z nich těšit již v polovině dubna.
Klepněte pro větší obrázek
Nové exempláře můžete získat dělením trsů

Kosatce bez bradky

Bývají nazývány také jako bezkartáčkové. Mezi jejich hlavní požadavky patří půda s mírně kyselou reakcí a slunné stanoviště. Lze je dále dělit na:

  • sibiřské: pocházejí z bahenních oblastí Evropy a Asie, v zahradě vyžadují neutrální až mírně kyselou reakci půdy. Na silně ohrožený druh Iris sibirica můžete narazit i u nás v přírodě;
  • japonské;
  • spurie: jejich domovem jsou stepí jižní Evropy a Blízkého východu.
Klepněte pro větší obrázek
Už samotná poupata hrají barvami

Botanické druhy

Většinou se jedná o hybridy.

Ostatní zahradní kosatce

V našich podmínkách rostou velice obtížně, často vyhnívají. Lze je dále dělit na:

  • lousianské;
  • tichomořské;
  • arily: kosatce ze stepí a polopouští Asie;
  • arilbredy: hybridní kosatce, vzniklé křížením arilů a bradatých kultivarů.
Klepněte pro větší obrázek
'Temná vášeň' patří do skupiny bradatých, středně vysokých kosatců; foto: Zdeněk Seidl 

Na pěstování kosatců si troufnou i začátečníci

Pěstování kosatců je poměrně jednoduché. Daří se jim v propustné, živinami zásobené půdě s dostatkem vláhy. Bez problémů zvládají delší období sucha a nevadí jim ani krátkodobé vystavení přímému slunci. Nejvhodnější je však pro ně polostinné a teplé stanoviště někde v závětří.

Co naopak těmto rostlinám škodí, je zasazení do velmi těžké jílovité půdy, která zadržuje vlhkost. Kosatcům v ní uhnívají kořeny. Příliš stinné stanoviště s vysokou vlhkostí půdy ve spojení s nízkými teplotami způsobuje chřadnutí rostlin.

Klepněte pro větší obrázek
Zakrslé kosatce v kultivarech 'Lime smoothy' – bílá a 'Little episode' – fialová; foto: Zdeněk Seidl 

Při obohacování půdy pro kosatce dávejte pozor na přehnojení dusíkem, rostliny na to reagují tím, že velmi málo kvetou a mohou jim žloutnout listy. Použití chlévského hnoje je naprosto nevhodné, nejlepším řešením se jeví použití drobného rozleželého zahradního kompostu, vzniklého smícháním posekané trávy s listím.

Rozmnožování až za pár let

Kosatce zahradní vyrůstají z oddenků (rhizomů), jež se nacházejí těsně pod povrchem. Pomocí těchto rhizomů se také množí. Pokud jste čerstvými majiteli nových mladých rostlinek, budete si na to ale muset několik let počkat, dokud se vegetace řádně nerozroste.

Klepněte pro větší obrázek
Kosatce se výborně hodí i do kompozic, kde je zastoupena lupina mnoholistá – vlčí bob; foto: Zdeněk Seidl 

Potom se rostliny množí dělením: několik kosatců k sobě srostlých jednoduše odřežete a zasadíte třicet centimetrů od sebe do vlhké půdy. Zahrnete pouze dvě třetiny rhizomu a zbytek necháte na povrchu.

Při rozdělování nezapomeňte novým jedincům zastřihnout listy. K množení přistupte až po odkvětu, nejlépe na přelomu srpna a září.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá pěstitelská stanice, kde se šlechtí nové kultivary; foto: Zdeněk Seidl 

Pokud chcete začít s pěstováním kosatců, případně toužíte rozšířit svoji pestrobarevnou sbírku těchto překrásných rostlin, podívejte se na stránky Duhová zahrada Ing. Zdeňka Seidla. Najdete na nich rozsáhlý výčet pěstovaných kultivarů včetně jejich obrázků.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |