vytisknout velikost písma Kořínky se živili už naši předkové

Už od pradávna sbírali lidé ovoce, bobule, semena, výhonky a kořeny, tehdy jen planě rostoucích rostlinných druhů. Později si zpestřovali jídelníček divokým česnekem, řepou a mrkví.

Příroda nám dodnes nabízí mnoho zdrojů, jež můžeme využít pro dochucení, zlepšení nutriční hodnoty a obohacení našeho jídelníčku.

Trochu jiný plevel

Tak třeba obyčejný lopuch. V lidovém léčitelství je znám jako močopudný prostředek, ale je i zajímavou kořenovou zeleninou. Do Evropy se rozšířil ze severní Číny, kde se usídlil jako plevelná rostlina. Stejně tak i v Severní Americe a Asii, ale to by nesměli být Japonci tak pilní, šetrní a cílevědomí.

Ti se na „obyčejný“ plevel podívali jako na zdroj potravy a začali lopuch využívat jako kořenovou zeleninu. Vyšlechtili jedlou a chutnou formu lopuchu, který je rozšířen pod názvem „gobo“.  

Jak poznáte lopuch?

Je to dvouletá bylina s vřetenovitými kořeny a dlouhou rýhovanou dření vyplněnou lodyhou. První rok vyrostou známé lopuchové listy, které jsou uspořádané do růžice, a teprve další rok se objeví lodyha s květy.

Klepněte pro větší obrázek
Výživné látky hledejte i v kořenech

Ty určitě poznáte, jsou fialové až nachové, a když dozrávají, zachytí se na oděvu svými zahnutými háčky. Když začnou semena dozrávat v dlouhé černé nažky, celé květenství zhnědne a vypadá jako uschlé. V tu chvíli semena vypadávají a celý cyklus začíná znovu. 

Léčit a jíst anebo jíst a léčit?

Tradiční asijská medicína využívá lopuchové kořeny i plody. Obsahují inulin, organické kyseliny, slizy, minerální látky a glykosid arctin, který zklidňuje kašel, zmírňuje krční záněty, pomáhá při bolestech zubů.

Lékařské výzkumy potvrdily, že lopuchová droga působí protizánětlivě, močopudně, čistí krev, ale snižuje i hladinu cukru v krvi a působí proti některým streptokokům. To znamená, že současně zvyšuje imunitu organismu. Nálev z kořenů a plodů je hořký a palčivý, proto si asi nikdo nedokáže představit, jak může lopuch někomu chutnat jako zelenina.

Konzumují se z něj mladé čerstvé kořeny, jež se loupou a upravují jako salát, vaří se nebo dusí. Postup úpravy je stejný jako u černého kořene. Co se receptu týče, záleží na vaší fantazii. Kdo je zvyklý připravovat salát ze smetanky lékařské (pampelišky), poradí si i s lopuchem – gobo.  

Black and whitte

Dalším zástupcem kořenové zeleniny, která se právě sklízí, jsou ředkve. Jsou to příbuzné známých ředkviček a také se od sebe neliší ve způsobu pěstování. K tomu, aby vytvořily silné kořeny, potřebují chladno a krátký den. Proto je ideální jarní výsev do lehké, výživné a vlhké půdy.

Klepněte pro větší obrázek
Černou ředkev doporučuje i známá bylinkářka Maria Treben

Pravidelná zálivka je zárukou úspěchu, aby se kořeny pěkně „nafoukly“. Pro jarní pěstování se hodí černá ředkev (Raphanus sativus niger) s masitou, kulatou, podlouhlou až vřetenovitou hlízou typicky černé barvy, s velmi štiplavou chutí. 

Je samozřejmě nejzdravější a nejlepší syrová. Přidává se do listových nebo zelných salátů, které výrazně okoření. Rovněž se z ní lisuje šťáva, jež má pozitivní vliv na posílení imunity, čistí krev i játra a usnadňuje odkašlávání.

Ředkve jsou ale i jemnější, zvlášť druhy určené pro přezimování nebo zimní sklizeň. Patří mezi ně japonské ředkve – daikony, jejichž bulva je bílá. Mohou dosáhnout až šedesáticentimetrové délky. Mají sladkou jemnou chuť bez typické palčivosti a jí se syrové i vařené.  

Klepněte pro větší obrázek
Podobní obříci mohou vyrůst i na vaší zahradě

Roste dlouho, ale stojí to za to

Stále nedoceněnou zeleninou (a málokdy k dostání) je černý kořen. Pěstuje se jen tu a tam na zahrádkách, neboť pro velkovýrobu je dost nevýhodnou plodinou. Ptáte se proč? Než se mohou z rostliny sklízet „černé“ kořeny, trvá to bezmála dva roky.

Vysévá se v druhé polovině dubna na perfektně zpracovanou půdu bez plevelů, vydatně zalévá a až další rok na podzim se kořeny vyvinou tak, že stojí za sklizeň. Kořeny jsou navíc velmi křehké a šťavnaté.

Obsahují vlákninu regulující činnost střev, zhruba jedno procento bílkovin a poměrně velké množství minerálních látek – sodík, hořčík, železo a fosfor. Čerstvě lisovaná šťáva z černého kořene je doporučována revmatikům jako doplňkový léčebný prostředek.  

Klepněte pro větší obrázek
Nebojte se vyzkoušet něco nového

Buráky vyšly z módy! Chroupejte pražený kořen.

Omytý, ale neloupaný černý kořen nahrubo nakrájejte na špalíčky a opečte do poloměkka na nejkvalitnějším olivovém oleji, který máte doma (nejlepší je panenský). Kořen má být měkký asi tak, jako když vaříte špagety – al dente – na skus.

Kořen nechte okapat na ubrousku, pak jej nasypte do misky a pokapejte citronovou šťávou smíchanou s prolisovaným stroužkem česneku. Ozdobte nadrobno posekanou zelenou petrželkou a můžete směs předložit hostům.

Třeba k červenému vínu. Černý kořen zásadně nesolte ani při přípravě, ani na misce – změkl by a nekřoupal. Na stůl připravte slánku, aby si hosté mohli posloužit sami.

Foto: Semo

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. S pomocí v tento den natrhaných větviček, označovaných na památku panny a mučednice jako barborky, si svobodná dívka může předpovědět svatbu.

4.  12.  2017 |
Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

1.  12.  2017 |
Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podívejte se v galerii!

Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podív…

Chcete být "in" a zajímají vás aktuální trendy ve vánoční výzdobě? Letos jim vévodí fialová, bílá a přírodní materiály. Pro inspiraci jsme pro vás vybrali více než sedmdesát fotografií dekorací v modních barvách.

29.  11.  2017 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

9.  12.  2017 |