vytisknout velikost písma Kontrolujte návštěvníky krmítek, mezi ptáky se šíří trichomonóza

Kontrolujte návštěvníky krmítek, mezi ptáky se šíří trichomonóza

Česká společnost ornitologická upozorňuje na nově se objevující onemocnění ptáků, jež může vést k jejich úmrtí a k jehož přenosu dochází na krmítcích, kde se opeřenci dostávají do tělesného kontaktu.

Viníkem jsou bičenky drůbeží, na savce nepřenositelné

Podle slov Zdeňka Vermouzka, ředitele České společnosti ornitologické, byl tento jev prvně zaznamenán v loňském roce. Nákazu zvanou trichomonóza způsobují cizopasní prvoci bičenky drůbeží (Trichomonas gallinae).

Ptákům se v zadní části zobáku začnou tvořit rozsáhlé zduřeniny, které jim znemožňují příjem potravy, v jehož důsledku postupně hynou hladem. Trichomonóza se dosud vyskytovala především u holubů, nyní ale napadá i pěnkavovité, především zvonky.

Klepněte pro větší obrázek
Nákaza se momentálně objevuje ve větší míře u zvonků 

Ptáky, kteří jsou jí nakaženi, poznáte podle rozčepýřeného peří, netečnosti, mokrého peří kolem zobáku nebo častého vyplivování potravy. Neznamená to ovšem, že byste měli na krmítka zapomenout a ptáky v zimním období nepřikrmovat!

Jak bičenky zlikvidovat 

Jen je třeba mít oči na stopkách a sledovat, zda se poblíž krmítka viditelně nemocní ptáci nezdržují, případně zda je nenacházíte uhynulé. Pokud ano, okamžitě s přikrmováním přestaňte alespoň na dva týdny (jestliže se nakažení ptáci budou poblíž krmítka vyskytovat i po jejich uplynutí, pauzu prodlužte) a krmítko nechte vyschnout. To totiž bičenky stoprocentně zabije.

Důležité upozornění na závěr: Bičenky drůbeží se nepřenášejí na savce, takže nákazy se nemusíte obávat vy ani vaši čtyřnozí mazlíci. U domácích ptáků se objevují pouze zcela výjimečně. Pokud ptáky nakažené trichomonózou zpozorujete, zaznamenejte to do Fauvistické databáze České společnosti ornitologické.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |