vytisknout velikost písma Kontrolujte návštěvníky krmítek, mezi ptáky se šíří trichomonóza

Kontrolujte návštěvníky krmítek, mezi ptáky se šíří trichomonóza

Česká společnost ornitologická upozorňuje na nově se objevující onemocnění ptáků, jež může vést k jejich úmrtí a k jehož přenosu dochází na krmítcích, kde se opeřenci dostávají do tělesného kontaktu.

Viníkem jsou bičenky drůbeží, na savce nepřenositelné

Podle slov Zdeňka Vermouzka, ředitele České společnosti ornitologické, byl tento jev prvně zaznamenán v loňském roce. Nákazu zvanou trichomonóza způsobují cizopasní prvoci bičenky drůbeží (Trichomonas gallinae).

Ptákům se v zadní části zobáku začnou tvořit rozsáhlé zduřeniny, které jim znemožňují příjem potravy, v jehož důsledku postupně hynou hladem. Trichomonóza se dosud vyskytovala především u holubů, nyní ale napadá i pěnkavovité, především zvonky.

Klepněte pro větší obrázek
Nákaza se momentálně objevuje ve větší míře u zvonků 

Ptáky, kteří jsou jí nakaženi, poznáte podle rozčepýřeného peří, netečnosti, mokrého peří kolem zobáku nebo častého vyplivování potravy. Neznamená to ovšem, že byste měli na krmítka zapomenout a ptáky v zimním období nepřikrmovat!

Jak bičenky zlikvidovat 

Jen je třeba mít oči na stopkách a sledovat, zda se poblíž krmítka viditelně nemocní ptáci nezdržují, případně zda je nenacházíte uhynulé. Pokud ano, okamžitě s přikrmováním přestaňte alespoň na dva týdny (jestliže se nakažení ptáci budou poblíž krmítka vyskytovat i po jejich uplynutí, pauzu prodlužte) a krmítko nechte vyschnout. To totiž bičenky stoprocentně zabije.

Důležité upozornění na závěr: Bičenky drůbeží se nepřenášejí na savce, takže nákazy se nemusíte obávat vy ani vaši čtyřnozí mazlíci. U domácích ptáků se objevují pouze zcela výjimečně. Pokud ptáky nakažené trichomonózou zpozorujete, zaznamenejte to do Fauvistické databáze České společnosti ornitologické.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdobu

Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdo…

Zavzpomínejte na své zesnulé blízké, navštivte jejich hrob, ozdobte ho a zapalte svíčku. Dekorace na hrob nemusí být drahá. Dušičkovou výzdobu můžete snadno vyrobit doma. Nápady najdete v naší galerii.

29.  10.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |