vytisknout velikost písma Kontrolujte návštěvníky krmítek, mezi ptáky se šíří trichomonóza

Kontrolujte návštěvníky krmítek, mezi ptáky se šíří trichomonóza

Česká společnost ornitologická upozorňuje na nově se objevující onemocnění ptáků, jež může vést k jejich úmrtí a k jehož přenosu dochází na krmítcích, kde se opeřenci dostávají do tělesného kontaktu.

Viníkem jsou bičenky drůbeží, na savce nepřenositelné

Podle slov Zdeňka Vermouzka, ředitele České společnosti ornitologické, byl tento jev prvně zaznamenán v loňském roce. Nákazu zvanou trichomonóza způsobují cizopasní prvoci bičenky drůbeží (Trichomonas gallinae).

Ptákům se v zadní části zobáku začnou tvořit rozsáhlé zduřeniny, které jim znemožňují příjem potravy, v jehož důsledku postupně hynou hladem. Trichomonóza se dosud vyskytovala především u holubů, nyní ale napadá i pěnkavovité, především zvonky.

Klepněte pro větší obrázek
Nákaza se momentálně objevuje ve větší míře u zvonků 

Ptáky, kteří jsou jí nakaženi, poznáte podle rozčepýřeného peří, netečnosti, mokrého peří kolem zobáku nebo častého vyplivování potravy. Neznamená to ovšem, že byste měli na krmítka zapomenout a ptáky v zimním období nepřikrmovat!

Jak bičenky zlikvidovat 

Jen je třeba mít oči na stopkách a sledovat, zda se poblíž krmítka viditelně nemocní ptáci nezdržují, případně zda je nenacházíte uhynulé. Pokud ano, okamžitě s přikrmováním přestaňte alespoň na dva týdny (jestliže se nakažení ptáci budou poblíž krmítka vyskytovat i po jejich uplynutí, pauzu prodlužte) a krmítko nechte vyschnout. To totiž bičenky stoprocentně zabije.

Důležité upozornění na závěr: Bičenky drůbeží se nepřenášejí na savce, takže nákazy se nemusíte obávat vy ani vaši čtyřnozí mazlíci. U domácích ptáků se objevují pouze zcela výjimečně. Pokud ptáky nakažené trichomonózou zpozorujete, zaznamenejte to do Fauvistické databáze České společnosti ornitologické.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |