Konopí jako stavební materiál

Konopí jako stavební materiál

Hledání přírodních materiálů pro stavebnictví může jít různými směry. V této oblasti se začíná úspěšně uplatňovat technické konopí.

Obliba konopí jako stavebního materiálu má dlouhou tradici. Konopí totiž vykazuje vysokou stabilitu, je odolné proti roztrhání a dobře se vypořádá s vlhkem. Už v archaických chatrčích z hlíny byly zabudovány stonky konopí. Dnes se konopná drť používá jako izolační a těsnící materiál.

Z konopí se vyrábějí izolační panely podobné těm z minerální vlny, které ale mají díky svému organickému původu některé lepší vlastnosti. Konopná drť je obalena mineralizovanou směsí a hotový produkt výborně tepelněi hlukově izoluje, propouští páry, nehoří, je nepoživatelný pro hlodavce, termity a hmyz, odpuzuje a odvádí vodu, je lehký a trvanlivý. Jako stavební materiál se používá ve směsi s vápnem a cementem pro podlahy, stropy a omítku. Jako izolační materiál se používá nesmíchané, hodí se pro podlahy, vnitřní izolaci a izolaci střech.

Izolace z konopí

V oblasti tepelných izolací je na trhu dostupný výrobek termo-konopí společnosti Hock Termo-konopí jako přírodní produkt neobsahuje přídavné látky poškozující životní prostředí. Tak je vyloučeno ohrožení zdraví při výrobě stejně jako při použití izolace. Termo-konopí přesvědčí díky splnění funkce, odolnosti a tvarové stálosti. Termo-konopí je dodáváno jako rohož nebo v rolích a hodí se jako izolace střech, zdí a podlah. Nezáleží na tom, zda je zpracováno v novostavbách nebo ve starších stavbách – použití je bez problémů možné pro každého uživatele.

Přívětivý materiál

Čisté a bezprašné zpracování, snášenlivost s pokožkou, aniž by způsobovalo svědění a dobrá izolační hodnota vytváří z výrobku jeden z nejlepších stavebních materiálů. Termo-konopí zaručuje ochranu proti zimnímu chladu i proti letnímu horku. Dobré difúzní vlastnosti termo-konopí zaručují automatickou regulaci vlhkosti, která vede ke zdravému a příjemnému klimatu ve vnitřních prostorech. Termo-konopí je kvalitní produkt a vyznačuje se vynikajícími technickými vlastnostmi podle platných norem. Evropské technické osvědčení bylo uděleno Německým institutem pro stavební techniku, Berlin, pod evidenčním číslem ETA-05/0037, německé doplňující osvědčení pod číslem Z-23.16-1577.

Výhody použité termo-konopí:

  • rychlé, jednoduché použití bez svědění a škrábání
  • dobré klima ve vnitřních prostorech
  • regulace vlhkosti vzduchu
  • difúzní konstrukce
  • v zimě teplo – v létě chladno
  • vysoce kvalitní přírodní produkt s platným stavebním osvědčením
  • odolnost proti plísním

Snadná montáž

Snadná manipulace s rohožemi umožňuje rychlou a jednoduchou montáž mezi krokve. Zpracovateli nabízí vyhotovení rozměrů termo-konopí zřetelný úsporný potenciál při zabudování izolačního materiálu. Ze zásady by mělo být měření izolačního materiálu zvoleno tak, aby souhlasil s daným využitím. Zde je změřena vzdálenost nosníků nebo krokví a připočteny zhruba 2–3 cm. Přebytek slouží k zamezení tepelných mostů a upnutí rohoží. U izolace o tloušťce menší než 100 mm by měly být rohože spojeny dodatečně.

Konopné těsnění

Konopné těsnění je výplň dutin regulující vlhkost. Oblasti použití jsou dutiny mezi trámy a zdmi stejně jako dutin u oken a dveří. Spolehlivě také předchází škodám způsobeným kondenzovanou vodou u střešních oken v oblasti rámové krytiny. Konopné těsnění se skládá z čistě technicky zpracovaných konopných vláken, které jsou impregnovány 3-5% uhličitanu sodného. Zpracování je jednoduché a může být podle potřeby použito silně nebo řídce. Konopný filc působí prodyšně. Jeho schopnost, vázat na sebe vlhkost z okolního vzduchu a znovu ji odpařovat při suchém vzduchu, zlepšuje klima bydlení a chrání dřevěné podlahy před výkyvy vlhkosti.

Konopné zdi

Dalším – tentokrát konstrukčním – využitím konopí jsou jílovo-konopné stavební kameny. Nanejvýš ekologický stavební materiál je vhodný zejména pro vnitřní zdivo. Vzhledem k izolačním vlastnostem konopí nepotřebuje jílovo-konopné zdivo žádnou další izolační vrstvu a navíc je možné pokrýt ho omítkou bez mezivrstvy. Tento výrobek se ze 75 % skládá z jílu, z 25 % z konopného pazdeří.Je vhodné pro odbornou sanaci při tvorbě vnitřních zdí a následného tepelného utěsnění. Používá se pro zlepšení tepelné izolace vnější konstrukce zdí, k obnovení klenutí a jako vnitřní izolace přímo ve spojení zdí nebo při výstavbě vícevrstvové zdi. Nehodí se ale k výstavbě nosných zdí.

(Zdroj: IZOLACE KONOPÍ CZ)

Doporučujeme

Články odjinud