vytisknout velikost písma Komuli Davidovu snadno rozmnožíte právě teď

Komuli Davidovu snadno rozmnožíte právě teď

Komule Davidova (Buddleia davidii), počeštěně také budleia, byl u nás ještě před pár lety téměř neznámý keř. V současné době ho lze vidět poměrně často v městských i venkovských zahradách, přičemž většina pěstitelů ho zná pod lidovými názvy letní či tibetský šeřík.

Tato okrasná rostlina ale nemá s šeříkem nic společného (zatímco komule patří do čeledi krtičníkovitých, šeřík řadíme mezi olivovníkovité), pouze ho připomíná zabarvením a tvarem květů – kuželovitých lat složených z trubkovitých kvítků. Pochází ze severozápadní Číny a Japonska a jedná se o invazivní druh.

Jak vypadají motýlí hody

Komule je teplomilný, opadavý keř s bujnými výhony, který v našich podmínkách dorůstá do výšky kolem tří metrů. Kvete po celé léto, tedy i v době, kdy šeříky už odkvetly, a na své omamně vonné květy plné nektaru láká množství hmyzu, z nichž k nejkrásnějším patří pestrobarevní motýli a zlatohlávci. Právě proto se komuli také říká motýlí keř.

Klepněte pro větší obrázek
Při plánování výsadby vezměte v úvahu, že budleia je keř řídký a často nesouměrný, nehodí se proto jako hustá pohledová clona 

Pozorovat hemžení motýlích křídel stojí za to, a pokud se rozhodnete budleiu vysadit, umístěte ji někam, kam dobře dohlédnete – poblíž venkovního posezení nebo okna, z něhož se často díváte na zahradu, či ke vstupu, aby vám dělala radost hned při příchodu domů.

Množení pomocí řízků

Vhodný čas k jejímu množení je právě nyní, neboť řízkování se doporučuje dělat během pozdního léta či na podzim (od července do října). Z keře odeberte vrcholové řízky, na bázi z nich odstraňte listy a ostatní zakraťte. Jestliže máte stimulátor, použijte ho, ale není to třeba, neboť řízky snadno zakořeňují i bez něj.

Komuli vyberte slunné, chráněné stanoviště se středně těžkou propustnou půdou s vyšším obsahem vápníku. Na zimu k ní přihrňte zeminu, často totiž namrzá. Nebývá to ale zásadní problém, protože dobře regeneruje. Naopak jí nevadí sucho, poradí si i bez přihnojování a navíc velmi dobře snáší znečištěné prostředí.

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

16.  6.  2021 |
Kateřina Hradová
Užitková zahradaZeleninaZahrádkářův diářÚroda
Výplň do květináče, past na škůdce a další triky, jak využít pistáciové skořápky

Výplň do květináče, past na škůdce a další tr…

Pistácie jsou oblíbenou pochoutkou. Skořápky, které po oříšcích zbydou, už ode dneška raději schovejte. Máme pro vás sedm skvělých tipů, jak je v budoucnu využít.

13.  6.  2021 |
Lucie Kořistová
Pistácie
Domácí bezinkový sirup udělejte zastudena, nepřijdete o léčivé látky. Jak na to?

Domácí bezinkový sirup udělejte zastudena, ne…

Sezóna bezinkových květů je v plném proudu, stačí se jen rozhlédnout kolem sebe. Keře obsypané voňavými „koláči“ z drobných kvítků najdete ve městě i ve volné přírodě. Tak proč je nevyužít třeba k přípravě sirupu, na který nedaly dopustit už naše babičky. Kromě toho, že skvěle chutná, má totiž i prokazatelné léčivé účinky.

17.  6.  2021 |
Lenka Chvostová
Jak na toSirupČerný bez
Jak na mravence v domě i na zahradě: Vsaďte na osvědčené babské rady

Jak na mravence v domě i na zahradě: Vsaďte n…

Tenhle drobný hmyz dokáže pořádně znepříjemnit život a i napáchat řadu škod. Nezáleží příliš na tom, zda jde o mravence černé, zrzavé, lesní, nebo třeba mrňavé faraony. Jak se k vám jednou nastěhují, je těžké se jich zbavit. Zvlášť pokud si nechcete domácnost či zahradu zamořit chemií. Existuje však celá řada osvědčených babských triků, které vám boj s nepříjemným hmyzem pomohou vyhrát. Prozradíme vám je!

9.  6.  2021 |
Lenka Chvostová
MravenciBabské radyDomácí škůdciJak na to
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Lucie Kořistová
Máta peprná