Komuli Davidovu snadno rozmnožíte právě teď

Komule Davidova (Buddleia davidii), počeštěně také budleia, byl u nás ještě před pár lety téměř neznámý keř. V současné době ho lze vidět poměrně často v městských i venkovských zahradách, přičemž většina pěstitelů ho zná pod lidovými názvy letní či tibetský šeřík.

Tato okrasná rostlina ale nemá s šeříkem nic společného (zatímco komule patří do čeledi krtičníkovitých, šeřík řadíme mezi olivovníkovité), pouze ho připomíná zabarvením a tvarem květů – kuželovitých lat složených z trubkovitých kvítků. Pochází ze severozápadní Číny a Japonska a jedná se o invazivní druh.

Jak vypadají motýlí hody

Komule je teplomilný, opadavý keř s bujnými výhony, který v našich podmínkách dorůstá do výšky kolem tří metrů. Kvete po celé léto, tedy i v době, kdy šeříky už odkvetly, a na své omamně vonné květy plné nektaru láká množství hmyzu, z nichž k nejkrásnějším patří pestrobarevní motýli a zlatohlávci. Právě proto se komuli také říká motýlí keř.

komule_1.jpg
Při plánování výsadby vezměte v úvahu, že budleia je keř řídký a často nesouměrný, nehodí se proto jako hustá pohledová clona 

Pozorovat hemžení motýlích křídel stojí za to, a pokud se rozhodnete budleiu vysadit, umístěte ji někam, kam dobře dohlédnete – poblíž venkovního posezení nebo okna, z něhož se často díváte na zahradu, či ke vstupu, aby vám dělala radost hned při příchodu domů.

Množení pomocí řízků

Vhodný čas k jejímu množení je právě nyní, neboť řízkování se doporučuje dělat během pozdního léta či na podzim (od července do října). Z keře odeberte vrcholové řízky, na bázi z nich odstraňte listy a ostatní zakraťte. Jestliže máte stimulátor, použijte ho, ale není to třeba, neboť řízky snadno zakořeňují i bez něj.

Komuli vyberte slunné, chráněné stanoviště se středně těžkou propustnou půdou s vyšším obsahem vápníku. Na zimu k ní přihrňte zeminu, často totiž namrzá. Nebývá to ale zásadní problém, protože dobře regeneruje. Naopak jí nevadí sucho, poradí si i bez přihnojování a navíc velmi dobře snáší znečištěné prostředí.

Doporučujeme

Články odjinud