vytisknout velikost písma Komu se nelení, tomu se zelení: saláty v naší zahradě

Že je salát zelený list s octovou zálivkou? Omyl. Druhů listových salátů jsou desítky a gurmáni mezi nimi rozeznávají jemné chuťové nuance. Zkuste se v nich vyznat s námi.
Komu se nelení, tomu se zelení: saláty v naší zahradě

Kolik salátů znáte? Vsadím se, že gurmány těžko trumfnete ve znalosti druhů,  a to nemám na mysli saláty z plodů moře či celer míchaný s mrkví, á la falešný humr. O pestrost chutí, barev a tvarů se můžete postarat sami vlastními výpěstky. Salát je zelenina, kterou můžete pěstovat téměř nepřetržitě, samozřejmě mimo období třeskutých mrazů. Ano, komu se nelení, tomu se  zelení po celý rok.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jak pěstovat hlávkový salát

Vždy máme na výběr dvě možnosti, podle toho jak rychle chceme salát vypěstovat. Buď vyséváme semena přímo na záhony nebo sázíme předpěstované sazenice. Je samozřejmě možná kombinace obou způsobů. Protože salát rychle klíčí i rychle roste, lze využít jako předplodina, meziplodina či plodina následná a také jako takzvaná značkovací rostlina. Semeno salátu vysejte (například) společně s mrkví, která vzchází déle. Hned uvidíte, kde je zaseto, bez obav můžete půdu prokypřit a než mrkev vyroste, sklidíte salát téměř bez práce.

Hlávkový salát musí rychle růst, aby byl jemný a chutný. Potřebuje kyprou půdu a hlavně, vydatnou zálivku. Skleníkové kultury je třeba často větrat, abychom nepodporovali výskyt plísní. Mladé rostliny také bývají oblíbenou kořistí plžů. Tehdy se vyplatí sazeničky chránit „límcem“ z plastové láhve. (Nejlepší jsou obaly od balené vody. Uřízneme pruh, na širší horní straně vystříháme zoubky a dolní stranu necháme rovnou. Hotový límec „zasadíme“ okolo sazeničky).

Klepněte pro větší obrázek

Dobrý tip! Čím je salát ranější a venkovní teplota vyšší, tím je větší riziko vybíhání do květu. Proti tomu se ubráníme jen vhodnou volbou odrůdy.

Odrůdy od jara do zimy

Pro jarní i podzimní polní pěstování zvolte polní salát „Červánek“. Na záhony se vysévá od března do dubna, pro podzimní sklizeň v červenci.  Jde o červenolistou odrůdu s pevnými těžkými hlávkami. Z polních salátů můžete v létě pěstovat ještě odrůdu „Mars“ a „Jupiter“ a osvědčený „Král máje“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Z listových salátů, které netvoří hlávky, ale listy jsou soustředěny do kulovitých růžic, z nichž se sklízí v průběhu růstu, je zajímavá kadeřavá odrůda  „Roden“. Je určena pro hlinité, dobře vyhnojené půdy. Tento tmavočervený salát se z dubnového výsevu sklízí během července. Za vyzkoušení určitě stojí salát římský s protáhlými hrubšími listy tvořícími volnější hlávku. Římský salát „Globus" snáší lépe vyšší teploty než běžný hlávkový salát.  Vysévá se od dubna do května pro sklizeň od června do září. Vyžaduje humózní, nevysýchavé půdy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro letní období  se hodí ledový hlávkový salát „Pražan“, který dobře snáší sucho a nevybíhá do květu. Pro podzimní sklizeň  (s výsevem v červenci) je vhodné předpěstovat a vysadit ledovou odrůdu „Maximo“, kterou můžete sklízet až do října.

Klepněte pro větší obrázek
(www.semo.cz)

Pro postupnou sklizeň je ideálním salátem odrůda „Dubáček“ tvořící růžici chuťově lahodných listů, které sklízíme podle potřeby. Pěstuje se jako jarní, polní salát z předpěstované sadby nebo i z přímého výsevu v dubnu. Odrůda Dubáček je zelenolistá, „Redin“ tvoří dočervena zabarvené křehké lístky.

Stáleplodícím salátem bychom mohli nazvat roketu setou, kterou lze postupně vysévat během celého roku. Při rychlení v miskách  roketu sklizíme za 10–14 dní, při pěstování v truhlících se mladých listů dočkáme za 6–8 týdnů.

Nové odrůdy z Holandska

Holandští šlechtitelé uvedli na trh novou skupinu odrůd salátu 'Coral Lettuce'. Jejich listy jsou hluboce rozeklané a zkadeřené. Salát „Virtuose RZ“ je odrůdou typu Lollo Bionda se svěže zelenými listy, „Lagon RZ“ a „Perigon RZ“ jsou červeně vybarvené, typu  Lollo Rossa. Nové odrůdy vynikají výraznou chutí a dekorativností. Hlávky totiž svým vzhledem připomínají mořské korály.

Klepněte pro větší obrázek
Nová odrůda Coral Lettuce (www.seedsavers.org)

Hlávkový salát je ideální dietní svačina či oběd pro ty, kdo se zdravě stravují nebo touží zhubnout. Obsahuje velké množství minerálů a vitamínů. Nejvíce je ceněn pro vysoký obsah draslíku – 200 gramů salátu pokryje 40 procent doporučené denní dávky pro dospělého člověka. Z vitamínů pak salát obsahuje nejvíce nositele karotenu A, vitaminy skupiny B, C a K.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |