vytisknout velikost písma Kombucha prospívá trávení, léčí i kožní problémy. Jak ji připravit?

Mluví se o ní téměř jako o zázraku, který dokáže léčit mnoho neduhů. Jak si připravit nápoj z kombuchy, abyste si mohli jeho účinky vyzkoušet na vlastní zažívání?

Účinky

Kombucha je oblíbenou potravinou mezi příznivci přírodní léčby, protože na sebe váže škodlivé látky a odvádí je močí z těla ven. Pročišťuje tedy organismus a povzbuzuje správnou látkovou výměnu. Také podporuje tvorbu červených krvinek a vstřebávání železa. Může pomoci i při kožních onemocněních, cukrovce, nemocech kloubů, podporuje imunitu a střevní mikroflóru.

Hned na začátku je třeba říct, že kombucha není houba. Ve skutečnosti se jedná o symbiózu několika druhů kvasinek a octových bakterií, jde tedy spíše o lišejník. Má bílošedou až šedohnědou barvu, je rosolovitý a placatý a získá tvar nádoby, v níž se pěstuje. Jeho životnost je zhruba půl roku. Kombuchovitá kultura roste v černém čaji či zeleném, aby prospívala, potřebuje cukr.

Jak vyrobit česnekovou tinkturu: Sníží krevní tlak, cukr i cholesterol

Jak vyrobit česnekovou tinkturu: Sníží krevní tlak, cukr i cholesterol

Základní pravidla přípravy

Cukru se bát nemusíte. I když ho v kuchyni téměř nepoužíváte, kvasinky bez něj nebudou prospívat. Požírají ho a ve výsledném nápoji z něj již moc nebude. Barva nápoje se liší podle použitého čaje, může být od medové přes hnědou až po tmavě červenou. Chuť nápoje záleží na délce fermentace, která obvykle trvá 7 až 10 dní. Ze začátku je nápoj sladší, jak bakterie spotřebovávají cukr, stává se kyselejší.

Při výrobě je třeba dodržovat základní hygienická pravidla – mít čisté ruce a čisté nástroje. Nejlepší je mít speciální vařečku vhodnou přímo na výrobu nápoje. Kombucha nesmí přijít do kontaktu s chemikáliemi a čisticími prostředky, nesvědčí jí ani kontakt s kovovými předměty.

Nápoj je nejlepší vyrábět ve velkých skleněných nádobách. Stačí obyčejná velká sklenice od okurek, na její zakrytí budete potřebovat plátno či gázu a gumičku.

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Recept na výrobu kombuchy

Potřebujete:
- 1 litr převařené vody
- zhruba 90 gramů cukru (o pár gramů více či méně nevadí)
- 1 deci již hotového nápoje nebo nálev, v němž jste si kombuchu donesli domů
- 1 lžičku černého či zeleného čaje

Kombuchu přitom můžete dát do nálevu i z dvou či pěti litrů vody, v tom případě navyšte počet ostatních ingrediencí úměrně počtu litrů vody. 

Postup:
Vodu převařte a vsypte čaj, nechte louhovat podle druhu čaje. Je třeba říct, že čím kvalitnější čaj, bez chemikálií, pesticidů a dalších přísad, tím zdravější je výsledný nápoj. Po uplynutí doby louhování čaj přeceďte, přidejte cukr a nechte zchladnout na teplotu maximálně 35 °C, pokojová teplota je ještě lepší.

Do vychladlého, sladkého čaje nalijte zbytek nápoje a kombuchu. Poté lahev zakryjte, aby se do ní v průběhu fermentace nedostaly nečistoty. Lahev postavte na místo, kam nedopadají přímé sluneční paprsky, ale zároveň je zde pokojová teplota, a nechte zrát. Kvasinky budou tvořit malé bublinky a jak budou spotřebovávat cukr, chuť nápoje se bude postupně měnit ze sladké na kyselou. Zhruba po týdnu je kombuchový nápoj hotový, necháte-li houbu v nálevu dva týdny, vznikne kombuchový ocet.

S kombuchovými nápoji lze experimentovat. Nápoj s příchutí vyrobíte i bez klasického čaje, můžete použít roibos nebo bylinky jako mátu a heřmánek. Získáte nápoj se zajímavou chutí, ale aby „houba“ přežila, vraťte ji poté zpět do černého čaje. Jinak atrofuje a postupně odumře.

Máte vysokou hladinu cholesterolu? Pomůže cibule

Máte vysokou hladinu cholesterolu? Pomůže cibule

To není plíseň

Při zrání se na povrchu nápoje začne dít cosi podivného. Bublinky na hladině se začnou spojovat v malé útvary a později ostrůvky, které postupně překryjí celý povrch nápoje. Pokud má útvar barvu šedou a hladkou, je to v pořádku, tvoří se zde nová dceřiná kombucha.

Jestli jste ale nedodrželi základní hygienická opatření nebo ve snaze šetřit dali méně cukru, může se na povrchu objevit plíseň. V tom případě bude mít barvu bílou či zelenou s chlupatými okraji. Takový nápoj i s houbou zlikvidujte.

Nejen pro zdraví

Aby kombucha mohla tělu prospívat, doporučuje se pít dvě deci ráno na lačno. Popíjení ale není jediným způsobem, jak se s kombuchou léčit. Můžete ji použít v obkladech či koupelích při kožních problémech, jako jsou vyrážky, spáleniny a ekzémy. V tom případě nejprve obklad vyzkoušejte jen na kousku postiženého místa. Při koupeli by zase teplota vody neměla překročit 35 °C, aby kombuchu nezahubila. Kombuchu lze používat také místo pleťové vody nebo jako oplach na vlasy. Lze jí i kloktat při bolestech v krku.

Užívání kombuchy může způsobit i nežádoucí účinky, jako jsou nevolnost, pálení žáhy a střevní problémy. Tyto neduhy se objevují zejména na začátku užívání a časem prý odezní. Může dojít k alergické reakci a v úvahu je třeba vzít i kofein, který obsahuje čaj, v němž kombucha roste.

Jak si vyrobit měsíčkovou mast a tinkturu

Jak si vyrobit měsíčkovou mast a tinkturu

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspirovat útulným bydlením v cottage stylu

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspiro…

Také vás při sledování filmů z anglického venkova vždy zaujme styl bydlení nazývaný English cottage? Útulné, kamenné domky s doškovými střechami, elegantní interiéry s klasickým nábytkem z tmavého masivu, dělená okna, kvalitní textilie často s rostlinnými či vzorovanými motivy, husté koberce a v neposlední řadě krb. Pokochejte se fotkami takovýchto britských stavení a nechte se jimi inspirovat.

15.  9.  2023 |
Kateřina Hradová
Bydlení
Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkuste tyto tipy z Pinterestu!

Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkust…

Bobulovité plody, jako je aronie, réva, zimolez, borůvky či muchovník, ale třeba i sladké hrušky a obyčejná rajčata, je potřeba při dozrávání ochránit před ptáky i hmyzem, kteří si na plodech také rádi pochutnají. Škodí i včely a vosy: naruší slupku plodů a ty pak začnou hnít. Jak tedy ochránit úrodu, aby pro pěstitele něco zbylo?

29.  8.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
Ochrana před škůdci
Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě nebo v truhlíku na balkoně?

Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě ne…

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

19.  9.  2023 |
Irena Forejtová
Okrasná zahrada
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

Poznáte hořké hřiby? Vypadají krásně, ale stačí jediný kousek a celá smaženice bude zkažená. A to v lepším případě! Po konzumaci jedovatých hřibů si totiž můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

22.  8.  2023 |
Markéta Žídková
Houby
Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchání. Nejlepší recept, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchán…

Jak nejlépe zpracovat zralé hrušky, které jsou sladké a šťavnaté, a stejně tak i hrušky mírně přezrálé, jež spadly z hrušně a jsou otlačené, případně i rozmáčknuté? Nejlepším řešením jsou hrušková povidla bez míchání: na přípravu nejsou nijak náročná.

5.  9.  2023 |
Lucie Kořistová
Povidla