vytisknout velikost písma Kolkvície krásná zůstává i přes snadné pěstování bílou vránou

Na přelomu jara a léta, kdy příroda hýří květy, vídáme v zahradách kvést šeříky, tavolníky, vajgélie, kaliny, pěnišníky či azalky. Kolkvície krásná (Kolkwitzia amabilis) mezi nimi bývá výjimkou. Změňme to!

Kolkvície je opadavý keř, který pochází ze skalnatých horských oblastí čínské provincii Chu-pej. U nás není příliš známý.

Má jednoduché vstřícné listy a v hojném počtu se vyskytující chocholíky složené ze zvonkovitých květů. A právě kvůli bohatému kvetení se jedná o dřevinu velmi vhodnou pro zahradní výsadbu. Parádu udělá v kombinaci s jinými keři i jako osamocená solitéra.

Klepněte pro větší obrázek
Keř je poměrně vzdušný; foto: wallygrom, Flickr, Creative Commons

Tento keř dorůstá do výšky kolem dvou až tří metrů. 'Pink Cloud' je odrůda, které se v našich podmínkách výborně daří a každým rokem na přelomu jara a léta se obalí stovkami až tisíci květy. Jsou světle růžové, zvonkovité, patnáct milimetrů široké.

Podobají se květům vajgélií, ale jsou menší. Navíc vydávají i příjemnou sladkou vůni. Kolkvície svou krásou zkrátka nezapře orientální původ. Ve srovnání se zmíněnou vajgélií je otužilejší. Kůra starších větví se hadrovitě odlupuje, a tak i v zimě poskytují keře, v tomto ročním období bez listů, zajímavý pohled.

Klepněte pro větší obrázek
Jemné květy kolkvície působí velmi něžně

Jak pěstovat kolkvícii?

Vysaďte ji do úrodné a dobře propustné půdy. Nejlépe se jí bude dařit na plném slunci, i když snese i částečné přistínění. Na dobře zakořeněných rostlinách jsou nové výhony dlouhé, mírně převislé a tvoří hustý keř.

Řez proveďte ve správnou dobu

Vhodným obdobím pro řez jsou letní měsíce po odkvětu, nikoli tedy v zimě nebo v předjaří. Mladé keře řežte jen minimálně, protože si postupem času samy vytvoří osobitou převislou siluetu.

Pro bohaté kvetení a hustotu doporučuji každý rok zastřihnout větve starší než dva roky na dva až tři silné pupeny. Keře byste měli prosvětlovat jen opatrně, příliš silný zásah by totiž mohl porušit jejich přirozený tvar.

Klepněte pro větší obrázek
Kolkwitzia amabilis vytvoří svými převislými výhony hustý keř; foto: wallygrom, Flickr, Creative Commons

Se zálivkou si starosti nedělejte

Mladé keříky, které na jaře nebo na podzim vysadíte, byste měli hojně zalévat, aby se u nich dobře rozvinul kořenový systém. Dospělá kolkvície ale dobře snáší sucho a je otužilá, takže s pravidelnou zálivkou v době letních veder si starosti dělat nemusíte. Když kolem keře uděláte pokrývku kůrového mulče, bude mít dostatek vlhkosti, nebude zarůstat plevelem a poroste rychleji.

Klepněte pro větší obrázek
Dospělá rostlina moc péče nepotřebuje; foto: wallygrom, Flickr, Creative Commons

Kolkvície je otužilá proti mrazu i proti škůdcům

Kolkvícii se nemusíte obávat pěstovat, ani když žijete ve vyšších nadmořských výškách. Je to zcela mrazuvzdorný keř, který snese dokonce i mrazy do minus třiceti čtyř stupňů Celsia.

Čerstvě se rozvíjející listy ovšem mohou, stejně tak jako u jiných keřů, poškodit pozdní dubnové nebo květnové mrazíky. Také z hlediska chorob a škůdců je kolkvície bezproblémovou rostlinou.

Klepněte pro větší obrázek
Kolkvícii si můžete pořídit i do chladnějších oblastí

Jak ji využijete v zahradě?

Jako solitéra vypadá kolkvície opravdu působivě. Vzhledem k tomu, že ale dorůstá do výšky kolem dvou až tří metrů, můžete ji využít i jako volně rostoucí živý plot, a to především ve velkých zahradách. Věřím, že její čas brzy přijde.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |