vytisknout velikost písma Kolik léčivek poznáte?

Kolik léčivek poznáte?

Máte-li to blízko do Písku, zastavte se v období od 13. do 15. června podívat do tamějšího Domu zahrádkářů (Janáčkova 41). Výstavu, na které bude k vidění na sto druhů léčivek, tu pořádá zdejší Nákupna léčivých rostlin. Pořídit na ní můžete sazenice bylinek, koření i tropických rostlin, bylinkové a pohankové polštářky. 

Výkup rostlin funguje i dnes

Pro návštěvníky bude připravena poradna, v níž se dozví o účincích jednotlivých druhů, jejich pěstování a v neposlední řadě i zásadách sběru – jeho pravidla jsou obzvláště důležitá především pro ty, kdo se rozhodnou přivydělat si jím nějaké peníze. 

Možná si vzpomenete, že i vy jste v rámci třídní či školní akce sbírali bylinky, případně kaštany, žaludy či bukvice – také v dnešní době se tyto lesní plody vykupují.

A kolik korun za ně můžete dostat? V závislosti na druhu se ceny pohybují od pětadvaceti korun až do tisícikoruny za kilogram sušené rostliny. Konkrétní částky najdete na stránkách Nákupny léčivých rostlin.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |