vytisknout velikost písma Kokosový ořech: vše potřebné k životu

V sanskrtu, jazyce antické Indie, se nazývá „kalpa Vriksha“ - strom, který obsahuje vše potřebné k životu. V tropických zemích patří k základním zdrojům výživy a připisují se mu magické a mystické schopnosti.

 
Zcestovalý Faraonův ořech

Ve skutečnosti se nejedná o žádný ořech, ale o největší semeno na světě. Existuje třicet tři druhů kokosových palem, které obklopují tropický pás naší planety. Dosahují až třicet metrů na výšku.

Klepněte pro větší obrázek
Takto začíná nový život kokosové palmy

Experti se domnívají, že kokos pochází z malajského souostroví, ale ve skutečnosti jeho přesný původ neznáme.

Marco Polo ho sice nazýval na svých cestách po Indii „faraonovým ořechem“, ale až do šestého století ho ve východním světe neznali - do Egypta byl dovezen po Indickém oceánu.

Šedesát kokosů dáme si do košů! 

Ačkoliv kokosům trvá dvanáct měsíců, než dozrají, kokosová palma kvete až třináckrát za rok. Z jedné palmy se sklízí aspoň šedesát plodů. Podle indické tradice se kokos používá na devadesát devět různých věcí. A opravdu se z kokosové plamy dá využít vše: od kořenů přes listy a kmen až po plody.

Klepněte pro větší obrázek
Kokosová palma urodí velké množství ořechů

Kokosová voda: dobrý posilovač mozku

Nedozrálé plody poskytují kokosovou vodu, což je úplně něco jiného než kokosové mléko. Kokosová voda obsahuje proteiny, karbohydráty, nasycené tuky, vápník, křemík, fosfor, hořčík, chlór, draslík, síru, vitaminy B1, B2, B6, B3 a C.

Obsahuje hodně proteinů, kterými se získá svalová vláknina pro posílení mozku. Funguje jako lék při zažívacích problémech, kolikách a střevních nemocech. Obecně ji můžeme nazvat domácí medicínou na všechny nemoci močového měchýře a současně jediným izotonickým nápojem.

Klepněte pro větší obrázek
Kokosový ořech působí preventivně i jako přírodní lék

Navíc se doporučuje diabetikům a sportovcům, protože má málo kalorií: každých sto mililitrů obsahuje bezmála dvacet jedna kalorií. V některých případech může pro své vyživovací schopnosti nahradit i kravské mléko. Obsahem látek se podobá kokosová voda mateřskému mléku a je vhodná dokonce i pro krmení miminek.

Dobře vybírejte a skladujte!

Jaké kokosy kupovat? Nejdříve plodem zatřeste, abyste zjistili, zda obsahuje kokosovou vodu. Kokosy by neměly mít prasklou nebo jinak poškozenou skořápku. Endosperm jádra musí být čistě bílý.

Strouhaný kokos uchováváme v dobře uzavřených sklenicích a necháváme na svěžím a suchém místě, chráněném před sluncem. Neskladujeme ho v igelitových pytlících, protože může lehce skončit plesnivý.Čerstvý kokos dáváme do ledničky nebo ho ještě lépe co nejdříve sníme, protože ztrácí svou chuť a zároveň své léčivé schopnosti už během několika hodin po otevření.

Dospělé a zralé jsou hnědé, vlasaté kokosy. Dužina se využívá na léčení nervových nemocí, při ztrátách paměti, slabosti a při pleťových chorobách a vadách plic. Můžeme ho jíst jako čerstvý, v koktejlech či jako kokosky.

Klepněte pro větší obrázek
Víte, jak poznat zralý ořech?

Dužina není moc dobře stravitelná, raději ho tedy nejezte na noc. Nesmí se konzumovat společně s mléčnými výrobky, protože tuky těchto potravin jsou rozdílné. Také by se neměl kokos míchat s vejcem.

Kokosový olej léčí

Kokosový olej je velmi těžký a nedoporučuje se k přímé konzumaci. Výborně ale klidní bolesti od hemoroidů. Tento recept nabízí velmi snadné použití: na postižené místo se přiloží hadr namočený v kokosovém oleji a přikryje se dalším hadříkem, ale suchým. Kokosový olej se může také používat na suché a popraskané rty.

Klepněte pro větší obrázek
V tropických oblastech jsou kokosové palmy rozšířené jako u nás jabloně

Jak otevřít kokos?

Pokud nemáte dostatek sil a ani nástrojů jako kladivo a pilku, kterými byste si k otevření pomohli, můžete zvolit snadnější cestu: kokosy vložte do trouby vyhřáté na sto osmdesát stupňů Celsia na asi půl hodinky nebo na kamna. Kokos buď praskne, takže z něj můžete snadno vyndat dužinu, nebo se zahřeje natolik, že stačí jen malá rána do skořápky, aby se tato snadno rozpadla.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |