vytisknout velikost písma Kokedama: netradiční pěstování pokojových květin

Kokedama je speciální způsob pěstování rostlin pocházející z Japonska. Funkci květináče při něm plní mech a ručně upletená síťka, která zase brání vypadávání zeminy. Aranžmá i péči zvládne i začátečník.

Japonci jsou pověstní estetickým cítěním a úctou k přírodě a také jsou zvyklí šetřit místem. Možná právě z nedostatku místa vznikl nový styl pěstování rostlin kokedama - systém, kdy se rostliny vyjmou z nádob, umístí na podstavce a kořenový bal se pak nechá porůst mechem. 

„Koketa“ znamená mech a „da ma“ koule

Klepněte pro větší obrázek

Existují dva druhy kokedam  –  rostlina umístěná na talířek či misku (to je ta tradičnější) a kokedama zavěšená do prostoru. Tento trend levitujících rostlin vznikl až ve dvacátém století.

Jako kokedamu je možné pěstovat  prakticky jakoukoli rostlinu, od nenáročných pokojových rostlin až po exotické tropické druhy. Do misek se hodí téměř cokoliv - kvetoucí pokojové rostliny, bonsaje, bylinky, kapradiny, sukulenty, drobnolisté filodendrony, orchideje či toulitky. Každý si může vybrat rostlinu podle svého vkusu. Ty popínavé s dlouhými stonky jsou pak atraktivní dekorací do závěsné kokedamy.

Jak se tvoří ikebana

Jak se tvoří ikebana

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |