vytisknout velikost písma Kokedama: netradiční pěstování pokojových květin

Kokedama je speciální způsob pěstování rostlin pocházející z Japonska. Funkci květináče při něm plní mech a ručně upletená síťka, která zase brání vypadávání zeminy. Aranžmá i péči zvládne i začátečník.

Japonci jsou pověstní estetickým cítěním a úctou k přírodě a také jsou zvyklí šetřit místem. Možná právě z nedostatku místa vznikl nový styl pěstování rostlin kokedama - systém, kdy se rostliny vyjmou z nádob, umístí na podstavce a kořenový bal se pak nechá porůst mechem. 

„Koketa“ znamená mech a „da ma“ koule

Klepněte pro větší obrázek

Existují dva druhy kokedam  –  rostlina umístěná na talířek či misku (to je ta tradičnější) a kokedama zavěšená do prostoru. Tento trend levitujících rostlin vznikl až ve dvacátém století.

Jako kokedamu je možné pěstovat  prakticky jakoukoli rostlinu, od nenáročných pokojových rostlin až po exotické tropické druhy. Do misek se hodí téměř cokoliv - kvetoucí pokojové rostliny, bonsaje, bylinky, kapradiny, sukulenty, drobnolisté filodendrony, orchideje či toulitky. Každý si může vybrat rostlinu podle svého vkusu. Ty popínavé s dlouhými stonky jsou pak atraktivní dekorací do závěsné kokedamy.

Jak se tvoří ikebana

Jak se tvoří ikebana

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovocné stromy v zimě?

Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovo…

Na zahradě je stále co dělat. A nejen na ní, při přebírání uskladněného ovoce zakopneme o staré hrábě, což nám připomene, že je čas na údržbu nářadí, postarat se o vysazené stromy a začít se připravovat na jaro.

2.  1.  2018 |
Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Kiwi už se stalo běžnou součástí jídelníčku i u nás. Většinou známe jen to zelené, není však jediné. Ochutnáte i plody jinak zbarvené?

3.  1.  2018 |