vytisknout velikost písma Kokedama: netradiční pěstování pokojových květin

Kokedama je speciální způsob pěstování rostlin pocházející z Japonska. Funkci květináče při něm plní mech a ručně upletená síťka, která zase brání vypadávání zeminy. Aranžmá i péči zvládne i začátečník.

Japonci jsou pověstní estetickým cítěním a úctou k přírodě a také jsou zvyklí šetřit místem. Možná právě z nedostatku místa vznikl nový styl pěstování rostlin kokedama - systém, kdy se rostliny vyjmou z nádob, umístí na podstavce a kořenový bal se pak nechá porůst mechem. 

„Koketa“ znamená mech a „da ma“ koule

Klepněte pro větší obrázek

Existují dva druhy kokedam  –  rostlina umístěná na talířek či misku (to je ta tradičnější) a kokedama zavěšená do prostoru. Tento trend levitujících rostlin vznikl až ve dvacátém století.

Jako kokedamu je možné pěstovat  prakticky jakoukoli rostlinu, od nenáročných pokojových rostlin až po exotické tropické druhy. Do misek se hodí téměř cokoliv - kvetoucí pokojové rostliny, bonsaje, bylinky, kapradiny, sukulenty, drobnolisté filodendrony, orchideje či toulitky. Každý si může vybrat rostlinu podle svého vkusu. Ty popínavé s dlouhými stonky jsou pak atraktivní dekorací do závěsné kokedamy.

Jak se tvoří ikebana

Jak se tvoří ikebana

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |