vytisknout velikost písma Klíč ke zdravé a bohaté úrodě zeleniny: vytvořte smíšené kultury

Při pěstování smíšených kultur nedochází k jednostranné únavě půdy a napadení rostlin škůdci. Jedná se o dnes již poměrně rozšířený způsob pěstování zeleniny, kdy na jednom záhoně spolu přebývá více druhů, které se dobře snášejí, nebo dokonce vzájemně podporují v růstu a odolnosti.

Klepněte pro větší obrázek
Aksamitník se skvěle hodí nejen do nádob a okrasných kompozic, skvělou službu odvede i mezi zeleninou

Hlavní výhodou je prevence jednostranného vyčerpání živin. Pokud záhony osázíte jen jedním druhem, zaděláváte si na problémy: v drtivé většině dojde v dalším roce k nižšímu výnosu, neboť rostlinám budou chybět důležité látky, jako je dusík, fosfor či draslík.

Jak neuškodit půdě

Při pěstování více zelenin na jednom stanovišti je půda zakryta, rovnoměrně prokořeněna, a tudíž nemusíte mít strach z jejího slehávání, vymývání živin nebo eroze, což jsou vlivy, které ji značně znehodnocují.

Klepněte pro větší obrázek
Celer pomáhá bojovat proti běláskům na brukvovité zelenině

Některé rostliny chrání své souputníky tím, že vylučují látky omezující výskyt škůdců, například afrikány velmi účinně likvidují půdní háďátka. Fazole nasaďte poblíž velmi náročných rostlin, jako jsou okurky, rajčata nebo celer.

O luštěninách je známo, že do půdy uvolňují dusíkaté sloučeniny a uvedené druhy díky tomu velmi dobře porostou a jejich výnos bude vysoký. Abyste podpořili opylení květů, přidejte nějaký ten exemplář bazalky, ta totiž láká hmyz.

Klepněte pro větší obrázek
Hlávkovému salátu se daří ve společnosti fazolí a okurek

Zajímavé kombinace druhů

Červená řepa je vhodná do společnosti mrkve, jelikož omezuje výskyt měkké hniloby kořene. Vzhledem k tomu, že kořeny mrkve milují myši, zapomeňte na elektronické plašiče a vytvořte kombinaci s česnekem, jenž charakteristicky zapáchá a tyto nezvané tvorečky odpuzuje.

Tradiční a léta používanou kulturu představují brambory s křenem, který významně snižuje výskyt mandelinky bramborové. Zelí hlávkové chrání celer pře rzí celerovou.

Klepněte pro větší obrázek
Papriky jsou nejen chutnou zeleninou, ale také důležitým indikátorem stavu půdy

Co k sobě nepatří?

Nikdy nepěstujte vedle sebe rajčata s okurkami a paprikami. Rajčata totiž většinou jako první začnou vykazovat příznaky plísně bramborové a vaše radost ze silných rostlin se může záhy změnit ve velké zklamání. Stejné je to i v případě brambor, jež jsou zvláště v déletrvajícím deštivém létě napadány stejnou chorobou.

Pozor také dávejte na vysazení brokolice, květáku, zelí nebo kapusty na jednu společnou plochu. V souvislosti s masivním rozšiřováním řepkových polí se začala poměrně rychle šířit nádorovitost brukvovitých, ničící již mladé rostlinky.

Foto: Semo

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |