vytisknout velikost písma Klíč ke zdravé a bohaté úrodě zeleniny: vytvořte smíšené kultury

Při pěstování smíšených kultur nedochází k jednostranné únavě půdy a napadení rostlin škůdci. Jedná se o dnes již poměrně rozšířený způsob pěstování zeleniny, kdy na jednom záhoně spolu přebývá více druhů, které se dobře snášejí, nebo dokonce vzájemně podporují v růstu a odolnosti.

Klepněte pro větší obrázek
Aksamitník se skvěle hodí nejen do nádob a okrasných kompozic, skvělou službu odvede i mezi zeleninou

Hlavní výhodou je prevence jednostranného vyčerpání živin. Pokud záhony osázíte jen jedním druhem, zaděláváte si na problémy: v drtivé většině dojde v dalším roce k nižšímu výnosu, neboť rostlinám budou chybět důležité látky, jako je dusík, fosfor či draslík.

Jak neuškodit půdě

Při pěstování více zelenin na jednom stanovišti je půda zakryta, rovnoměrně prokořeněna, a tudíž nemusíte mít strach z jejího slehávání, vymývání živin nebo eroze, což jsou vlivy, které ji značně znehodnocují.

Klepněte pro větší obrázek
Celer pomáhá bojovat proti běláskům na brukvovité zelenině

Některé rostliny chrání své souputníky tím, že vylučují látky omezující výskyt škůdců, například afrikány velmi účinně likvidují půdní háďátka. Fazole nasaďte poblíž velmi náročných rostlin, jako jsou okurky, rajčata nebo celer.

O luštěninách je známo, že do půdy uvolňují dusíkaté sloučeniny a uvedené druhy díky tomu velmi dobře porostou a jejich výnos bude vysoký. Abyste podpořili opylení květů, přidejte nějaký ten exemplář bazalky, ta totiž láká hmyz.

Klepněte pro větší obrázek
Hlávkovému salátu se daří ve společnosti fazolí a okurek

Zajímavé kombinace druhů

Červená řepa je vhodná do společnosti mrkve, jelikož omezuje výskyt měkké hniloby kořene. Vzhledem k tomu, že kořeny mrkve milují myši, zapomeňte na elektronické plašiče a vytvořte kombinaci s česnekem, jenž charakteristicky zapáchá a tyto nezvané tvorečky odpuzuje.

Tradiční a léta používanou kulturu představují brambory s křenem, který významně snižuje výskyt mandelinky bramborové. Zelí hlávkové chrání celer pře rzí celerovou.

Klepněte pro větší obrázek
Papriky jsou nejen chutnou zeleninou, ale také důležitým indikátorem stavu půdy

Co k sobě nepatří?

Nikdy nepěstujte vedle sebe rajčata s okurkami a paprikami. Rajčata totiž většinou jako první začnou vykazovat příznaky plísně bramborové a vaše radost ze silných rostlin se může záhy změnit ve velké zklamání. Stejné je to i v případě brambor, jež jsou zvláště v déletrvajícím deštivém létě napadány stejnou chorobou.

Pozor také dávejte na vysazení brokolice, květáku, zelí nebo kapusty na jednu společnou plochu. V souvislosti s masivním rozšiřováním řepkových polí se začala poměrně rychle šířit nádorovitost brukvovitých, ničící již mladé rostlinky.

Foto: Semo

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |