vytisknout velikost písma Kimči je nabité vitamíny. Zkuste rychlý recept na tuto kvašenou zeleninu

Příprava kimči není náročná, tři kilogramy čínského (pekingského zelí) zpracujete a naložíte za 90 minut. Pak už stačí jen počkat, než zelenina zkvasí.
Foto: iStock
Kimči je nabité vitamíny. Zkuste rychlý recept na tuto kvašenou zeleninu  | Foto: iStock

Kvašená zelenina (pickles) je osvědčeným způsobem, jak si uchovat zeleninu na zimu. Navíc díky mléčnému kvašení je velmi zdravá, během tohoto procesu vznikají vitamíny C, B1, B2, B6, K, enzymy a laktobacily. Proto kvašená zelenina zlepšuje trávení. U nás běžně děláme kyselé zelí či kvašáky, ale kvasit lze v podstatě cokoliv. Velmi lahodné je kimči, korejský národní pokrm. Jedná se vlastně o ochucené kvašené zeli. Tady je recept: 

Recept na kimči

Doba přípravy: 90 minut + 4 dny kvašení

SUROVINY:
3 kg pekingského (čínského) zelí
svazek jarních cibulek
500 ml vody
1 větší pórek
2 bílé ředkve
2 velké cibule
1 palice česneku
4 mrkve
150 ml rybí omáčky
150 g krupicového cukru
3 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce mletých chilli papriček
2 lžíce rýžové mouky
kousek čerstvého oloupaného zázvoru (asi 5 cm)
3 lžíce mořské soli

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

POSTUP: Vodu svaříme s cukrem a rýžovou moukou a směs necháme vychladnout. V mixéru rozmixujeme na hladkou pastu kousky zázvoru, mletou papriku a chilli, rybí omáčku a česnek. Hlávky zelí omyjeme a necháme je okapat. Pak je nakrouháme na proužky, nasypeme do velké mísy, osolíme a s odstupem dvaceti minut třikrát důkladně promačkáme. Pak zelí propláchneme vodou a necháme znovu okapat. Jarní cibulku, mrkev, ředkev a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme a pak vše vmícháme do zelí. Přidáme rozvar a pastu a vše důkladně rukama promícháme. Směs dáme do sklenic, zavážeme pergamenem a necháme 4 dny kvasit při pokojové teplotě. Hotové kimči skladujeme v chladničce.

Kvašení je opravdu jednoduché, tímto postupem si doma například můžete připravit i domácí worcester  worcestrovou omáčku. Nebo další kvašenou zeleninu.

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

 
Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v paneláku

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v pan…

Napadlo by vás, že tyhle fotky pocházejí z bytů v panelových domech? Nás tedy vůbec. Je vidět, že šikovnou rekonstrukcí lze ze standardizovaných bytů získat moderní domov, který bude vyhovovat potřebám svých obyvatel. Prohlédněte si v galerii v úvodu článku zdařilé rekonstrukce panelových bytů.

19.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Interiér roku
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Díky vydatným dešťům, které v posledních dnech zalily Česko, a také příznivým teplotám, houby znovu pomalu začínají růst, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů a meteorologů se ale v nadcházejícím období babího léta můžeme těšit na pořádnou nadílku. Počasí zkrátka bude houbařům přát. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

1.  9.  2021 |
Lenka Chvostová
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

20.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Domácnost
Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy rostou?

Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy…

Je to k vzteku, když slyšíte, jak rostou houby, a pak se vrátíte z lesa s prázdnou. Kam vyrazit?

5.  9.  2021 |
Markéta Žídková
Houby
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

28.  7.  2021 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby