vytisknout velikost písma Kimči je nabité vitamíny. Zkuste rychlý recept na tuto kvašenou zeleninu

Příprava kimči není náročná, tři kilogramy čínského (pekingského zelí) zpracujete a naložíte za 90 minut. Pak už stačí jen počkat, než zelenina zkvasí.
Kimči je nabité vitamíny. Zkuste rychlý recept na tuto kvašenou zeleninu

Kvašená zelenina (pickles) je osvědčeným způsobem, jak si uchovat zeleninu na zimu. Navíc díky mléčnému kvašení je velmi zdravá, během tohoto procesu vznikají vitamíny C, B1, B2, B6, K, enzymy a laktobacily. Proto kvašená zelenina zlepšuje trávení. U nás běžně děláme kyselé zelí či kvašáky, ale kvasit lze v podstatě cokoliv. Velmi lahodné je kimči, korejský národní pokrm. Jedná se vlastně o ochucené kvašené zeli. Tady je recept: 

Recept na kimči

Doba přípravy: 90 minut + 4 dny kvašení

SUROVINY:
3 kg pekingského (čínského) zelí
svazek jarních cibulek
500 ml vody
1 větší pórek
2 bílé ředkve
2 velké cibule
1 palice česneku
4 mrkve
150 ml rybí omáčky
150 g krupicového cukru
3 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce mletých chilli papriček
2 lžíce rýžové mouky
kousek čerstvého oloupaného zázvoru (asi 5 cm)
3 lžíce mořské soli

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

POSTUP: Vodu svaříme s cukrem a rýžovou moukou a směs necháme vychladnout. V mixéru rozmixujeme na hladkou pastu kousky zázvoru, mletou papriku a chilli, rybí omáčku a česnek. Hlávky zelí omyjeme a necháme je okapat. Pak je nakrouháme na proužky, nasypeme do velké mísy, osolíme a s odstupem dvaceti minut třikrát důkladně promačkáme. Pak zelí propláchneme vodou a necháme znovu okapat. Jarní cibulku, mrkev, ředkev a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme a pak vše vmícháme do zelí. Přidáme rozvar a pastu a vše důkladně rukama promícháme. Směs dáme do sklenic, zavážeme pergamenem a necháme 4 dny kvasit při pokojové teplotě. Hotové kimči skladujeme v chladničce.

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Jak správně udělat domácí kvašenou zeleninu

Kvašení je opravdu jednoduché, tímto postupem si doma například můžete připravit i domácí worcester  worcestrovou omáčku. Recept na domácí worcester a další kvašenou zeleninu či na domácí jeřabinku, sirup z aronie, šípkovou marmeládu najdete v časopise Blesk Hobby, v čísle září 2019. Koupíte ho jednoduše ZDE.  

Klepněte pro větší obrázek
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak obložit prostor za kuchyňskou linkou? Inspirujte se v galerii

Jak obložit prostor za kuchyňskou linkou? Ins…

Klasické obkladačky, mozaika, skleněné či laminované desky... Možností, jak ochránit stěnu v kuchyni, je celá řada. Pokud nevíte, kterou si vybrat, podívejte se do naší galerie a načerpejte inspiraci.

8.  1.  2020 |
Jak pěstovat muškáty ze semínek, aby se krásně rozrostly

Jak pěstovat muškáty ze semínek, aby se krásn…

Pelargonie si můžete vypěstovat i ze semínek. Silné, husté rostliny, obsypané desítkami květů mohou zdobit vaše okna a balkony, když si je sami vypěstujete. Právě teď v půlce ledna je ten pravý čas.

15.  1.  2020 |
Trendy bydlení v roce 2020: In jsou dvoubarevné kuchyně, zemité barvy, samet i kov

Trendy bydlení v roce 2020: In jsou dvoubarev…

I váš byt může do nového roku vykročit v novém kabátě. Máme pro vás několik interiérových trendů, s nimiž rozhodně nešlápnete vedle nejen v roce 2020, ale ani v celém následujícím desetiletí.

10.  1.  2020 |
Moderní židle do každé domácnosti. Z těchto 40 modelů si vybere každý

Moderní židle do každé domácnosti. Z těchto 4…

Chcete oživit domácnost, a tak uvažujete třeba o nákupu jídelních židlí? Než využijete široké nabídky obchodů, zamyslete se, jaké židle vlastně domů potřebujete. Inspiraci najdete v galerii v úvodu článku.

17.  1.  2020 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

7.  12.  2019 |