vytisknout velikost písma Keře množíme výsevem i řízkováním

Velké zahrady toužíme osázet řadou okrasných keřů. Pokud jsme zdatní zahrádkáři, pak není problém novou sadbu získat namnožením původní mateřské rostliny. U keřů se vyplatí jak generativní – výsevem, tak vegetativní množení řízky.
Keře množíme výsevem i řízkováním
Seznam kapitol
  1. Keře množíme výsevem i řízkováním
  2. Rodiče a děti aneb generativní množení výsevem
  3. Vegetativní rozmnožování
Pro namnožení keřů používám dvě základní metody:
  • generativní, výsevem semen
  • vegetativní, to znamená pomocí nejrůznějších rostlinných částí:
    • řízkováním (dřevitými, kořenovými a listovými řízky)
    • štěpováním (očkováním, roubováním),
    • odkopky,
    • hřížením
    • a v posledních letech i moderními metodami, jakou je množení meristémovými kulturamí
Následující kapitola

Související články

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |