vytisknout velikost písma Ke krásné pokožce vám pomůže bambucké máslo

Reklamní slogany nás přesvědčují o perfektních účincích přírodní kosmetiky. Jak na pleť působí olivový olej, není tajemství, ale takové bambucké máslo už zavání vzdálenou exotikou.

Cestujte s námi prstem po mapě

Když prolistujete pár katalogů cestovních kanceláří, okouzlí vás zájezdy do Tuniska, Maroka, Etiopie nebo jižní Afriky – ale kdo si může dopřát dovolenou za bezmála sto tisíc? A i kdyby, na jedné cestě nelze procestovat všechny pouště, tropické pralesy, hory, jezera a savany. 

A přitom je Afrika s dvaceti tisíci druhy rostlin (jen pětina z nich roste i na ostatních kontinentech) nejlépe zásobenou přírodní botanickou zahradou na světě. Některé tamější rostliny mají vskutku výsadní postavení. Podívejte se s námi alespoň do západní Afriky, kde roste zvláštní strom, bez jehož plodů se neobejde žádná kosmetická firma na světě. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Máslovníky během ledna a února bohatě kvetou. Oranžové květy vyrůstají na vrcholcích tlustých křivolakých větví, kde v chomáčích rostou i listy

Kosmetický zázrak roste čtvrtstoletí

Po cestě buší si opadavého stromu ani nevšimnete, pokud zrovna nemá plody, z nichž se získává velmi žádaná ingredience, přírodní složka tělové kosmetiky. Produkt známý jako bambucké máslo má původ v máslovníku z čeledi zapotovité (Sapotaceae). 

Strom (Butyrospermum parkii) vysoký až deset metrů, s velkými, obvejčitými, podlouhlými listy může vzrůstem vzdáleně připomínat akát nebo habr. Jeho silná kůra ho chrání před častými požáry, které jsou v savaně téměř na denním pořádku. Osmičetné svítivě oranžové květy se vyvíjí ještě před vyrašením listů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V plodech máslovníku o velikosti švestek se skrývá ořech, který se suší a otevírá, aby se z něj získalo jádro

Máslovník začíná plodit až po pětadvaceti letech, kdy se na větvích objeví žlutá kulovitá bobule přibližně o velikosti meruňky, v níž se nachází jedno nebo dvě semena. A ta jsou právě tím žádaným artiklem pro kosmetické výrobky, neboť obsahují až šedesát procent tuku připomínající máslo. 

Poklad v buši objeven!

Pěstování máslovníku je vítanou příležitostí, jak si mohou chudí afričtí domorodci vydělat trochu peněz. Podle tradice je dodnes sklizeň plodů výhradně ženskou prací, neboť máslovník je uctíván jako posvátný strom. 

Ženy z plodů lisují zastudena bambucké máslo nebo očištěná jádra drtí a pak vaří ve velkém kotli v horké vodě. Po vychladnutí zůstane na dně krémově zbarvené „máslo“ a na povrchu usazený olej. Vlastnostmi a složením jsou obě složky pro pokožku božskou manou.  

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Bambucké máslo, které postupně vznikne, má tuhou konzistenci, a proto se doporučuje ho před nanesením na pokožku nahřát 

Bambucké máslo urychluje hojení ran, podporuje tvorbu kalogenu a elastinu, zklidňuje pokožku a chrání ji před UV zářením. Obsahuje zejména lineární a cyklické terpenické alkoholy, uhlovodíky, pryskyřici s vázanou kyselinou skořicovou, fytosteroly, mezi které se řadí i vitaminy A, B, D, E a F.

Jako revitalizující složka je bambucké máslo ingrediencí používanou do šamponů, opalovacích a pleťových balzámů, tyčinek na rty či krémů na ruce. Bývá také součástí dětské kosmetiky. Olej má antiseptické účinky, používá se k léčení ucpaného nosu a horních cest dýchacích.

Bambucké máslo není jen doménou kosmetického průmyslu. V potravinářství se používá jako rostlinný tuk do pečiva nebo jako náhražka kakaového másla při výrobě čokolády. Někteří znalci tvrdí, že má lepší vlastnosti než kakaové máslo, labužníci oponují, že výrobek z bambuckým máslem nemá s čokoládou nic společného. 

Klepněte pro větší obrázek
Bambucké máslo obsahuje látky, jež chrání pokožku před nepříznivými vlivy prostředí

Bambuci ještě nevymřeli

A ani nemohli, protože nikdy nežili. Pojmenování bambuckého másla není odvozeno ani od jména domorodého kmene a ani od etnického názvu pro hudební nástroj. Kdo nezná, těžko uhodne.

Vysvětlení je třeba hledat na základě geografické polohy, místa, kde původně máslovník rostl, než se rozšířil v celém středním pásu od Senegalu až po Súdán. Podle anglického výkladového slovníku Webster‘s Third New International Dictionary slovo bam-buk vzniklo podle oblasti Bambuk v jihozápadní Africe ohraničené řekami Falemou, Senegalem a Bafingem.

Další synonyma pro surovinu z máslovníku pocházejí z domorodých názvů. Bambucké máslo se získává ze stromu Karite neboli Shetulu, což jsou názvy pro máslovník jako rostlinu. Z těchto pojmenování byl odvozen francouzský název Karité, anglický Sheabutter.

Český máslovník je volně přeložený výraz podle latinského názvu Butyrospermum parkii. Druhé jméno označuje objevitele máslovníku, skotského lékaře a cestovatele Munga Parka. 

Foto: Profimedia, Shutterstock

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř obyčejnou pokojovou rostlinu s neobyčejnými účinky může mít doma každý. Chcete ji vyzkoušet?

23.  7.  2017 |
Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na balkóně

Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na …

Ne každý má zahradu, kde lze relaxovat u šplouchajícího jezírka a obdivovat krásu květin. I na malém balkoně, střešní zahradě či terase si takový luxus můžete dopřát.

16.  7.  2017 |
Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhnout plísni a mít bohatou úrodu

Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhn…

Už jste sklidili první vlastní rajčátka a pravý vrchol sezóny je před vámi? Co udělat pro to, aby vám je nezničily choroby a jak pak bohatou úrodu zpracovat.

21.  7.  2017 |
O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

Nádherně voní a ještě lépe chutnají. Kam je zasadit, kdy sklízet a řezat, bývá pro zahrádkáře mnohdy neřešitelným rébusem. Pár rad vám pomůže hádanku rozluštit.

18.  7.  2017 |
Poslední šance pro fazole aneb Co v létě ještě zasadit

Poslední šance pro fazole aneb Co v létě ješt…

S příchodem léta jsme se v zahrádkách přehoupli do druhé poloviny vegetace. Správný zahrádkář však nenechá ležet ladem ani kousek půdy a věnuje se založení druhé úrody na těch plochách, kde dozrála první.

11.  7.  2017 |