vytisknout velikost písma Když slunce začne pálit: Stínící technika v exteriéru

Ke klasice stále patří rolety a žaluzie, ale na trhu se již objevila řada novinek, které vám poskytnou příjemné útočiště před horkem doma či na zahradě.

Praktický design, funkčnost a automatizované ovládání

Mezi nejběžnější vnější stínící prvky patří venkovní rolety. Spolehlivější a trvanlivější jsou hliníkové lamelové rolety, levnější alternativou jsou lamely z PVC. Hitem poslední doby se staly protisluneční takzvané screenové rolety ze skelného vlákna potaženého PVC, které reguluje proudění slunečního světla a tepla. Oproti jiným typům rolet, které brání ve výhledu ven, screenové rolety tento luxus umožňují při zachování naprostého soukromí a vynikající termoregulaci interiéru. Speciální tkanina filtruje sluneční paprsky zvnějšku, tedy dříve, než dorazí k okennímu sklu, a tím nedochází k přehřátí místnosti.

Venkovní žaluzie mají, na rozdíl od rolet, nastavitelné lamely, jejichž prostřednictvím odrážejí přímé sluneční paprsky a zabraňují tak přehřívání interiéru. Zároveň tak umožňují dostatečné větrání a prosvětlení místností a patří mezi nejúčinnější ochranu proti horku zvenčí.

A jaký je vůbec mezi roletou a žaluzií rozdíl? Podstatné je, co od stínících prvků očekáváte a jaký materiál si vyberete. V každém případě zvažujte estetickou stránku, ale rovněž i odolnost materiálu vůči větru, dešti i slunci.

Plánujeme nová okna

Plánujeme nová okna

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |