vytisknout velikost písma Když se rostliny mezi sebou nesnesou

Idylické vztahy mezi rostlinami mají své výjimky. Některé druhy se nesnáší a svou nespokojenost se sousedem projevují dost nápadně. Špatně rostou, málo kvetou, churaví a nezřídka i uhynou. Pěstitelé skleníkové zeleniny jistě vědí, že po nějaké době se rostlinám ve skleníku přestane dařit.

Nezmění to ani přihnojování, ani prostřídání jejich míst. V takovém případě může jít jak o vyčerpání půdy, tak o nesnášenlivost rostlin. Nepomůže-li výměna země a její dobré zpracování, bývá na vině nevhodná kombinace rostlin. 

Jak kombinovat rostliny, aby si vzájemně prospívaly? 

Jak kombinovat rostliny, aby si vzájemně prospívaly? 

Každý každému nemusí být vhodným sousedem

Proč se některým zeleninám (ale i květinám) nedaří ve společnosti druhů vysázených na stejném záhonu? Každá rostlina vydechuje do vzduchu látky, působící na sousední rostliny, stejně tak každá zanechá po sobě stopy v půdě.  

Zbytky těchto látek v ovzduší musí „dýchat“ rostliny sousední, co zůstává v půdě po sklizni, dostanou do vínku rostliny v příštím roce. Střídáním plodin zamezíte do jisté míry neúspěchu, se znalostí nesnášejících se rostlin budete mít o starost méně.  

Mrkev si nevybírá, petržel trochu ano

Rychlená karotka (mrkev) v pařeništi poroste dobře po jakékoli předcházející plodině. Stejně tak na venkovním záhonu nevnímá své předchůdce a toleruje zeleninu všeho druhu. Prospívá na jednom záhonu s cibulí, česnekem i pórkem, v meziřádcích vypěstujete kopr i salát.  

Hrášek na zeleno (i na zrno), případně rajčata nebo paprika v blízkém sousedství jsou pro mrkev bezproblémoví sousedé, ani ředkvička mrkvi nevadí. Vybíravější je petržel – ta se nemá příliš v lásce se salátem, zato s rajčaty se jí daří.

Klepněte pro větší obrázek
Cibule, česnek a mrkev na jednom záhonu – a zeleninu do polévky máte při ruce  

Rajčata a papriky pospolu?

Mnohokrát jsem slyšela, že rajčata a papriky se nemají pěstovat ve skleníku společně. Netvrdím, že bez sebe nemohou být, ale rozhodně si vzájemně neškodí. Paprika je poměrně snášenlivá zelenina – po kořenových zeleninách ji můžete vysadit bez obav.  

Skleníková rajčata nedávejte pod jednu střechu s okurkami, není to dobrá kombinace. Ani venkovní rajčata neprospívají tak dobře v blízkosti okurek, špatně snáší tykve, brambory a hrách.  

Z košťálovin rajčatům vadí červené zelí. Po kapustě, kedlubnách, fazolích nebo po česneku a cibuli mohou následovat rajčata, lze je pěstovat i současně na jednom záhonu. Růst a chuť rajčat vylepšuje bazalka (hodí se i k okurkám a tykvím).  

Klepněte pro větší obrázek
Nejen dobrý soused na záhonu: bazalka jako koření do rajčatového salátu nemá konkurenci  

Okurka je primadona

Rajčata s okurkami ve skleníku (v těsné blízkosti na záhonu) raději ne. Ani brambory nejsou vhodným sousedem a kupodivu ani s ředkvičkami se okurky nesnáší (dokonce jim vadí i jahody).  

Jako sousedy by si okurky určitě vybraly hrášek a fazoli, cibuli, česnek (pórek), pažitku a kopr. Dobře porostou i ve společnosti košťálovin či červené řepy. Jako předplodina nejsou vhodná zmíněná rajčata, květák, zelí a růžičková kapusta.  

Klepněte pro větší obrázek
Cukety pěstujte raději v sousedství mrkve než vedle rajčat  

Tolerantní květiny s výjimkami

Ani mezi květinami nejsou vztahy vždycky bezproblémové. I u nich se vyplatí dodržovat „střídání plodin“, zvláště pak cibuloviny by měly být přesazovány na místa, kde několik let nebyly.  

Například gladioly se mohou na stejný záhon vracet až sedmý rok, z letniček pak hrachor nesnáší sám sebe na stejném místě v dalším roce. Ani nocenky pěstované jako letnička nebudou třetím rokem na té samé ploše zdaleka tak pěkné.  

Nezmar a společník pro každého: aksamitník

Snad jedině afrikány (aksamitníky) odolávají všem chybám, kterých se při pěstování dopouštíme. Stačí trochu kompostem vylepšit zem na původním stanovišti a porostou i pokvetou až do zámrazu i další rok.  

Klepněte pro větší obrázek
Afrikán je dobrým sousedem mnoha rostlin

Afrikány se snáší se všemi druhy zeleniny a květin, k tomu mají i úlohu zdravotní policie: odpuzují háďátka jahodníková, háďátka z růží, brambor a cibulovin. Někteří pěstitelé mají též zkušenost s odpuzujícím účinkem afrikánů na mšice a molice.  

V každém případě stojí za pokus vyzkoušet různé kombinace vhodných rostlin – možná vás pěstitelský výsledek překvapí více, než myslíte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |