vytisknout velikost písma Když balkony ovládnou rozkvetlé truhlíky

Pestrá paleta všech možných barev, tvarů a dokonce i vůní - tak by se dala označit velká skupina tzv. balkonových rostlin. Většina balkonů v létě rozkvétá truhlíky plnými nejrůznějších druhů květin.
Když balkony ovládnou rozkvetlé truhlíky
Seznam kapitol
  1. Tradiční výsadba truhlíků
  2. Šeď zimy rozříznou trvalky a keře

Balkon je vždy tak trochu výkladní skříní našeho bytu. Abychom upoutali pozornost, používáme většinou rostliny s výraznými květy. Kromě mírně babičkovských pelargonií (muškátů), petunií, sporýšů (verben) a fuchsií se do truhlíků dostávají i jiné druhy, které byly ještě donedávna neznámé. Jsou jimi většinou letničky, které v našich klimatických podmínkách nejsou schopny přezimovat, proto se vysazují každoročně znovu. Jejich květy září od jara až do podzimního zámrazu. 

Klepněte pro větší obrázek 

Předpěstované letničky do truhlíků a nádob nakupujeme na počátku května ve specializovaných obchodech. Dbáme při výběru na kvalitu sazenic, aby nám rychle zakořenily, vyrostly a dobře kvetly. Pokud se rozhodneme pro předpěstování sadby sami, musíme s tím začít již v lednu.

Stále populární jsou však některé balkónové trvalky. Vévodkyněmi teras a lodžií jsou dlouhá léta pelargónie (muškáty) a fuchsie. Je možné je pěstovat jako letničky, ale při vhodném přezimování se z nich stávají odolné trvalky. 

Klepněte pro větší obrázek

Následující kapitola
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A