vytisknout velikost písma Kdy a jakou pomoc od nás potřebují ježci při zazimování

Kdy a jakou pomoc od nás potřebují ježci při zazimování

Řada z vás jistě zná situaci, kdy na zahradě najde jednoho nebo více ježků. Je listopad, zima se blíží a vy máte strach. Co když ježek umrzne? Máte mu pomoci? A pokud ano, jak?

Odpovědi na tyto otázky se dozvíte v našem článku. Ne každý ježek potřebuje vaši pomoc; někteří z nich ale bez ní nepřežijí zimu. O takové byste se měli naučit pečovat. 

Zda byste se měli o ježka postarat, zjistíte zkontrolováním dvou faktorů: zdravotního stavu zvířete a jeho hmotnosti. Nejdříve se podívejte, zda nemá ježek nějaké vnější poranění. Pokud se vám zdá v pořádku, ale podvyživený, zvažte jej.

Zdravý ježek se o sebe postará sám

Zdravý ježek schopný přežít zimu by měl nyní, v listopadu, vážit kolem 600 gramů a více. Takového fešáka si můžete vyfotografovat, ale potom ho nechte jít. Postará se o sebe docela dobře sám.

Nedosahuje-li dostatečné hmotnosti, je na vás, abyste mu pomohli. Objevují se názory, že pomáhat ježkům před zimou není rozumné, protože je to zasahování do přirozeného výběru, který se s malými a slabými jedinci nemazlí. Faktem ale zůstává, že lidé jsou hlavním důvodem, proč ježčí populace ubývá: na silnicích jich každoročně umírají tisíce, další jsou otráveni hnojivy a podobně. 

Klepněte pro větší obrázek
Vaši pomoc potřebují pouze ježci, kteří by jinak zimu nepřežili 

Rozhodli jste se ježkovi, jemuž zdraví nebo hmotnost nedávají velkou šanci na přežití, podat pomocnou ruku. Co s ním? V první řadě byste měli navštívit s vaším malým chráněncem veterináře. Ježci jsou náchylní na řadu nemocí, jejichž příznaky nemá laik šanci rozpoznat. Zkušený zvěrolékař nejen odborně posoudí stav zvířete, ale pomůže vám jej zbavit případných parazitů nebo vyléčit jeho zranění.

Kde jej ubytovat  

Veterinář vám doporučil, abyste ježka nechali přezimovat u vás. Jak jej teď ubytovat? Terárium po křečkovi nejspíš stačit nebude. Pokud chcete co nejvíc respektovat jeho potřeby, je nutné udělat mu výběh o velikosti asi dvou čtverečních metrů s omyvatelnou podlahou, která umožňuje udržovat živočicha v čistotě.

Pokud ubytováváte zvířátek více, musíte velikost přizpůsobit – v případě dospělých jedinců je dobré zachovat poměr dva metry čtvereční na jednoho. Výška ohrádky postačí kolem půl metru. Jako podklad zvolte přírodní materiály: listí, seno nebo větší hobliny.

Klepněte pro větší obrázek
Ježek vážící pod šest set gramů v listopadu ještě není připraven k zazimování a je potřeba ho vykrmit

Aby měli ježci kde spát, pořiďte jim domeček. Můžete koupit již hotový, určený pro hlodavce (pozor, abyste vybrali vhodnou velikost a typ!), případně jej sami vyrobit. Nemusí být příliš velký; stačí, aby se do něj zvířátko pohodlně vešlo. Dovnitř dáte trochu sena jako podestýlku.

Pokud na výrobu dřevěného příbytku nemáte čas nebo schopnosti, postačí ježky ubytovat v upravené krabici, do které vystřihnete vchod. Do výběhu ji umístíte dnem nahoru a zatížíte, aby se nepřevrátila.

Ježci vyžadují zvláštní jídelníček

Ježka je nutné před zazimováním vykrmit. Zapomeňte na typické lidské pamlsky, jakými jsou smažená, slaná nebo sladká jídla. Toto zvířátko potřebuje převážně masitou stravu. Vhodným základem jsou kočičí konzervy, jež doplníte kuřecím masem, játry nebo libovým hovězím – vyhněte se vepřovému, nedělá ježkům dobře!

Do menu můžete zařadit i vařené kuřecí krky a křídla. Tento jídelníček je dobré obohatit o vejce, piškoty, ovoce, případně brambory, těstoviny nebo rýži. Snadnou a lacinou variantou potravy pro vašeho svěřence jsou mouční červi, které koupíte v každém zverimexu.

Jak bodlináče zazimovat

Jakmile se vám ježka podaří vykrmit na asi 700 gramů hmotnosti (raději více než méně), je čas jej zazimovat. Jeho výběh (tentokrát postačí menší, třeba poloviční) s boudičkou přestěhujte do chladnější místnosti, kde je teplota asi pět stupňů – nikdy však nesmí klesnout pod nulu! Domeček zateplíte například tak, že jej vložíte do větší krabice, přičemž volný prostor mezi nimi zaizolujete senem, hadrami nebo jiným vhodným materiálem.

Klepněte pro větší obrázek
Toto zvířátko je pro vaši zahradu užitečným pomocníkem 

Během zimy potřebuje mít ježek neustále k dispozici čerstvou vodu a suché krmivo, například piškoty, ořechy nebo ovesné vločky. Pokud se bude budit, raději jej zvažte. Snížená hmotnost obvykle indikuje zdravotní potíže.

Jarní probuzení nastává podle počasí, nejčastěji kolem března či dubna. Zimní spánek připraví zvíře až o třetinu hmotnosti, je proto nutné vykrmit je ještě před návratem do přírody – ideálně zase na váhu pohybující se kolem 700 gramů. Základem jarního stravování bude opět masitá strava.

Ježka vypusťe ven nejlépe za soumraku. Pokud jste vlastníky přírodní zahrady, nechte ho na ní. Zbaví ji hmyzích škůdců, sežere i slimáky a hlodavce. Jestliže ale na vašem pozemku převažuje anglický trávník, odneste ho na vhodnější místo, kde nebude ohrožen, nejlépe dál od pozemních komunikací, třeba na okraj lesa nebo do opuštěné zahrady plné křoví. Až se s ním budete loučit, může vás hřát pocit, že jste mu s největší pravděpodobností zachránili život. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |