vytisknout velikost písma Kdy a jak sklidit jablka a hrušky

Chcete-li, aby vám jablka a hrušky dlouho vydržely, musíte při jejich sklizni i skladování dodržet několik zásad. Prozradím vám je a nabídnu také tabulku odrůd, jež by mohly najít místo ve vaší zahradě.

Jablka a hrušky musí dosáhnout sklizňové zralosti, teprve poté je můžete sklízet. Pokud tak učiníte dříve, riskujete jejich scvrkávání, hnědnutí slupky, skvrnitost a výrazné změny chuti. Také pozdní sklizeň se nedoporučuje. Ovoce je pak moučnaté, plody brzy měknou a jsou náchylné vůči hnilobě.

Klepněte pro větší obrázek
Na trhání dozrálých plodů si udělejte čas, je nutné zacházet s nimi jemně  

Kdy tedy ovoce otrhat? Podzimní odrůdy na začátku sklizňové zralosti, zimní druhy o něco později. Všechny stromy otrhávejte dvakrát až třikrát týdně.

Nejste si jisti, jak poznáte zralost? Pokud pěstujete jablka se zelenou slupkou, skliďte je, až se začnou vybarvovat do zelenožluta, ta s červenou slupkou, jakmile se vybarví do hnědočervena až zářivě červené barvy.

Další znaky, podle nichž zralost určíte, jsou hnědnutí jader, padání ovoce při bezvětrném počasí a snadné oddělení stopky od plodné větévky. 

Kdy a jak sklízet?

Do otrhávání plodů se pusťte při suchém počasí, když není mráz a je odpoledne. Každý plod potom při česání rukou nadzdvihněte, až se stopka oddělí od větévky. Důležité je, abyste plody nemačkali, ani je nezranili nehty. Poté je vložte do vystlaného košíku.

Pokud máte k dispozici česáček, berte do něj vždy jen jeden plod. Kdybyste jich do něj totiž nechali spadnout více, budou se na nich dělat otlaky a úroda nevydrží tak dlouho.

Klepněte pro větší obrázek
Na podzim je velmi osvěžující hruškový kompot

Když máte již plody sesbírané, třiďte je podle toho, nač se je chystáte využít. Z košíku je berte po jednom a přebírejte je hned na místě.

K uskladnění vám nejlépe poslouží ploché lísky, na které si ovoce můžete rozložit jedno vedle druhého. Opatrně je přepravte na skladovací místo, aby se plody nepoškodily. 

Nemáte sklep? Z ovocné úrody připravte domácí víno

Nemáte sklep? Z ovocné úrody připravte domácí víno

Sklep: nejlepší místo pro uskladnění

Nejlépe se jablka a hrušky uchovávají ve studeném, čistém ovocném sklepě. Dobré trvanlivosti můžete dosáhnout při 2–5 stupních Celsia a při vlhkosti 85–90 procent.

Během zimy musíte plody pravidelně probírat, jestli nejsou shnilé nebo příliš měkké, aby se od nich nenakazila jiná jablka nebo hrušky.

Klepněte pro větší obrázek
Jablka obsahují mnoho vitaminu C a B, také vápník, hořčík a mnoho dalších minerálů 

Pročistěte celý strom i okolí

V září bývá hodně spadaného ovoce. Nenechávejte ho jen tak ležet na zemi, obsahuje většinou červy. Pokud ho necháte spadlé, je pravděpodobné, že z něj vylezou larvy a zakuklí se v zemi blízko vašeho stromu.

Tomu můžete zabránit, pokud plody budete sbírat jednou denně. Takto spadané ovoce lze dobře využít na džemy, mošty nebo šťávy.

Nemocné plody nenechávejte ani na stromě. Zárodky chorob by pokračovaly ve vývoji a vytvořili by spory, kterými se nemoci šíří. Nevkládejte je ani do košíku se zdravými plody, mohly by se o ně nakazit. Nejlepší je choroboplodné ovoce shodit na zem a zlikvidovat jej.

Klepněte pro větší obrázek
Z jablek si můžete připravit třeba sušené křížaly nebo jablečný ocet 

Správný čas pro objednání dřevin ve školce

V září je nutné sestavit si seznam na objednání stromů, které byste si chtěli v říjnu vysadit. Pokud pošlete objednávku včas, mohou vám školky zohlednit i speciální přání, co se týče různých tvarů a odrůd.

Jednotlivé odrůdy jabloní a hrušní
Název odrůdyPlodSklizňová zralostKonzumní zralost
Letní jabloně
'Hana'světle zelený, střední až velkýpolovina srpnanejvýše měsíc
'James Grieve Red'žlutozelený, střední až velký3. dekáda srpna2 až 3 týdny
'Julia'tmavočervený, středně velký2. polovina červenceihned
'Primula'zelenožlutý s červení, menší2. polovina srpnaihned
Podzimní jabloně
'Akane'žlutý s červení, střední až menšípolovina zářípo sklizni
'Diadem'červený, střední až nadprůměrnýpolovina záříříjen až listopad
Zimní jabloně
'Aneta'světle žlutý, velkýpočátek říjnakonec října až leden
'Angold'zelenožlutý, velký2. polovina záříříjen až březen
'Bohemia'červený, velkýkonec září, říjenříjen až březen
'Florina'středně velký až menšíběhem říjnaúnor až duben
'Golden Delicious'celožlutý, středně velkýod poloviny záříříjen až duben
'Goldstar'zlatožlutý, velkýprvní polovina říjnalistopad až březen
'Idared'zlatooranžový, střednídruhá dekáda říjnabřezen až květen
'Jonagold'zelenožlutý, střední až většízačátkem říjnaprosinec až březen
'Jonalord'červený až nahnědlý, velkýdruhá dekáda říjnaleden až červen
'Karmína'karmínový, středníkonec září, říjenprosinec až březen
'Lotos'celočervený, střední až velkýposlední dekáda záříprosinec až únor
'Melodie'žlutobílý, středníkonec zářílistopad až březen
'Melrose'zelenožlutý, velkýpolovina říjnaleden až květen
'Otava'žlutý s oranžovým, střední2. a 3. dekáda říjnaprosinec až březen
'Rajka'žlutý s červenou, střední až velkýpočátek říjnaprosinec až únor
'Rubín'červený, velkýkonec zářílistopad až březen
Letní hrušně
'Clappova'žlutavě zelený, velkýpolovina srpnapolovina srpna až září
'Laura'zelený, velkýkonec srpna až záříihned
'Radana'zelenožlutý s červenou, střednípolovina srpnakonec srpna
Podzimní hrušně
'Armida'žlutozelený, střednípolovina záříříjen až listopad
'Boscova Lahvice'žlutozelený, střední až velkýpolovina záříihned
'Elektra'kónický s oranžovým, velkýkonec srpna až zářízáří
'Konference'zelený s hnědým, střední až velkýkonec září až říjenříjen až listopad
Zimní hrušně
'Bohemica'žlutý s růžovým, střední až velkýpolovina říjnaprosinec až leden
'Dicolor'žlutý a červenou, střednízačátkem říjnapolovina prosince
'Erika'žlutozelený, velký1. dekáda říjnaprosinec až leden
'Lucasova'zelenožlutý s růžovým, velkýpolovina říjnapolovina listopadu
'Nela'celožlutý, středně velkýpočátek říjnapolovina ledna

Při objednávání je důležité si uvědomit, kolik místa vám stromy zaberou, až vyrostou. Pokud máte malou zahrádku, mohlo by se stát, že se vám na ni dřeviny nevejdou.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |
Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro podzimní balkón

Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro p…

Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které odolají plískanicím a prvním mrazíkům. Poradíme vám, jak prázdné truhlíky rozzářit, aby byl balkón hřejivý a útulný.

3.  9.  2019 |