vytisknout velikost písma Kdoule – téměř zapomenuté ovoce, ze kterého je skvělá marmeláda i likér

Čas sklizně kdoulí je právě nyní, na syrových si ale příliš nepochutnáte. Můžete z nich však připravit vynikající marmeládu, likér nebo je použít jako přílohu k masu. Květy i plody jsou navíc léčivé.

Kdo jednou ochutnal syrovou kdouli, pravděpodobně ji vyplivl a na toto ovoce zapomněl. Kdoule jsou totiž za syrova tvrdé a trpké. Ale zanevřít na ně by byla velká chyba. Kdoule se totiž nejí syrové – aby jejich chuť vynikla, musí projít tepelnou úpravou.

Kdoule jsou bohaté na vitaminy C, obsahují hodně minerálních látek, například zinek, železo, draslík nebo vápník. Jsou dobrým zdrojem antioxidantů, které neutralizují volné radikály a preventivně chrání před mnoha chronickými chorobami.

Kdy a jak sklidit jablka a hrušky. Plus tipy pro správné uskladnění

Kdy a jak sklidit jablka a hrušky. Plus tipy pro správné uskladnění

Tradičně se plody používaly k léčbě poruch trávení, jsou totiž bohaté na vlákninu. Kromě toho obsahují třísloviny a pektiny, díky svému složení se podílí na snížení hladiny „špatného“ cholesterolu a tím podporují zdraví srdce.

Květy stromu léčí kašel, jádra léčí kožní praskliny a další bolestivá narušení kůže, několik studií prokázalo, že kdoule blokuje růst škodlivých bakterií v těle.

Kdouloň je choulostivá na mráz

Kdouloň roste jako keř či strom. Má velké tmavě zelené listy a kvete velkými voňavými květy, kolikrát tak bývá pěstována právě kvůli nim jako okrasný strom. Plod je žlutá malvice. Z kulturních odrůd se nejčastěji pěstuje kdouloň s hruškovitými plody (Cydonia oblonga Pyriformis) a kdouloň s jablkovitými plody (Cydonia oblonga Maliformis).

Kdoule, ryngle, mišpule: jak se pěstují staré odrůdy stromů

Kdoule, ryngle, mišpule: jak se pěstují staré odrůdy stromů

Dřevině se bude dařit v hluboké humózní zemině, která je bohatá na živiny. Škodí jí však vápník, když je ho v půdě nadbytek, kdouloním žloutnou listy. Nepotřebuje příliš závlahy, ale v suchých lokalitách je třeba ji občas zalít. Místo na zahradě volte slunečné. Kdouloň je choulostivá na mráz, v lokalitách, kde často a hodně mrzne, se jí dařit nebude. Aby nepromrzly kořeny, zahrňte je na podzim vrstvou hlíny či humusu. Na ořezávání stromu opatrně, protože kdoule rostou právě na koncích výhonů.

Plody pronikavě voní po citrusech, na pohled připomínají jablka či hrušky. Jejich dužina je žlutá, šťavnatá a aromatická. Syrové plody nejsou příliš dobré, stromy ale rodí pravidelně a hojně, proto by byla škoda jejich plody nevyužít. Co tedy s nimi?

Jak vypěstovat avokádo z pecky?

Jak vypěstovat avokádo z pecky?

Pusťte kdoule do kuchyně

Čas sklizně kdoulí je právě teď, v říjnu a listopadu, když začínají padat první plody, ale ještě neudeřily první mrazíky. Aby byly kdoule poživatelné, je třeba je tepelně upravit. 

Marmeláda z kdoulí

Klasikou z kdoulí je zavařenina. Portugalsky se ostatně toto ovoce řekne marmelo. Na základní recept budete potřebovat asi kilo ovoce, 2 citrony a želírovací cukr (cca 500 gramů).

Kdoule je třeba zbavit chloupků na povrchu. Loupat se nemusí, postačí je důkladně umýt třeba kartáčkem či houbičkou a pak pořádně vydrbat utěrkou. Následně je nakrájejte na malé kousky, které vložíte do hrnce společně se šťávou a kůrou ze dvou citronů a dáte je vařit. Vařte do změknutí, bude to trvat asi 10 minut. Nakonec přidejte želírovací cukr a opětovně přiveďte k varu. Krátce povařte. Plňte do suchých, vyvařených sklenic, které po naplnění obrátíte dnem vzhůru.

Kdoule ale obsahují hodně pektinu, můžete s nimi experimentovat a udělat marmeládu bez přidaných látek. Můžete je kombinovat i s dalším ovocem, jablky a hruškami, ale i úplně odlišnými druhy. Z kdoulí připravíte kompot, koláč, určitě můžete vyzkoušet i povidla.

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Při vaření je možné je použít všude tam, kam byste dávali jablka či hrušky. Můžete si tedy upéct kuře s kdoulemi a pojídat je s bramborem, také krůtí maso v kombinaci se slaninou a kdoulí získá skvělou chuť. Uvařené kdoule můžete přidat i ke kozímu sýru a dodat tak klasickému salátu nový rozměr.

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese najdete houby krásné jako obrázek, ale verdikt zkušeného houbaře zničí vaše nadšení? Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a celá smaženice bude zkažená. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  9.  2022 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby
Přivezli jste si z dovolené oblázky? Máme pro vás 30+ nápadů na dekorace i umělecká díla

Přivezli jste si z dovolené oblázky? Máme pro…

Vytvořte si z obyčejných kamínků, které jste si přivezli od moře, originální kousky, které ozvláštní vaši domácnost, ale třeba i zahradu. Prohledali jsme za vás Pinterest a našli ty nejkrásnější nápady.

23.  9.  2022 |
Lucie Kořistová
Dekorace
10 způsobů, jak udržet teplo v interiéru a ušetřit za topení

10 způsobů, jak udržet teplo v interiéru a uš…

V době, kdy ceny plynu a elektřiny vylétly na historická maxima, je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, zda se ve vaší domácnosti netopí tak trochu „pánubohu do oken“. Zateplení fasády už zřejmě letos nestihnete, přesto existují chytrá řešení, která vám pomohou topit méně.

25.  9.  2022 |
Lucie Kořistová
Bydlení
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Houbařské žně konečně začaly. Nadprůměrně deštivé počasí a konec vysokých teplot houbám opravdu svědčí. Některé oblasti v České republice jsou zárukou, že byste si odnést plný koš. A ne jeden. Ale i teď se najde řada míst, odkud z lesa můžete odejít s prázdnou nebo jen s pár kousky na dně košíku. Kde tedy rostou houby teď? Kam vyrazit na houby na přelomu léta a podzimu? Kde vás v Česku čekají pravidelně nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

3.  9.  2022 |
Lenka Chvostová
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

21.  9.  2022 | |2 N/A
Kateřina Hradová
ZajímavostiUžitečná zahradaÚrodaTestyNářadí a stroje