Na trhu existuje celá řada přístrojů, které vám umožní přípravu dobré kávy v domácích podmínkách. Před pořízením některého z nich je dobré se seznámit s jejich hlavními vlastnostmi, výhodami a nevýhodami.
Při rozhodování bude hrát roli nejen pořizovací cena, ale například i množství šálků kávy, které člověk přes den vypije. Protože kávový rituál při použití například aeropressu je zážitek, pokud si děláte jednu kávu za den. Ale v okamžiku, kdy pijete šest káv denně, může být ruční mletí, pak spařování kávy vodou o správné teplotě a nakonec vytlačování nápoje z aeropressu přes vzduchovou bublinu nejen časově, ale nakonec i fyzicky náročné.
Jaké možnosti trh nabízí
Kapslový kávovar – je nenáročný přístroj za příznivou pořizovací cenu, v různých akcích může stát méně než tisíc korun. Kapsle nabízí širokou paletu chutí, ať už jde o frappé, cappuccino či macchiato. Je však třeba si uvědomit, že káva namletá v kapslích nemusí být příliš kvalitní a také je mletá dlouho dopředu, čímž ztrácí svou přirozenou chuť. Ta je naopak dodávána různými přísadami. Kapsle notně prodraží cenu jednotlivých šálků kávy, takže jsou vhodné spíše pro občasné "kafíčkáře". Používání jednorázových plastových kapslí navíc není ekologické.
Plnoautomatický kávovar – je jednoduchý na obsluhu a kávu připraví stisknutím jednoho tlačítka. Je vybavený automatickým mlýnkem, takže mele zrna těsně před přípravou nápoje. Hrubost mletí by měla jít nastavit, protože ovlivňuje výslednou chuť. Milovníci latte macchiata či cappuccina si mohou pořídit kávovar, se zásobníkem na mléko, který se o přípravu těchto nápojů postará zcela sám (plnoautomat). Poloautomaty mají k dispozici trysku na horkou páru, pomocí které si mléko jednoduše našleháte. Pořizovací cena automatického kávovaru bývá vyšší, potřebuje pravidelnou údržbu.
Pákový kávovar – nabízí kávu jako z italské kavárny. Nemá zásobník na kávu, tu si musíte většinou sami namlít, potom ji natlačit do sítka ve speciálním držáku a ten pohybem páky nasadit na samotný přístroj. Odsud pochází i název pro tento typ kávovaru. Proces přípravy kávy můžete zjednodušit používáním takzvaných podů. Jde o hermeticky uzavřené a přesně naporcované množství kávy (7 g). Po přípravě kávy vás také čeká čištění různých částí přístroje, nejlépe po každém použití.
Překapávací kávovar - cenově nenáročný kávovar, který dokáže připravit větší množství kávy chuťově podobné espressu. K přípravě se používá mletá káva, přes kterou protéká horká voda. Lógr zachycuje papírový filtr a hotový nápoj stéká do konvice ve spodní části přístroje. Překapávaná káva se vyznačuje nahořklou chutí, jelikož se filtruje delší dobu.
Dripper – představuje nádobu ve tvaru trychtýře, kam se vkládá filtr. Jde o pomůcku pro jednoduchou alternativní přípravu kávy překapáváním, tzv. pour-over. Dripper se postaví na hrnek či konvičku, do nádoby poté postupně překape nápoj. Touto přípravou získá káva jedinečnou chuť, vynikne každý ovocný tón i jemné nuance.
French press – konvička s pístem, který oddělí vytvořený nápoj od logru. Většinou je nádoba french pressu vyrobena ze skla a má plastové či kovové úchyty, držáky. Je třeba používat kávu namletou na hrubo. Konvička se rychle umyje, k přípravě kávy stačí horká voad. Stlačovací sítko na rozdíl od papírového filtru neodfiltruje oleje obsažené v kávě, má takto připravená káva plnou chuť.
Aeropress – plastový váleček, který kombinuje filtrování kávy přes filtr a použití tlaku, tedy práci dripperu a french pressu. Jde o moderní vynález, jeho příběh se začal psát teprve v roce 2005. Příprava je jednoduchá - namelete si kávu, kterou nasypete do válečku, nalijete horkou vodu, nasadíte sítko s filtrem a postavíte na hrnek. Tlakem pak vymáčknete kávu, která připomíná překapávanou, je však chuťově mnohem plnější.
Moka konvička – do spodní nádobky nalijete vodu, přidáte trychtýř, misku s kávou a horní nádobku. Postavíte na oheň a za chvilku máte kávu. Jak dobrá bude, záleží i na tom, jak čerstvou si ji sami namelete. Káva z moka konvičky vyniká silnou chutí a vyšším obsahem kofeinu. Káva z moka konvice má specifickou, lehce připálenou chuť, protože se připravuje při varu. Podobá se italskému espressu, ale chybí mu specifická pěna. Tradičně se moka konvička používá na plynovém hořáku, či elektrické plotýnce, v nabídce však najdete konvičky na elektrickou či sklokeramickou desku nebo indukci.
Vacuum pot – nabízí přípravu velmi jemné kávy bez jakékoliv sedliny. Jde o působivý rituál, rychlý ranní hrnek kávy z něj ale nedostanete. Nejprve musíte do spodní baňky nalít vroucí vodu, nasadit druhou baňku a zapálit kahan. Voda vystoupá do horní baňky, následně se vsype káva a nechá zhruba dvě minuty louhovat, pak se kahan vypne a nápoj díky podtlaku proteče do spodní baňky. Výsledný nápoj je bez lógru, s výbornou chutí a čistý.
V galerii v úvodu článku mrkněte na tipy na zajímavé přístroje na přípravu kávy.