Karambola vám neposlouží jen v kuchyni. Šťávou z plodů odstraníte zbytky skvrn z látky nebo vyleštíte mosaz. Listy rostlin můžete použít jako obklady, když vás začne bolet hlava, navíc toto ovoce svým složením podporuje a zvyšuje účinky řady léků. Ve světě se pěstuje sedmnáct druhů karamboly, některé mají plody sladší, jiné kyselejší. Obsahují v malém množství provitamin A, vitamin C, vápník, železo, hořčík, fosfor a rozpustnou vlákninu. Plody posílí vaše kosti a imunitní systém, hodí se do redukčních diet.
Kdy je karambola zralá a jak ji jíst?
Jestliže chcete vyzkoušet chuť plodů karamboly obecné, pamatujte na to, že do našich obchodů se dovážejí jen ty nezralé, které dozrávají až při pokojové teplotě. Pravý čas konzumace poznáte podle jejich hnědě zabarvených ostrých hran čili žeber. Karamboly neloupejte, pouze odstraňte hnědá žebra!
Šťavnatá dřeň vám může přivodit úsměv nebo škleb, to podle toho, jakou odrůdu a zralost si zvolíte. Každopádně vás osvěží a v kombinaci s jiným tropickým ovocem získáte výbornou chuť na jazyku.
Pěstování: Karambola v bytě plodí až 3x ročně
Chcete-li mít doma pěkně vypadající exemplář karamboly a ještě si z ní utrhnout něco k snědku, nic vám nebrání. V bytových podmínkách jde totiž o celkem plodnou rostlinu (až deset plodů z metrového rozměru), jež může plodit dvakrát až třikrát ročně.
Namnožit si ji lze ze semen nebo roubováním. Pokud ji chcete pěstovat právě kvůli plodům, zvolte roubovanou rostlinu, protože ze semen se dočkáte plodnosti až za šest až osm let, někdy i za delší dobu. Jestliže vám ale čekání nevadí, zkuste si koupit několik plodů a rozkrojte je napříč.
Řez veďte opatrně, ať nepoškodíte semena nacházející se ve středu plodů. Vyndejte je, ta velká propláchněte a nechte pár hodin ve sklenici s vodou. Poté je jemně osušte a vysejte zhruba tři centimetry pod povrch zeminy.
Kam ji umístit a jak ji zalévat?
Karambola vás bude v domácích podmínkách těšit, dopřejete-li jí to, co má ráda. Nejprve si rozmyslete, kam ji umístíte, protože mladé rostlinky nesnáší přesazování (kromě toho i chemické postřiky).
Zvolte raději slunné místo než naopak. Od června do září můžete karambolu umístit do nevytápěného skleníku nebo fóliovníku, ale pozor na teplotu! Rostlinu hnojte aspoň čtyřikrát ročně, půdu jí dopřejte kyprou, bohatou na živiny. Nic nezkazíte směsí rašeliny, kompostu a hrubšího písku.
Největší práci vám dá péče v zimním období; slunečního světla, které karambola potřebuje, je přes den málo a též jí nedělá dobře větrání a střídání sucha a vlhkého ovzduší.
Nezapomeňte na ni s vodou – zalévejte dešťovou nebo odstátou – ale nepřemokřete ji, to nesnáší. Nejvhodnější teplota je mezi osmnácti až dvaceti stupni Celsia, při nižších vám může uhynout.
Jakmile se na ní začnou objevovat různě zelené malé skvrnky, olemované žlutým pásem, je to neklamný znak odumírání listů. Posléze rostlina většinou přijde o větve, celý kmen zhnědne a karambola uhyne.
Recepty s karambolou
Karambola má velké využití především v čerstvém stavu – toto ovoce se hodí k ozdobení pohárů, moučníků, zmrzlin i salátů, oceníte ji ale také při přípravě džusů, rosolů a marmelád. Nakládá se, zavařuje, gratinuje na grilu nebo v troubě. Vyzkoušejte tyto oblíbené recepty.
Exotický ovocný salát
Budete potřebovat:
- šťávu z jedné až dvou limetek
Oloupejte banány a nakrájejte je na kolečka. Kiwi též oloupejte a nakrájejte na kolečka, karamboly na hvězdičky. Vše pokapejte cukrem oslazenou šťávou z limetek a z pomeranče. Papáji přepulte, vyndejte semínka, vydlabejte dužinu a udělejte z ní malé kousky. Ty přidejte k ostatnímu ovoci, vše zamíchejte a nandejte do pohárových misek. Před podáváním dejte ovocný salát vychladit alespoň na hodinu do lednice.
Energetický nápoj
Budete potřebovat:
- půl lžičky vanilkové esence
Oves povařte ve vodě. Ve druhém hrnci povařte ve vodě oloupaný topinambur. Omyjte a oloupejte karambolu. Do mixéru dejte uvařený oves a topinambur s karambolou, přidejte cukr a esenci. Smíchejte. Jedná se o vysoce energetický nápoj bohatý na kalorie, který mohou využít i děti se zvýšenou fyzickou aktivitou. Kromě energie je obdaří dostatkem vitaminu C.
Domácí džus
Budete potřebovat:
- 5 kilogramů dobře zralých mang
Tento recept v Česku asi nevyužijete, přece jen 5 kg mang a 8 kg karambol je hodně. Ale kdybyste někdy žili v exotických krajích, může se hodit: Ovoce umyjte a nakrájejte na kousky. Dejte je odděleně do odšťavňovače. Poté smíchejte čtyři části manga a tři karamboly. Ochutnejte a podle chuti přidejte víc manga nebo karamboly. Poté zahřívejte až k varu, odstraňte pěnu a ještě teplé nalévejte do lahví, které necháte vařit deset minut ve vařící vodě. Až se lahve ochladí, můžete si je oštítkovat a uskladnit.
Salát s kuřecím masem
Budete potřebovat
a na zálivku:
Uvařte, upečte či osmažte kuřecí prsíčka a nakrájejte je na kousky. Salátové listy dobře umyjte a nechte dobře okapat. Manga oloupejte a nakrájejte je na kousky, karambolu nakrájejte na hvězdičky. Ingredience na zálivku vložte do mixéru a mixujte až do doby, kdy se vytvoří kašovitá hmota. Na talíř rozložte listy salátu, na ně kuřecí maso, přidejte kousky manga a karamboly a zalijte připravenou zálivkou.
Sépiový salát s jogurtem
Budete potřebovat:
- čtvrtku hrnku bílého jogurtu
- dvě třetiny hrnku šťávy z karamboly
Dobře očistěte sépie a dejte je na tři minuty do vroucí vody. Oloupejte okurku s cibulí a nakrájejte je na dlouhé nudličky. Osolte je, aby pustily šťávu, a poté přeceďte. Smíchejte jogurt, karambolovou a citronovou šťávu, sirup. Přidejte zeleninu a sépie a pokrm ihned podávejte.