vytisknout velikost písma Karambola v našem jídelníčku: ochutnejte ji!

Karambola alias čínská hvězdice je u nás čím dál dostupnější - jak v podobě plodů, tak i samotných rostlin k pěstování. Pokud jste ji neochutnali, zkuste to, lze ji připravit na mnoho způsobů.

Pochutnejte si na exotice  

Jestliže chcete vyzkoušet chuť plodů karamboly obecné, této z Indonésie pocházející sladkokyselé dobroty, pamatujte na to, že do našich obchodů se dovážejí jen ty nezralé, které dozrávají až při pokojové teplotě. Pravý čas konzumace poznáte podle jejich hnědě zabarvených ostrých hran čili žeber. Karamboly neloupejte, pouze odstraňte hnědá žebra!  

Klepněte pro větší obrázek
Aby se plody během cest do různých zemí, v nichž nerostou, nezkazily, trhají se nezralé 

Šťavnatá dřeň vám může přivodit úsměv nebo škleb, to podle toho, jakou odrůdu a zralost si zvolíte. Každopádně vás osvěží a v kombinaci s jiným tropickým ovocem získáte výbornou chuť na jazyku.

Karambola má velké využití především v čerstvém stavu – hodí se k ozdobení pohárů, moučníků, zmrzlin i salátů, oceníte ji ale také při přípravě džusů, rosolů a marmelád. Nakládá se, zavařuje, gratinuje na grilu nebo v troubě. Příprava na grilu by vás mohla zajímat: jednoduše karambolu nakrájejte na hvězdičky a navrch dejte vanilkový krém s hnědým cukrem. 

Léčivé účinky a spol.  

Ve světě se v současné době pěstuje sedmnáct druhů karamboly, některé mají plody sladší, jiné kyselejší. Obsahují v malém množství provitamin A, vitamin C, vápník, železo, hořčík, fosfor a rozpustnou vlákninu. Plody posílí vaše kosti a imunitní systém, hodí se do redukčních diet.

Šťávou z nich odstraníte zbytky skvrn z látky nebo vyleštíte mosaz. Listy rostlin můžete použít jako obklady, když vás začne bolet hlava. Karambola svým složením podporuje a zvyšuje účinky řady léků. Dřevo z ní se využívá k výrobě nábytku.  

Klepněte pro větší obrázek
Plody zahánějí pocit žízně 

Aby se plody nezkazily  

Doporučuje se nechat je na chladnějším místě chráněném před světlem, ale ne v mrazáku. Pokud je skladujete při deseti stupních Celsia, vydrží vám v dobrém stavu až měsíc. Se zvyšující se skladovací teplotou se logicky doba jejich poživatelnosti zkracuje.  

Domácí pěstování? Ano!  

Chcete-li mít doma pěkně vypadající exemplář karamboly a ještě si z ní utrhnout něco k snědku, nic vám nebrání. V bytových podmínkách jde totiž o celkem plodnou rostlinu (až deset plodů z metrového rozměru), jež může plodit dvakrát až třikrát ročně.  

Namnožit si ji lze ze semen nebo roubováním. Pokud ji chcete pěstovat právě kvůli plodům, zvolte roubovanou rostlinu, protože ze semen se dočkáte plodnosti až za šest až osm let, někdy i za delší dobu. Jestliže vám ale čekání nevadí, zkuste si koupit několik plodů a rozkrojte je napříč.

Řez veďte opatrně, ať nepoškodíte semena nacházející se ve středu plodů. Vyndejte je, ta velká propláchněte a nechte pár hodin ve sklenici s vodou. Poté je jemně osušte a vysejte zhruba tři centimetry pod povrch zeminy. 

Klepněte pro větší obrázek
Karambolu umístěte na jižní okno, potřebuje slunné místo 

Vyroste vám hvězda  

Karambola vás bude v domácích podmínkách těšit, dopřejete-li jí to, co má ráda. Nejprve si rozmyslete, kam ji umístíte, protože mladé rostlinky nesnáší přesazování (kromě toho i chemické postřiky).

Nezapomeňte na ni s vodou – zalévejte dešťovou nebo odstátou – ale nepřemokřete ji, to nesnáší. Nejvhodnější teplota je mezi osmnácti až dvaceti stupni Celsia, při nižších vám může uhynout.

Zvolte raději slunné místo než naopak. Od června do září můžete karambolu umístit do nevytápěného skleníku nebo fóliovníku, ale pozor na teplotu! Rostlinu hnojte aspoň čtyřikrát ročně, půdu jí dopřejte kyprou, bohatou na živiny. Nic nezkazíte směsí rašeliny, kompostu a hrubšího písku.

Největší práci vám dá péče v zimním období; slunečního světla, které karambola potřebuje, je přes den málo, a též jí nedělá dobře větrání a střídání sucha a vlhkého ovzduší.

Jakmile se na ní začnou objevovat různě zelené malé skvrnky, olemované žlutým pásem, je to neklamný znak odumírání listů. Posléze rostlina většinou přijde o větve, celý kmen zhnědne a karambola uhyne.  

Klepněte pro větší obrázek
I květy karamboly jsou jedlé  

Chcete ji doma?  

Karambola (Averrhoa karambola) je k dostání v některých internetových obchodech. Nabízí ji například na pawpaw.cz za 1 200 korun (rostlinu) či za třicet korun (pět semen) na koexflor.cz.

Ani dnes vás nenechám pouze s chutí na jazyku, ale nabídnu hned několik jednoduchých karambolových receptů, které vás nabijí energií. Dobrou chuť!

Tropická Makedonie 

Na tento exotický salát si připravte:

  • 2 karamboly
  • 1 kiwi
  • 2 papáji
  • 2 banány
  • 1 pomeranč
  • šťávu z jedné až dvou limetek
  • cukr podle vaší chuti  

Oloupejte banány a nakrájejte je na kolečka. Kiwi též oloupejte a nakrájejte na kolečka, karamboly na hvězdičky. Vše pokapejte cukrem oslazenou šťávou z limetek a z pomeranče. Papáji přepůlte, vyndejte semínka, vydlabejte dužinu a udělejte z ní malé kousky. Ty přidejte k ostatnímu ovoci, vše zamíchejte a nandejte do pohárových misek. Před podáváním dejte ovocný salát vychladit alespoň na hodinu do lednice.

Klepněte pro větší obrázek
Karambolu známe spíše rozkrájenou, tedy v podobě hvězdiček

Energetický nápoj Wawa Wasi  

Budete potřebovat:

  • 100 gramů ovsa
  • 120 gramů topinamburu
  • 300 gramů karamboly
  • 200 gramů cukru
  • půl lžičky vanilkové esence 

Oves povařte ve vodě. Ve druhém hrnci povařte ve vodě oloupaný topinambur. Omyjte a oloupejte karambolu. Do mixéru dejte uvařený oves a topinambur s karambolou, přidejte cukr a esenci. Smíchejte. Jedná se o vysoce energetický nápoj bohatý na kalorie, který mohou využít i děti se zvýšenou fyzickou aktivitou. Kromě energie je obdaří dostatkem vitaminu C.  

Domácí džus z karamboly a manga  

Nachystejte si:

  • 5 kilogramů dobře zralých mang
  • 8 kilogramů karambol

Ovoce umyjte a nakrájejte na kousky. Dejte je odděleně do odšťavňovače. Poté smíchejte čtyři části manga a tři karamboly. Ochutnejte a podle chuti přidejte víc manga, nebo karamboly. Poté zahřívejte až k varu, odstraňte pěnu a ještě teplé nalévejte do lahví, které necháte vařit deset minut ve vařící vodě. Až se lahve ochladí, můžete si je oštítkovat a uskladnit.  

Tropický salát  

Připravte si:

  • 4 kuřecí prsíčka
  • 1 hlávkový salát
  • 2 manga
  • 1 karambolu

a na zálivku:

  • půlku manga
  • 60 mililitrů oleje
  • 1 lžičku kari koření
  • 5 lžic jogurtu 

Uvařte, upečte či osmažte kuřecí prsíčka a nakrájejte je na kousky. Salátové listy dobře umyjte a nechte dobře okapat. Manga oloupejte a nakrájejte je na kousky, karambolu nakrájejte na hvězdičky. Ingredience na zálivku vložte do mixéru a mixujte až do doby, kdy se vytvoří kašovitá hmota. Na talíř rozložte listy salátu, na ně kuřecí maso, přidejte kousky manga a karamboly a zalijte připravenou zálivkou.  

Sépiový salát s jogurtem  

Budete potřebovat:

  • 350 gramů sépií
  • 100 gramů bílé cibule
  • 100 gramů okurky
  • sůl
  • čtvrtku hrnku bílého jogurtu
  • dvě třetiny hrnku šťávy z karamboly
  • lžíci ovocného sirupu
  • lžičku citronové šťávy 

Dobře očistěte sépie a dejte je na tři minuty do vroucí vody. Oloupejte okurku s cibulí a nakrájejte je na dlouhé nudličky. Osolte je, aby pustily šťávu, a poté přeceďte. Smíchejte jogurt, karambolovou a citronovou šťávu, sirup. Přidejte zeleninu a sépie a pokrm ihned podávejte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |