vytisknout velikost písma Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

Pokud kanu pěstujete v záhoně

Kana neboli dosna (Canna indica) je sice vytrvalá rostlina, ale bohužel není mrazuvzdorná. Po prvním silnějším mrazíku je tedy zapotřebí, abyste ji vyryli ze země. Zeminu, jež ulpěla na jejích kořenech a hlízách, nesmíte oklepávat (pozor, nespleťte se – například u jiřinek se naopak oklepání doporučuje).

Nadzemní část odřízněte asi deset centimetrů nad oddenky a odstraňte všechny zbytky listů. Hlízy uložte do vybrané tmavé místnosti tak, jak jste je vyryli. Předem je nesušte. Pravidelně kontrolujte, zda se na nich neobjeví plíseň. Pokud ano, postižené hlízy odstraňte co nejrychleji.

Přečtěte si, jak se má exotická kana pěstovat

Přečtěte si, jak se má exotická kana pěstovat

Pokud ji pěstujete v květináči jako balkonovou rostlinu

Jestliže jste dosnu pěstovali jako nádobovou rostlinu, oddenky ani nemusíte z květináče vybírat. Pouze odstřihněte její nadzemní část a nádobu i s kanou uložte do místnosti s vyhovující teplotou. Prostory, v nichž má přezimovat, nesmí být příliš studené – jako nejvhodnější teplota se udává deset až dvanáct stupňů Celsia. 

Mrazy se blíží: co s jiřinkami

Mrazy se blíží: co s jiřinkami

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |