vytisknout velikost písma Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

O tom, jak správně přezimovat jiřinky, jsme již psali. Nyní vám poradíme, jak se postarat o dosnu (Canna indica).

Tato vytrvalá rostlina, hodící se jak do nádob, tak i do záhonů, za jejíž krásné květy vděčíme španělským a portugalským námořníkům, kteří ji do Starého světa přivezli z Jižní Ameriky, není mrazuvzdorná.

Pokud ji pěstujete v záhoně

Po prvním silnějším mrazíku je tedy zapotřebí, abyste ji vyryli ze země. Zeminu, jež ulpěla na jejích kořenech a hlízách, nesmíte oklepávat (pozor, nespleťte se – u jiřinek se naopak oklepání doporučuje).

Klepněte pro větší obrázek
Hlízy přes zimu nezalévejte 

Nadzemní část odřízněte asi deset centimetrů nad oddenky a odstraňte všechny zbytky listů. Hlízy uložte do vybrané tmavé místnosti tak, jak jste je vyryli. Předem je nesušte. Pravidelně kontrolujte, zda se na nich neobjeví plíseň. Pokud ano, postižené hlízy odstraňte co nejrychleji.

Přečtěte si, jak se má pěstovat exotická kana

Přečtěte si, jak se má pěstovat exotická kana

Pokud ji pěstujete v květináči jako balkonovou rostlinu

Jestliže jste dosnu pěstovali jako nádobovou rostlinu, oddenky ani nemusíte z květináče vybírat. Pouze odstřihněte její nadzemní část a nádobu i s kanou uložte do místnosti s vyhovující teplotou. Prostory, v nichž má přezimovat, nesmí být příliš studené – jako nejvhodnější teplota se udává deset až dvanáct stupňů Celsia.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |