9
Fotogalerie

Kámen v zahradě

Kámen je krásným a trvanlivým materiálem pamatujícím věky. Možná se někomu zdá neživý a chladný, je-li ale vhodně zabudován do sadové úpravy, bývá dokonalým objektem. Solitérní kámen v trávě ve vás dokáže vzbudit pocit tajemna a nadčasovosti.

Kombinace neživého kamene a živých rostlin není novou módní záležitostí, vždyť její působivost objevili již před mnoha staletími zahradníci po celém světě. Vzpomeňte na japonské zahrady, kde je soužití kamenů a rostlin dovedeno k naprosté harmonii a dokonalosti. Proč se nepokusit ozvláštnit takto vlastní zahradu? 

Koupit lze i kámen

Zatímco drobnější kameny určené pro stavbu zídek a skalek můžete v některých lokalitách nasbírat bez problémů kolem vlastní zahrady, pěkné a veliké kameny jen tak na poli neleží. Existují však firmy zabývající se jejich prodejem. 

Skála na cestě

Jakmile si vyberete druh kamene, který byste chtěli na zahradě umístit, obraťte se na specializovaného prodejce nebo přímo výrobce (kamenolom). Nejste-li si jisti, jaký bude výsledek osazení takového solitérního kusu do zahrady, poraďte se s odborníky.

kameny_II_6.JPG
Dva podobné kameny můžete umístit tak, aby působily jako pomyslná brána do některé části zahrady 

Pokud si na celou akci najmete odbornou firmu, budete mít možnost vidět na jejích prezentačních snímcích, jak takový kámen působí ve skutečné výsadbě, a prohlédnete si i druhy vhodné pro vaši lokalitu.

Kámen by měl vždy zapadnout do okolí, aby nepůsobil rušivě. Budujete-li zahradu jiného stylu (například japonskou, orientální, středozemní) pak by měl výběr odpovídat přírodnímu materiálu v té či oné krajině.

kameny_II_1.jpgkameny_II_3.jpg 
Tím více zapadne kámen do prostředí zahrady, čím více jej zapojíte do výsadby zeleně 

Stěhování kamene na určené místo není jednoduchá akce: rozhodně počítejte s náklady na dopravu a mechanizaci potřebnou k nakládce, vykládce a jeho usazení. Že bude potřeba i několika silných pomocníků, je nasnadě.

Umělecké dílo přírody

Některé veliké kameny nepotřebují ani zásah lidské ruky a působí jako přírodní sochy. Takovým kusům je potřeba vybrat dobré místo s citem pro krajinu. Není to vždy jednoduché – také proto je dobré uvažovat o zadání takovéto akce odborné firmě.

Nejlépe se pracuje na zahradě, která teprve vzniká. V plánech výsadby je vyznačeno i umístění kamene, který se na své místo dostane jako první. V tom případě lze použít i těžší mechanizaci (nakladač), a pokud nechcete na pozemek zajíždět, najměte si na přemístění jeřáb.

kameny_II_8.JPG
Prodávané kameny se často dováží ze zahraničí, například z lomů na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku či v Itálii

Menší jeřáby dosáhnou s kamenem přes plot až na určené místo – náklady na osazení se trochu prodraží, ale nezhutníte a nerozjezdíte plochu budoucí zahrady těžkým vozidlem. A opět – pokud zadáte práci odborné firmě, nemusíte se o shánění mechanizace vůbec starat.

Sošky, lampy, nábytek: vše z kamene

V zahradnických centrech si můžete opatřit drobné figurky například z pískovce. Oblíbená jsou stylizovaná zvířata, hlavy obrů s rozesmátými obličeji… Pěkné jsou kameny jen lehce opracované, při jejichž pozorování se daří fantazii.

Pro japonskou zahradu pořídíte také různé lucerny nebo stylizované sošky duchů. Oblibu získávají i sluneční hodiny, třebaže jsou spíš okrasným prvkem než užitkovou věcí: počet slunečných dnů v našich končinách nedovoluje měřit jimi čas celodenně ani během léta, natož po celý rok.

kameny_II_2.jpgkameny_II_7.jpg
Spojení vodního a kamenného prvku působí přirozeně 

Pro ptáky nainstalujte v zahradě pítka, ocení je v horkých letních dnech, zvláště nemáte-li na zahradě jiný přístupný zdroj vody. Podobně využijete i krmítka v zimě, sobě uděláte radost lavičkou nebo stolkem.

Kamenný nábytek má výhod hned několik: nemusíte se o něj prakticky vůbec starat a s věkem dostává pěknou patinu. Je opravdu dlouhověký, odolný proti poškození, na zimu se nemusí uklízet. Vadí-li někomu tvrdší posezení, poslouží dobře sedáky používané na dřevěný nábytek.

kameny_II_9.jpg
Tento materiál stárnutí neohrozí   

Kámen na terasy

Opracovaný kámen může být součástí vstupní haly, zimní zahrady, terasy i obytných prostor v domě. Vždy se jedná o kámen ušlechtilý, nezřídka leštěný – použitý většinou k výrobě stolů a stolků vhodných jak na terasu, tak do interiéru. Cena některých stolků s plochou necelého metru čtverečního se pohybuje kolem padesáti tisíc.

Jako solitér do zahrady koupíte i dílo sochařské, kdy je do kamene vytesán reliéf či z pozadí vystupující socha. Takové výtvory umístěné na terase nebo v blízkosti obytné plochy oživí a ozvláštní prostor za cenu třeba dvou set tisíc.

kameny_II_4.JPGkameny_II_5.JPG
Osvětlený kámen vypadá působivě i v noci 

Zajímavé jsou přírodní vápencové kameny štíhlého tvaru – patřičně nasvícené, případně s osvětlením zabudovaným přímo v sobě. Budou krásným osvětlovacím prvkem teras, jezírek a zajímavých koutů zahrady. Z popisovaných kamenných artefaktů jsou nejlevnější, menší kusy stojí kolem pěti tisíc.

Foto: Shutterstock

Doporučujeme

Články odjinud