vytisknout velikost písma Kamélie, milovnice chladu: Jak se o ni starat, aby kvetla co nejdéle?

Kamélie japonská, chladnomilná kráska původně rostoucí na svazích japonských hor, se do Evropy dostala pravděpodobně již v 16. století zásluhou portugalských mořeplavců. Její zlatá éra přišla až v období biedermeieru, kdy se díky tomu, že má ráda chladno a kvete v zimních měsících, stala doslova královnou plesů. Jak ji pěstovat, aby se jí dařilo?

Ledová královna

Kamélie japonská (Camellia japonica) je stálezelený keř, který v zimě vyžaduje umístění v chladné místnosti, v nevytápěné chodbě či hale s teplotou 5 až l0 oC. Podle stáří dorůstá do různě vysokých keřů či stromků, celoročně ozdobených lesklými temně zelenými kožovitými listy. Světle šedá kůra větévek a kmene je hladká.

Má jednoduché nebo plné květy v barvě od čistě bílé přes růžovou až po sytě červenou, případně květy dvoubarevné, které se objevují v období od pozdního podzimu do začátku dubna. Podle odrůd mívají velikost až kolem 12 cm. Nádherné květy však mají jeden nedostatek - nevoní.

Klepněte pro větší obrázek

Kamélie čínská: květ dam a samurajů

Kamélie čínská: květ dam a samurajů

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |