vytisknout velikost písma Kamélie, milovnice chladu: Jak se o ni starat, aby kvetla co nejdéle?

Kamélie japonská, chladnomilná kráska původně rostoucí na svazích japonských hor, se do Evropy dostala pravděpodobně již v 16. století zásluhou portugalských mořeplavců. Její zlatá éra přišla až v období biedermeieru, kdy se díky tomu, že má ráda chladno a kvete v zimních měsících, stala doslova královnou plesů. Jak ji pěstovat, aby se jí dařilo?

Ledová královna

Kamélie japonská (Camellia japonica) je stálezelený keř, který v zimě vyžaduje umístění v chladné místnosti, v nevytápěné chodbě či hale s teplotou 5 až l0 oC. Podle stáří dorůstá do různě vysokých keřů či stromků, celoročně ozdobených lesklými temně zelenými kožovitými listy. Světle šedá kůra větévek a kmene je hladká.

Má jednoduché nebo plné květy v barvě od čistě bílé přes růžovou až po sytě červenou, případně květy dvoubarevné, které se objevují v období od pozdního podzimu do začátku dubna. Podle odrůd mívají velikost až kolem 12 cm. Nádherné květy však mají jeden nedostatek - nevoní.

Klepněte pro větší obrázek

Kamélie čínská: květ dam a samurajů

Kamélie čínská: květ dam a samurajů

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |