vytisknout velikost písma Kam s exotickými rostlinami v naší zahradě?

Letní balkony, terasy a chodníky zdobí mnohdy návštěvníci z tropických a subtropických krajů. Exotickým rostlinám nacházíme v zahradě místo citlivě, aby vynikl a oku lahodil jejich cizokrajný vzhled.
Kam s exotickými rostlinami v naší zahradě?

Rostliny v nádobách jsou typickými obyvateli zpevněných ploch, teras a balkónů, ale své uplatnění nacházejí i přímo v zahradě. Aby vynikl jejich exotický vzhled, umisťují se často jako solitéry ke vstupům do budovy, na stupně schodišť, k odpočívadlům, do trávníkových ploch nebo do středů letničkových záhonů. Při zapouštění do trávníků a záhonů je důležité, aby byla nádoba dobře zakrytá. Okraje květináče, vyčnívajícího např. z letničkového záhonu, nepůsobí příliš esteticky.

Chceme-li vytvořit z rostlin esteticky hodnotnou skupinu, je důležité, aby nádoby použitých rostlin měly podobný charakter (byly ze stejného materiálu, měly podobný tvar, podobnou barvu). Lze kombinovat například velkou rostlinu v dřevěném květináči s několika menšími v hliněných květináčích. Přidáme-li však do této skupiny ještě několik plastových květináčů a plechových kbelíčků, bude skupina působit nesourodě.

Exotické rostliny mohou být kombinovány i s ostatními dřevinami, trvalkami i letničkami v nádobách. Mělce kořenící letničky lze vysadit také přímo do nádoby a oživit tak celkový vzhled nádoby v letním období.

Vzájemnou kombinací rostlin vznikají kontrasty. Silného kontrastu dosáhneme použitím prvků s výrazně odlišnými vlastnostmi, např. velký a malý list rostliny. Silný kontrast vnáší do skupiny oživení, ale jeho přemíra může vyvolat chaos. Vzájemně kontrastují různě zbarvené rostliny i rostliny s jemnou stavbou a drobnými listy s rostlinami málo větvenými a velkolistými.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A