vytisknout velikost písma Kam s exotickými rostlinami v naší zahradě?

Letní balkony, terasy a chodníky zdobí mnohdy návštěvníci z tropických a subtropických krajů. Exotickým rostlinám nacházíme v zahradě místo citlivě, aby vynikl a oku lahodil jejich cizokrajný vzhled.
Kam s exotickými rostlinami v naší zahradě?

Rostliny v nádobách jsou typickými obyvateli zpevněných ploch, teras a balkónů, ale své uplatnění nacházejí i přímo v zahradě. Aby vynikl jejich exotický vzhled, umisťují se často jako solitéry ke vstupům do budovy, na stupně schodišť, k odpočívadlům, do trávníkových ploch nebo do středů letničkových záhonů. Při zapouštění do trávníků a záhonů je důležité, aby byla nádoba dobře zakrytá. Okraje květináče, vyčnívajícího např. z letničkového záhonu, nepůsobí příliš esteticky.

Chceme-li vytvořit z rostlin esteticky hodnotnou skupinu, je důležité, aby nádoby použitých rostlin měly podobný charakter (byly ze stejného materiálu, měly podobný tvar, podobnou barvu). Lze kombinovat například velkou rostlinu v dřevěném květináči s několika menšími v hliněných květináčích. Přidáme-li však do této skupiny ještě několik plastových květináčů a plechových kbelíčků, bude skupina působit nesourodě.

Exotické rostliny mohou být kombinovány i s ostatními dřevinami, trvalkami i letničkami v nádobách. Mělce kořenící letničky lze vysadit také přímo do nádoby a oživit tak celkový vzhled nádoby v letním období.

Vzájemnou kombinací rostlin vznikají kontrasty. Silného kontrastu dosáhneme použitím prvků s výrazně odlišnými vlastnostmi, např. velký a malý list rostliny. Silný kontrast vnáší do skupiny oživení, ale jeho přemíra může vyvolat chaos. Vzájemně kontrastují různě zbarvené rostliny i rostliny s jemnou stavbou a drobnými listy s rostlinami málo větvenými a velkolistými.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |