vytisknout velikost písma Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

Houby aktuálně: 18. říjen 2019

Jsme národ houbařů. Sbírání hub má u nás skutečně dlouholetou tradici. Do lesa se za úlovkem vydává téměř sedmdesát procent Čechů. Tak se pojďme podívat, co a kde v Česku v těchto dnech rosteRůst hub ovlivňují dva hlavní faktory: teplota a dostatečná vlhkost. Proto sledujte srážkovou mapu, kterou najdete na Českém hydrometeorologickém ústavu. Růst hub do značné míry kopíruje místa s vysokými srážkami. 

O tom, že houbařská sezóna letos ještě rozhodně nekončí, svědčí fotky na sociálních sítích – mrkněte na vybrané v galerii v úvodu článku. I když se jejich růst v první polovině října vlivem nízkých teplot na většině míst zastavil, nyní je situace mnohem příznivější. Navíc podle předpovědi počasí, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav, se oteplení dočkáme i příští týden, kdy se denní teploty budou držet mezi 15 až 20 °C. Pokud tedy ty noční příliš neklesnou, houby by ještě mohly začít růst.

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

V některých krajích houbaři stále hlásí bohaté úlovky, i když se úspěšnost samozřejmě odvíjí od konkrétní oblasti. Rostou především podzimní druhy, jako jsou václavky, čirůvky, penízovky, na pastvinách pak žampióny, stále však můžete domů přinést koše plné praváků, hřibů, kozáků, křemenáčů, objevují se i bedly, masáci, lišky a podobně. Vlivem deštivých dnů jsou však na některých místech houby nacucané vodou a začínají plesnivět.

[ORIGINÁL Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?  : 5859]

Aktualizováno k 17. 10. 2019

Kam na houby v Praze a středních Čechách

Aktuálně podle příspěvků houbařů na webu nahouby.cz a na sociálních sítích ve Středočeském kraji neodejdete většinou z lesa s prázdnou. Nejsou to sice houbařské žně, ale pokud máte svá místa, houby najdete. Rostou hřiby, kozáky, křemenáče, bedly, čirůvky fialové, václavky… Například uživatelka Cibetka 16. 10. napsala: „Každý den jihovýchodní okraj Prahy košíček všeho možného  podotýkám, umím jen hřibovité, tzn. krom hřibů jako takových ještě kozáky, křemenáče a podobně.“ „Byl jsem v sobotu ve Mcelách, václavky stále rostou, našel jsem jen mladé kousky na pasekách podél okraje lesa. Rozhodně jich nerostou kvanta, to samé platí pro hřibovité houby. Pokud máte svoje místa, dají se najít luxusní podborováci a kozáci,“ píše uživatel Pavel. Podle uživatele Houbytoday rostou také na Brdsku: „Hodně hub všeho druhu, les žije. Hodně hnědáků, je potřeba vybírat. Hřib smrkový a dubáci jen za odměnu pro radost, žádná kvanta. Myslím, že to ještě bude o jedné větší vlně v okolí Brd, počasí přeje. Uživatel Jan zašel do lesa v okolí Jevan: „Hodně mokrých, ale za 20 minut půlka košíku.“ Příliš spokojený naopak nebyl uživatel Radek, který se na houby vypravil v místě Loučeň-Patřín: „Dnes asi na 2 hodiny. Sice v lese mokro, ale houby nic moc. Celkem dost bedel a pak nějaké hřiby hnědé, ale většinou starší, co se přehlédly... Nic mladého teď moc neroste. Celkem se ale košík našel.“

Pokud nemáte čas či možnost vyrazit někam do hlubokých lesů, nesmutněte. I v hlavním městě se dá houbařit. Příměstských parků a lesíků, kde houby rostou, je v Praze dost. Nabízí se celá řada lokalit. Těmi nejznámějšími jsou například Krčský les, les na Kamýku, Divoká Šárka, Stromovka, Hvězda, Klánovické lesy a desítky dalších zajímavých míst.

Chcete houbařit a ještě si pořádně odpočinout? Navštivte lázně Toušeň, informace najdete ZDE.

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Vysočina, Pardubicko a Královéhradecko

Skvělé úlovky samozřejmě můžete čekat na Vysočině, která je vyhlášeným rájem houbařů. Uživatel Peja si pochvaluje houbaření okolo Bystřice nad Perštýnem: „Dnes téměř plný koš, převážně zdravé suchohřiby a asi 6 výstavních praváků.“ Nadšený byl i uživatel Andy: „Klokočí a okolí ve středu za 2 hoďky 2 koše k prasknutí. Když máte svoje místečka, tak to jde raz dva.“ „Tři Studně a okolí, odpolední sběr, za hodinu a půl plný koš,“ raduje se uživatel RuBr. Podobně spokojený byl i Filip: „Potvrzuji žně na Ždárských vrších, václavky jsme za 2 hodiny nepotkali.“

Radovat se mohou i houbaři na Pardubicku a Královéhradecku. Potvrzuje to například Eva, která o víkendu vyrazila do lesů: „V pátek okolo Trhové Kamenice tři plné koše, sobota okolí Heřmanova Městce dva plné koše během hodiny a půl. Rostou a opravdu hodně, v lese spousta houbařů, a koše přesto plné.“ S prázdnou by domů rozhodně nepřišel ani Speedy: „Dnes v neděli a v už pokročilém odpoledni na Pecce u koupaliště  ani jsem nemusel jít až do lesa a mohl jsem mít koš plný žlutých podmásníků a korunovala tomu zdravá pýchavka obrovská, ostatní pýchavky žel rozjezdil traktor, na hraně lesa mladé bedly vysoké a uvnitř klubající se bedly červenající a spolu s hnědými hřiby  tj. převážně přerostlí a dříve přehlédnutí jedinci, mladých pomálu, ale taky jsou. Houby totiž rostou už na pastvinách před lesem.“ Plné koše hlásí houbaři také z Batňovic, Bělečka, Chlumů a podobně.

Mrkněte na videu na recept, jak udělat lahodné houbové ragú a la kulajda:

Liberecký a Ústecký kraj

Situace je příznivá i na severu Čech. „Semilsko  lesy plné hub a hřibů. Košík hřibů za cca 2 hodiny. Nejvíce hlouběji v lese, kde není tolik slunce. Okolo cest a mýtin nic moc,“ píše uživatel Lejs. Nálezy potvrzuje také Kohik: „Svor Nová Huť  stále ještě rostou hlavně polohříbci, babky a růžovky i šedivky. Je divné, že nikde žádná václavka.“ Spokojený byl i uživatel Bono: „Hub mraky, od začátku jsem vybíral ty lepší kousky a stejně košík a plátěnka plné. Krásné mladé hřiby, podhřiby, ale i podzimní babky, jak říkám babkám s fialovým nádechem. Nakonec i pár křemenáčů. A hodně velkých starých hřibů, které jsem ani nebral.“ Rostou i kolem Osečné, v okolí Bezdězu, Doks, Nové Hutě a na dalších místech. Příznivá je situace i v Ústeckém kraji. „17. 10. 2019 opět z Komárky na Cínovec  rostou jak zblázněný, za dvě hodiny ve dvou lidech 2 velké koše  samí hnědáci, a to jsme tam dvě třetiny nechali, protože byly plesnivý, a ještě taška václavek, na smaženici jsme přihodili pár ryzců, tři druhy holuběnek, klouzky sličný i pár peprných, šupinavky kostrbaté, několik kozáků a lišek a několik malých pýchavek,” píše uživatel Komik. Stejně tak i Míla: „V neděli 13. 10. v Srní u Zahrádek  půl košíku za tři hodiny. Samé hnědáky, maličké v mechu, ale doporučuji jít kus dál od silnice.“ Stále prý rostou i na Sněžníku, na Hvížďalce a podobně.

Vypěstujte si hlívu ústřičnou. Doma v bytě ať už v pytli na slámě nebo na špalku

Vypěstujte si hlívu ústřičnou. Doma v bytě ať už v pytli na slámě nebo na špalku

Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj

Houbařit se úspěšně dá i na západě a jihu Čech. „Včera jsme byli na houbách nedaleko Ostrova  roste všechno  hnědáci, klouzci, kozáci, hřiby a plno bedel,“ píše Gita. Ve Slavkovském lese houbaři potvrzují hojný výskyt václavky smrkové, dále rostou hřiby, křemenáče, kozáci. Příznivá je situace v Plzeňském kraji, houbaři potvrzují plné koše na Zbirožsku, u Třemošné, v okolí Strašic, Domažlic, u Uněšova, v Mýtě a podobně. I v jižních Čechách jsou místa, kam se stále vyplatí se vypravit. „Dnes jsme navštívili les poblíž Chýnova. Našli jsme dva košíky hub  hříbky, kozáky, lišky, kováře a nejvíc suchohřibů,“ píše Petra. Rostou například i v okolí Českých Budějovic, zatímco v Novohradských horách se letos neurodilo.

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Moravskoslezský a Olomoucký kraj

O něco horší je situace na severu Moravy, i tam ale houby nasbíráte. V Olomouckém kraji rostou například v okolí Drahan, Otinovsi, Nivy. „Suchohřiby, spousta václavek a lišky,“ potvrzuje uživatel Tooom. Jan Žváček píše: „Tak dnes na Konicku, dva hřiby smrkové, spousta hřibů panských, pár růžovek a dost bedel. Ale na kosu to není.“ Příliš nových hub není ani v Moravskoslezském kraji, kde hodně pršelo. Houby jsou měkké, rozmočené a červivé. I tam jsou ale místa, kde stále rostou. „Plná nákupní taška – praváci, křemenáče, suchohřiby,“ píše Mime. Úspěšný byl i Mik, který v Ondřejníku našel 6 krásných křemenáčů, a Pepe, který v neděli v okolí Jeseníku a Suché a Pusté Rudné nasbíral za hodinku a půl tři čtvrtě košíku – hřiby, hodně kozáků, křemenáče, babky a suchohřiby. 

Zkuste do houbové polévky přidat pohanku  je skvělá na křečové žíly a přirozeně bezlepková. Více o pohance čtěte ZDE

Zlínský a Jihomoravský kraj

Příliš dobře v současnosti nevypadá podle zpráv houbařů situace na jihu Moravy, většina houbařů sice z lesa neodchází s prázdnou, hřibovitých hub je ale pomálu. Rostou spíše václavky, bedly, čirůvky fialové, sem tam se objeví růžovky, na pastvinách pak žampióny. „Valašská Bystřice 13. 10. 2019  procházka na hoďku a bylo půl košíku, suchohřiby, začínají václavky, 3 praváci menší a plno muchomůrek červených, tak si myslím, že by ještě nějaký ten hřib mohl narůst,“ píše Hana. Na václavky měl štěstí i uživatel Mr. Wigum: „Dnes asi 3 hodiny v lese. Koš václavek, 1 bedla a 1 čirůvka fialová.“

Ve fotogalerii v úvodu článku se můžete podívat na aktuální i starší houbařské úlovky, které lidé zveřejnili na Instagramu a Facebooku, a to vám také napoví, kde a jaké houby rostou. sem běžte pro recepty z hub

Sušička ovoce, zeleniny a hub: Koupíte ji od 800 do 30 000 Kč. Kterou vybrat?

Sušička ovoce, zeleniny a hub: Koupíte ji od 800 do 30 000 Kč. Kterou vybrat?

Vypěstujte si vlastní houby

Vypěstujte si vlastní houby

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |