vytisknout velikost písma Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř obyčejnou pokojovou rostlinu s neobyčejnými účinky může mít doma každý. Chcete ji vyzkoušet?
Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Nenápadný list, jemná vůně

Kalízie vonná (Caliisia fragrans) je šlahounovitá trvalka s eliptickými lesklými listy světlezelené barvy, dlouhými až 25 cm. Kvete od jara do zimy drobnými bílými květy, uspořádanými na dlouhých stoncích jako stříbřité chomáčky, které se asi hodinu až dvě před deštěm rozvoní slabou příjemnou vůní připomínající hyacinty.

Rostlina pochází z jižního Mexika, kde roste ve stínu stromů a keřů. Zajímavostí je, že má dva typy výhonů: vertikální a horizontální. Vertikální výhony mají tmavě zelené masité listy o délce zhruba 30 centimetrů a šířce asi pět centimetrů, které se na výhonu střídají ve dvou řadách. Výhon dorůstá až metrové výšky a je podobný kukuřici. V dospělosti vyrůstají z hlavního výhonu výhony horizontální. Jsou to liánovité, nafialovělé oddenky, složené z kolínek ukončených listovou růžicí.

Pokojové rostliny: Které dokáží léčit?

Pokojové rostliny: Které dokáží léčit?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |