vytisknout velikost písma Kakao: kde roste a jak se zpracovává

Při pití lahodného kakaového nápoje možná i vás napadla otázka týkající se původu této potraviny. Vězte, že kakaa by nebylo bez kakaovníku pravého (Theobroma cacao), což je vždyzelený strom pocházející z tropů Jižní Ameriky.

Klepněte pro větší obrázek
Mezi největší producenty kakaa patří v současnosti Ghana, Pobřeží slonoviny, Brazílie a Nigérie

Dosahuje výšky od pěti do osmi metrů, má tlustý kmen a na plstnatých větvích tmavě zelené, lesklé listy (při rašení jsou zbarveny červeně), které dosahují až třiceti centimetrů. Kmeny mladých stromů bývají hnědavé, kmeny starých kmenů bílošedé.

Přímo na kmeni nebo na silnějších větvích kakaovníku vyrůstají v menší míře celoročně oboupohlavné květy, hlavní kvetení probíhá ve dvou vlnách. Plodem je půl kilogramu vážící třiceticentimetrová bobule, která mění během zrání svou barvu: může být žlutá, zelená, hnědá i červená.

Klepněte pro větší obrázek
Květy mají deset tyčinek ve dvou kruzích. Jejich kalich je zbarven růžově, koruna bývá bělavá

Její jemně hrbolatý povrch rozděluje deset podélných brázd. V oplodí bývá pět komor, v každé z nich od čtyř do čtrnácti kulovitých až zploštělých semen – kakaových bobů. Ta jsou obklopena bělavým míškem nakyslé chuti.

Klepněte pro větší obrázek
Cenná semena se při otvírání plodů nesmí poškodit

Název kakao se používá právě pro tato semena, případně pro prášek z nich vyrobený. Zralé plody se ze stromů sklízí ručně – odsekávají se pomocí mačety. Poté se otevřou krátkým nožíkem, opatrně, aby bylo možné vyjmout z nich nepoškozené kakaové boby, jež jsou bílé a hořké.

Klepněte pro větší obrázek
Kakao přivezl do Evropy španělský dobyvatel Hernando Cortéz

Následně probíhá proces fermentace, kdy se boby, obalené listy z banánovníku, nechají ležet až šest dnů na zemi. Důsledkem probíhajících chemických procesů za účasti bakterií a kvasnic získávají typické čokoládové aroma a hnědé zbarvení.

Klepněte pro větší obrázek
Kakaové boby po fermentaci

Fermentované boby se poté suší na slunci a v další fázi melou na kakaovou hmotu, z níž se při lisování oddělí kakaové máslo a kakaový prášek. Nažloutlé, tuhé máslo se používá při výrobě cukrovinek, nejvíce ho ale asi znáte jako součást kosmetických přípravků. Kakaový prášek je výchozí surovinou pro výrobu čokolády.

Věděli jste, že:

  • Název kakaovníku pravého Theobroma cacao znamená v překladu potrava bohů a rostlina jej získala v osmnáctém století od Carla Linného.
  • Španělští dobyvatelé Mexika popsali, že na dvoře vládce Aztéků se kakaový nápoj, dochucený vanilkou a kořením, naléval do zlatých pohárů se zlatou lžičkou.
Klepněte pro větší obrázek
Dřevo kakaovníku je žluté až červené a kakaové boby, vyrůstající přímo z kmene stromu, mají na délku asi dva centimetry
  • Kakaové boby, označované jako černé zrno, byly využívány i v alchymii.
  • Kakao obsahuje velké množství minerálů i vitaminů a podle vědeckých výzkumů i nejvíce antioxidantů ze všech plodin.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiďte si sadbu hřibů či křemenáčů

Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiď…

Domácí úroda má tu výhodu, že není závislá na počasí. Podmínky vhodné pro růst hub totiž můžete snadno simulovat. Nejčastěji se pěstují žampiony a hlíva ústřičná. Pokud máte pár vzrostlých stromů, můžete koupit sadbu hřibovitých hub, která se prodává v práškové variantě či jako suspenze s živými zárodky.

15.  9.  2019 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2019 | | 2 N/A
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |