Kachny jako pomocníci na zahradě, díl III.

Chov kachen na zahradě přináší spoustu radosti i užitku, má ale také svá úskalí a nevýhody, které je nutné důkladně zvážit ještě před jeho založením. Jelikož se jedná o živé tvory, je lépe problémům včas předcházet.

V posledním díle našeho seriálu o kachnách vás upozorním na problémy, s nimiž se jejich chovatelé setkávají a které musí řešit.

Až nebudete doma

Problematické může být období, kdy všichni členové rodiny odjedou na dovolenou. Kachny si sice bez problémů najdou potravu samy, ale hejno ponechané bez dozoru se může přes noc stát terčem útoku kuny nebo jiné šelmy (plot, byť v dobrém technickém stavu, nemusí být překážkou).

Snažte se proto domluvit třeba se sousedem na pravidelném vypouštění a večerním zahánění ptáků do kachníku. Nemáte-li na svém pozemku žádný zdroj vody, požádejte ho také o její pravidelné doplňování.  

foto kachny3-1.jpg
Indičtí běžci bez vodní plochy vydrží, ale pokud ji nabídnete, budou se koupat rádi

Bazén nebo jezírko na zahradě kachny milují

Pokud je na vaší zahradě zapuštěný bazén, vyhraďte kolem něj kachnám oplocenou plochu. Vodní ploše žádná neodolá. Nutno podotknout, že zahradní jezírko obývané kachnami působí velice malebně, nicméně při vyšším počtu ptáků dochází k jeho zakalení a následně až ke znečištění.

Budete-li mít hodně kachen a malé jezírko, nebude asi vyhlížet právě lákavě, protože kachny přednostně sežerou křehkou pobřežní vegetaci. U zahradních jezírek často polámou vysazené rostliny, neboť s oblibou lehají na březích.

foto kachny3-2.jpg
V zimě si kachny pochutnají na bergeniích, dlužichách a kobercových karafiátech, na jaře ale vše bez problému obrazí

Když začne čas snůšky

V období snůšky vytváří kachny hnízda, a to i v zahradě. Zničíte-li je nebo z nich budete pravidelně vybírat vejce bez náhrady podkladkem, kachny si záhy začnou budovat nová. Pro jejich umístnění upřednostňují vysoké trsy, kde se mohou skrýt, mají dostatek materiálu na stavbu a hnízdo je stíněno.

Občas tak dojde k poškození rostlin kolem. Jakmile si kachna zvolí místo ke snůšce, které vám vyhovuje, ponechte jí je a ušetříte si i čas strávený hledáním ukrytých vajec.

Připojení nových kachňat k hejnu

Pokud kachny neodvodí svá mláďata, jsou nová kachňata při doplňování hejna přijímána zvláště kačery velmi pomalu. Starší jedinci je odhání od jejich misky s vodou a krmením.

Je tedy lepší krmit je zvlášť a umístit více misek na vodu dále od sebe. Při honičkách může dojít ke zranění zvířat, k hejnu proto připojujte až kachňata velikostně srovnatelná s nejmenším jedincem původní skupiny.

foto kachny3-3.jpg
Kachny dokáží zahnat na útěk i kočku, která se přiblížila více, než je jim libo

Život kachen v zimním období

Některá plemena hůře snáší zimní období. V předchozím článku popisované indické běžce při teplotě pod minus pět stupňů Celsia raději vůbec nepouštějte ven z kachníku, neboť při silných nebo dlouhodobých mrazech trpí prochládáním běháků a jejich následnými záněty.

foto kachny3-4.jpg
Potravu hledají kachny usilovně i pod sněhem

Pokud nemůžete běžcům přes zimu poskytnout ubytování v nezámrazném prostředí (sklep, stodola, přístěnek pod schody), vyberte si k chovu raději jiné plemeno.

Doporučuji některá místní evropská, která jsou často na pokraji zániku a jejichž chov je jednodušší (například již minule zmiňovaná kachna pomořanská).

Pokud vás chov kachen láká, zkuste ho, není to nic obtížného. Dají se dobře ochočit a naučit na krmení z ruky (to ocení především děti). Navíc nebudete muset sypat po celé zahradě granule na hubení slimáků a bát se, že z rostlin, které jste zasadili, najdete jen torza.

Zjistíte-li, že chov kachen je pro vás dlouhodobě neudržitelný, lze jej zrušit tradičním způsobem našich babiček. Domácí kachna chutná zcela jinak než zakoupená v obchodě a vykrmená průmyslovými granulemi.

Doporučujeme

Články odjinud