vytisknout velikost písma Kácení a prořez stromů: rozhovor s odborníkem

Při kácení a prořezu vzrostlých stromů dojde často k situaci, kdy by neodborný zásah mohl způsobit škody na majetku, nemluvě o zranění při neodborné manipulaci s technikou. Jak se vyhnout těmto rizikům vám poradí odborník.

Položila jsem několik dotazů Ing. Davidu Michovskému, jednateli firmy Dřevorubec, v níž se profesionálně zabývají kácením a prořezem dřevin.

Jaké práce může vaše firma zákazníkům nabídnout?

Na naši firmu se může obrátit každý, kdo potřebuje skácet vzrostlý strom, a to i v místech nepřístupných nebo rizikových. Kácíme dřeviny nemocné, suché, vychýlené či překážející – v blízkosti budov, případně poblíž vysokého napětí.

Provádíme také řez stromů – výchovný (dřeviny do pěti let věku), udržovací a zdravotní, to znamená průklest a odstranění proschlých a nemocných větví. Jsme schopni udělat i zmlazovací řez korun listnáčů.

Na přání zákazníka dřevo nařežeme na požadované rozměry, úklid a odvoz větví po skácení nebo prořezu stromu je samozřejmostí. Nabízíme i možnost zpracovat na místě větve do průměru osm centimetrů profesionálním štěpkovačem. Štěpku pak zákazníci mohou použít dle svého uvážení.

Klepněte pro větší obrázek
V blízkosti elektrického vedení lze kácet jedině postupným odstraňováním větví z koruny stromu; foto: Dřevorubec s. r. o.

Jaký je postup, rozhodne-li se zákazník využít vašich služeb?

Po telefonické dohodě se nejprve zajedeme podívat, o jaké dřeviny ke kácení se jedná, a na místě zkonzultujeme s objednatelem postup a způsob, jakým se bude kácet. Připomínám, že za kácení dřevin je odpovědný majitel, musí mít tedy vyřízeno patřičné povolení.

Nejjednodušší je kácení u paty stromu tam, kde je dostatek prostoru. V místech rizikových je možné kácet z pracovní plošiny s dosahem do dvaceti pěti metrů, kde není možnost se s plošinou dostat, kácíme od horní části koruny horolezeckou technikou.

Pokud půjde o prořez koruny vzrostlého stromu, za tyto práce plně odpovídá firma. V praxi to znamená, že k úpravám dřevin řezem musíme přistupovat odborně a zodpovědně. Pouhé přání zákazníka, pokud by ohrožovalo život a zdravotní stav stromů, není směrodatné.

Za špatně provedený řez jsou i vysoké pokuty pro prováděcí firmu, což je podle mého názoru v pořádku. Firma, která pracuje s živým materiálem, by měla zaměstnávat odborníky se vztahem k přírodě, dřevinám i samotné práci.

Klepněte pro větší obrázek
Kácení stromů od vrcholu koruny patří k nejnáročnějším a nejrizikovějším akcím i po psychické stránce; foto: Dřevorubec s. r. o.

Zmínil jste odbornou způsobilost vašich pracovníků. Co to konkrétně znamená?

Pokud si někdo objedná kácení stromu, měl by se zajímat o to, zda je firma pojištěna proti případným způsobeným škodám. Ani odbornost (proškolení a zkoušky) pracovníků by neměla stát mimo zájem zákazníka:

  • výškové práce – proškolený zaměstnanec musí být seznámen s postupem prací při rizikovém kácení stromů, musí znát způsoby jištění, a pokud má zkušenost se stromolezením, tím lépe; 

  • kurz první pomoci a bezpečnosti práce – absolvují jej pro případ úrazu všichni zaměstnanci, protože práce ve výškách s motorovou pilou je nejen namáhavá, ale i velmi riziková; 

  • patřičná odbornost – zaměstnáváme pracovníky se zahradnickou a arboristickou odborností, kteří rozumí stromům a provedou jen kvalitní práci; 

  • kurzy pro obsluhu motorových pil a jiné mechanizace – jsou nezbytností, protože používáme několik typů pil s délkou lišty od dvaceti do devadesáti centimetrů, profesionální štěpkovač a plošinu pro práci ve výškách. Traktor s navijákem na stahování dřeva patří také k našemu vybavení.

Klepněte pro větší obrázek
Pracovní plošina v přístupných místech značně urychlí kácení dřevin, práce ve výšce je také o něco bezpečnější; foto: Dřevorubec s. r. o.

Zákazník by si měl také všímat, jestli je pracovník vybaven neprořezným oblekem a ochrannými pomůckami. Všechno to, co se o firmě dozvíte před započetím prací, vám může ušetřit zklamání ze špatně provedené práce rádoby odborníky.

Pokud se telefonicky domluvíme na konzultaci, co dál?

Do třiceti kilometrů od místa firmy konzultaci a cenovou nabídku vypracováváme zdarma pro soukromníky i firmy. Zájemci z větších vzdáleností mají možnost zaslat nám fotodokumentaci stromu, je však potřeba pořídit fotografie objektu z více pohledů, aby bylo vidět místo, kde dřevina roste, velikost koruny, výšku a vzdálenosti stromu od budov a jiných objektů (ploty, cesty).

Na místě pak s majitelem dohodneme termín a předpokládaný rozsah prací včetně doby potřebné k realizaci akce. Cena se pohybuje od tisíce korun za nejjednodušší skácení od paty stromu, u starých objemných a rozrostlých dřevin v rizikových místech pak od tří tisíc korun.

Většinou se stanovuje individuálně (dohodou) podle situace, velikosti a objemu stromu a podle množství požadovaných doplňkových prací (například dřeva na špalky).

Klepněte pro větší obrázek
Leckdy bývají podmínky při práci extrémní, například kácení v neschůdném horském terénu; foto: Dřevorubec s. r. o.

Zákon povoluje kácení v období od října do března, jak jsme informovali čtenáře v článku Kácení stromů na zahradě: bez znalosti zákona se neobejdete. Nabízíte zákazníkům nějaké služby i v období vegetace?

V době růstu stromů si u nás mohou soukromníci i firmy objednat jejich prořez. Ten provádíme podle druhu dřevin, například v předjaří se neřežou břízy, javory a jilmy, v květnu se prořezávají dřeviny jako túje a tisy.

Za plné vegetace odstraňujeme z korun suché větve, jež jsou právě v tomto období nejlépe vidět. Jsme schopni postarat se o stříhané živé ploty – objednat si můžete jejich tvarování, udržovací řez i zmlazování.

Klepněte pro větší obrázek
Při práci ve velkých výškách stromolezec těžko vnímá romantiku kolem sebe; foto: Dřevorubec s. r. o.

Na závěr se vás chci zeptat, jaký největší strom jste káceli?

Povětšinou kácíme staré vzrostlé stromy s výškou nad deset metrů, a to jak jehličiny, tak i listnáče. S jehličinami je snadnější práce, listnáče jsou košatější a rizikovější. I mezi nimi jsou velké rozdíly, třeba lípa má přibližně dvakrát lehčí dřevo než jasan.

Největším stromem, který jsme porazili, byl jasan rostoucí na soukromém pozemku v Horní Poustevně. Kmen tvořily tři srostlé jasany s celkovým obvodem bezmála pět metrů. Obrovská koruna, a ke všemu strom rostl v těsné blízkosti domovní zdi. Zdolat takového obra se nám podařilo po třech dnech – k velké radosti majitele, kterému několik firem tuto práci odmítlo.

Rád bych vašim čtenářům vzkázal, aby se o své stromy starali průběžně, aby prosvětlovali a prořezávali koruny alespoň po pěti letech. Také se vyplatí sledovat zdravotní stav stromů, předejdete tak škodám i zbytečným výdajům.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční…

Ještě jste si nestihli pořídit žádný adventní věnec? Zkuste si vyrobit vlastní. Ať už se rozhodnete pro klasický věnec nebo nějaký netradiční, většinu materiálu máte k dispozici doma, na zahradě nebo v přírodě.

včera |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |