vytisknout velikost písma K Velikonocům patří i nazdobený stůl

Veselou atmosféru Velikonoc podtrhne stejně jako o Vánocích nápaditě nazdobený stůl. Na ten patří velikonoční beránek, ale i vazby a svíčky.
K Velikonocům patří i nazdobený stůl

Jednoduchou "vazbu" zvládneme za dvacet minut. Na mělký dezertní talířek položíme do kruhu stočenou papírovou trávu v barvě, do které chceme stůl prostírat. Na trávu posadíme zelený jarní věneček (v tomto období budou pro věneček nejvhodnější větvičky zimostrázu – Buxus). Jeho prostředkem protáhneme trochu papírové trávy a vytvoříme tak "dno", na které položíme vyfouklé vajíčko. Může být bílé nebo nabarvené, záleží na barvě celého stolu. Na špičce vajíčka vystřihneme otvor, do kterého vložíme nějakou drobnou jarní květinu.

Velikonoční stůl ozvláštní i jarní stromeček z buxusu, i když na jeho výroba je trochu náročnější. Rozmícháme trochu sádry a vlijeme ji do květináče. Doprostřed zapíchneme silnější vrbový prut a okolo něho drobné větvičky buxusu. Necháme zaschnout. Do pěnové koule pícháme větvičky Buxusu (zimostrázu), až ji celou pokryjeme, pak ji nabodneme na vrbový prut v květináči. Korunu stromečku můžeme ozdobit perníčky, stuhami nebo keramickými ozdobami. Z barevné lepenky si také můžeme vystříhat ptáčky nebo květiny, které přilepíme ke špejli a připevníme do koruny.

Klepněte pro větší obrázek

Pokud ladíme stůl do přírodního nebo venkovského stylu, mohou být zajímavou dekorací i drobné usušené květy, které lepíme na nenabarvená vyfouknutá vejce. Věnečkem ze stejných květů můžeme ozdobit okraj nízké zavařovací sklenice, do které vložíme několik uvařených nebarvených vajec. K "venkovskému" stylu se také nejlépe hodí svíčky z přírodního vosku, ať už ve svícnu, nebo postavené na talířku, obložené mechem, který ozdobíme zbylými drobnými kvítky.

Také svíčky mohou být přímo velikonoční - ve tvaru vajec. Aby si jich u stolu každý všiml, trochu je ozvláštníme. Vezmeme skleničku - může být na nožičce, ale nesmí být vratká - do které nasypeme dekorativní barevný písek, svíčka tak nebude ve sklenici zapadlá, ale bude svítit pěkně z výšky. Okolo svíčky - vajíčka můžeme ještě uvázat tenkou stužku.

Na stole by neměly chybět čerstvé květiny. Narcis v kombinaci s tulipány jsou osvědčenou klasikou, stejně jako váza s větvičkami kočiček nebo zlatého deště. Stůl rozzáří primule (prvosenky, petrklíče) v zajímavém obalu, vynikne i v proutěném květináčku.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |