vytisknout velikost písma K Velikonocům patří i nazdobený stůl

Veselou atmosféru Velikonoc podtrhne stejně jako o Vánocích nápaditě nazdobený stůl. Na ten patří velikonoční beránek, ale i vazby a svíčky.
K Velikonocům patří i nazdobený stůl

Jednoduchou "vazbu" zvládneme za dvacet minut. Na mělký dezertní talířek položíme do kruhu stočenou papírovou trávu v barvě, do které chceme stůl prostírat. Na trávu posadíme zelený jarní věneček (v tomto období budou pro věneček nejvhodnější větvičky zimostrázu – Buxus). Jeho prostředkem protáhneme trochu papírové trávy a vytvoříme tak "dno", na které položíme vyfouklé vajíčko. Může být bílé nebo nabarvené, záleží na barvě celého stolu. Na špičce vajíčka vystřihneme otvor, do kterého vložíme nějakou drobnou jarní květinu.

Velikonoční stůl ozvláštní i jarní stromeček z buxusu, i když na jeho výroba je trochu náročnější. Rozmícháme trochu sádry a vlijeme ji do květináče. Doprostřed zapíchneme silnější vrbový prut a okolo něho drobné větvičky buxusu. Necháme zaschnout. Do pěnové koule pícháme větvičky Buxusu (zimostrázu), až ji celou pokryjeme, pak ji nabodneme na vrbový prut v květináči. Korunu stromečku můžeme ozdobit perníčky, stuhami nebo keramickými ozdobami. Z barevné lepenky si také můžeme vystříhat ptáčky nebo květiny, které přilepíme ke špejli a připevníme do koruny.

Klepněte pro větší obrázek

Pokud ladíme stůl do přírodního nebo venkovského stylu, mohou být zajímavou dekorací i drobné usušené květy, které lepíme na nenabarvená vyfouknutá vejce. Věnečkem ze stejných květů můžeme ozdobit okraj nízké zavařovací sklenice, do které vložíme několik uvařených nebarvených vajec. K "venkovskému" stylu se také nejlépe hodí svíčky z přírodního vosku, ať už ve svícnu, nebo postavené na talířku, obložené mechem, který ozdobíme zbylými drobnými kvítky.

Také svíčky mohou být přímo velikonoční - ve tvaru vajec. Aby si jich u stolu každý všiml, trochu je ozvláštníme. Vezmeme skleničku - může být na nožičce, ale nesmí být vratká - do které nasypeme dekorativní barevný písek, svíčka tak nebude ve sklenici zapadlá, ale bude svítit pěkně z výšky. Okolo svíčky - vajíčka můžeme ještě uvázat tenkou stužku.

Na stole by neměly chybět čerstvé květiny. Narcis v kombinaci s tulipány jsou osvědčenou klasikou, stejně jako váza s větvičkami kočiček nebo zlatého deště. Stůl rozzáří primule (prvosenky, petrklíče) v zajímavém obalu, vynikne i v proutěném květináčku.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |