vytisknout velikost písma K čemu všemu se pěstují opuncie? Neuhodnete!

Opuncie jsou rostliny z čeledi kaktusovitých, které pocházejí z oblasti rozkládající se od Kanady po Ohňovou zemi. Pravděpodobně znáte okrasné druhy, které v našich klimatických podmínkách bez problémů přezimují, možná je dokonce máte na své zahradě.

Klepněte pro větší obrázek
Opuncie byla přivezena i do Austrálie. Ovšem natolik, že z Mexika pak musel být importován i přirozený hmyzí škůdce k redukci jejího počtu

V některých částech světa ale převládá pěstování opuncií k užitku. Začalo se s ním už před osmi až devíti tisíci lety v Mexiku a v současnosti je rozšířeno hlavně ve státech Jižní Ameriky, USA, Severní a Jižní Africe, v Indii a nám nejbližší Itálii.

Opuncie bez trnů? Existuje!

K pěstovaným druhům patří Opuncia albicarpa, Opuncia ficus-indica (má dvě formy: Opuncia ficus-indica f. amyclaea je s trny, f. inermis je beztrnná), Opuncia robusta var. larreyi a Nopalea cochinellifera.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá stoprocentní ochrana: tuhle bariéru zloději nepřekonají

První opuncie bez trnů vyšlechtil počátkem dvacátého století americký botanik Luther Burbank. Plody opuncií mívají hruškovitý tvar, vyrůstají na vrcholcích článků a jejich hmotnost se pohybuje od sedmdesáti po tři sta gramů.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Takové opuncie, jaké lze vidět v zahraničí, u nás nevypěstujete, ale atmosféru jihu přinesou i v květináči. Dopřejte jim letnění

Tyto opuncie můžete pěstovat i u nás, ale jen jako pokojové rostliny. Bohužel se tak pravděpodobně žádných plodů nedočkáte, neboť ty se začínají rodit teprve tehdy, když rostlina dosáhne určité, v bytových podmínkách nereálné, velikosti.

S plody opatrně, jsou nebezpečné

Jejich chuť, jež připomíná chuť hrušek, možná znáte. Plody lze získat na dovolené v jižních zemích, kde opuncie rostou ve volné přírodě, nebo se už běžně dají koupit u nás, v supermarketech.

Zatímco u vyšlechtěných odrůd chloupky na plodech nejsou, u volně rostoucích opuncií je rozhodně najdete, takže při svých objevitelských cestách buďte opatrní.

Klepněte pro větší obrázek
V Izraeli se objevují pokusy pěstovat opuncie hydroponicky

Tyto tenké ostré chloupky je třeba z plodů setřít (nejlépe suchým hadříkem), jinak se vám dostanou do úst a do jazyka, což rozhodně není nic příjemného! Plody okrasných druhů se ke konzumaci nehodí, jsou malé a pokryté hustými svazečky ostnů.

Zpracování opuncie: budete se divit 

Vraťme se ale k pěstování opuncie ve velkém. Napadlo by vás, kolika různými způsoby ji lze využít? 

Jako součást lidské stravy: plody opuncie se mohou jíst čerstvé, ale lze je i různě upravovat. Dělají se z nich džusy, alkoholické nápoje, džemy, přidávají se do cukrovinek či čajových směsí a vyrábí se z nich tekuté sladidlo.

Klepněte pro větší obrázek
Obsah plodů vyjezte pomocí lžičky     

Nejnovější stonkové segmenty se používají jako zelenina, ze sušené mleté opuncie se peče chleba, který se uplatňuje především při dietách. Ze semen se lisuje olej.

Klepněte pro větší obrázek
Šťáva z opuncie tvoří součást nápojů

Jako krmivo pro dobytek: celé rostliny se zbavují trnů a potom používají jako krmivo, na beztrnných opunciích se dobytek pase.

V zemědělství: opuncií se využívá coby organického materiálu, meziplodiny a antierozní rostliny, vysazují se z ní živé ploty (umíte si představit, jak by dopadl zloděj, který by chtěl tuto hradbu překonat?) a větrolamy.

Klepněte pro větší obrázek
Největším světovým producentem karmínu je Peru

V průmyslu: na stoncích opuncií parazituje červec nopálový (Dactylopius coccus), jehož samičky obsahují červené barvivo známé jako karmín neboli košenila. Z opuncií se připravují farmaceutické a kosmetické produkty, ze stonků se vyrábí papír.

Jako zdroj energie: toto využití se zatím zkoumá, jedná se o získávání bioplynu, etanolu a ohřev z hoření.

Zdroj: Wikipedie, Foto: Profimedia 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnice vypadá?

Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnic…

Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že to není kopřivka ani komáří štípnutí, máte zřejmě před sebou velký problém. Asi máte doma štěnice. Prozradíme vám, kde se schovávají, jak je poznat a co s nimi dělat.

18.  10.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Jak pěstovat nenáročné keře s jedlými plody

Jak pěstovat nenáročné keře s jedlými plody

V zahradě bývají často nejrůznější plochy, které jen těžko najdou využití. A právě tam jsou velmi vhodné keře, které i při minimální péči přinášejí jedlé plody a současně zahradu esteticky dotvářejí.

17.  10.  2017 |