vytisknout velikost písma K čemu všemu se hodí kaštany

Mnohým z nás se ještě stýská po létu. Zpátky je ale nepřivoláme, a tak je na místě najít si na podzimních měsících něco pěkného. Barevné listí, rudé šípky, poslední sklizeň úrody a v neposlední řadě kaštany. Podívejte se, jaká kouzla s nimi můžete provést!

Za podzim krásnější: kaštany jako dekorace 

Plody stromu zvaného jírovec maďal či kaštan koňský (Aesculus hippocastanum) vypadají krásně samy o sobě a je jedno, zda je necháte v pichlavém zeleném obalu nebo jako dekoraci použijete už vylouplá hnědá lesklá semena. Najděte pro ně pěknou misku, na které vyniknou. 

Pokud už doma nějakou podzimní dekoraci, například truhlík osázený vřesovci nebo chryzantémami, máte, není nic snadnějšího, než k němu pár kaštanů volně položit. Výsledek vás příjemně překvapí. 

Stejně tak se kaštany dají použít jako ozdoba při tvoření věnečku. K slaměnému základu omotanému břečťanem stačí přidat další podzimní plody, jako jsou jeřabiny, šípky různých tvarů i velikostí či malé okrasné tykvičky a nějaké květy – a ozdoba na dveře je hotová. 

Hrátky s kaštany

Vzpomínáte si, jak jste jako děti vytvářeli z kaštanů a sirek nejrůznější postavičky zvířat i lidí? Proč si to nezopakovat, zvláště máte-li děti nebo vnoučata. Uvidíte, že se zabavíte všichni. Opatrní buďte při předvrtávání dírek, kaštany jsou tvrdé. 

S dětmi se také můžete vydat na „výpravu“ s cílem posbírat co nejvíce kaštanů. Doma je usušte a v zimě je odneste do lesa zvířatům. Když k nim přidáte jablíčka, mrkve nebo seno, nic nezkazíte. 

Klepněte pro větší obrázek
Kaštany se dají kombinovat i s dýněmi 
Jírovec maďal: kaštany nabité pozitivní energií

Jírovec maďal: kaštany nabité pozitivní energií

Koňská tinktura nebo mast pomohou od mnoha neduhů

O tom, že kaštany mají léčivé účinky, jste už jistě slyšeli. Existenci koňské masti ocení lidé hlavně při problémech s hemoroidy, artritidou, bolestmi kloubů, svalů a šlach, při podvrtnutí, zánětech, otocích či svědivých ekzémech. Za její příznivé působení na uvedené neduhy je odpovědná látka zvaná aescin. 

Koňskou mast si můžete udělat sami doma, vhodná doba je právě teď. Nasbírejte dvacet kaštanů a jemně je nastrouhejte. Nasypte je do láhve, zalijte půllitrem padesátiprocentního lihu (použít můžete i slivovici) a nechte měsíc louhovat. Láhev nezapomeňte dobře uzavřít a pravidelně protřepávat. 

Po uplynutí měsíce její obsah přes čistou gázu přefiltrujte. To, co vám vzniklo, je kaštanová tinktura, která má stejné účinky jako mast. Pokud ji budete chtít používat, nalijte ji do tmavé lahve a opět dobře uzavřete. 

Mast, která má stejné účinky, vytvoříte ze 150 mililitrů tinktury, které smícháte s olejem rozmarýnovým, levandulovým, mrkvovým a kafrovým – všechny ingredience dávkujte po dvou lžičkách. Tuto směs přidejte ke zchladlé želatině uvařené podle návodu ze tří sáčků agaru a dobře promixujte. Kaštanovou mast uchovávejte v uzavíratelné sklenici v lednici. 

Klepněte pro větší obrázek
Stačí vzít je do ruky: jsou příjemné a uklidňují 

Vyzkoušíte spát na kaštanech? 

Možná znáte ještě další použití kaštanů, které má člověka přes zimu ochránit před rýmou a nachlazením. V čisté přírodě nasbírejte tolik kaštanů, kolik právě máte roků, plus jeden navíc. Uložte je do plátěného pytlíku, otvor zašijte a pytlík si dejte pod polštář tak, aby vás netlačil.

Klepněte pro větší obrázekZjara potom kaštany dejte pryč. Budou už vysušené, ale mají ještě jedno možné využití: rozemleté se dají šňupat, aby protáhly ucpané dutiny. Někteří lidé této babské radě nevěří, jiní ano. Do které skupiny se řadíte vy?

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |